Medic: „Numărul de viroze respiratorii e în creştere în colectivităţi”. Cum va fi sezonul de gripă 2014/2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul de viroze respiratorii este în creştere, susţin specialiştii FOTO Adevărul
Numărul de viroze respiratorii este în creştere, susţin specialiştii FOTO Adevărul

Variaţiile de temperatură din ultimele zile i-au făcut pe tot mai mulţi români să treacă pragul medicilor de familie pentru a fi trataţi de viroze. Specialiştii atrag atenţia că nu au existat cazuri de gripă decât izolat şi spun că vaccinarea este obligatorie.

„Deocamdată e vorba doar de viroze, pe care le punem pe seama modificărilor de temperatură. Practic, organismul nostru nu a reuşit să se adapteze variaţiilor de temperatură. Am remarcat că în colectivităţi este o incidenţă ridicată a virozelor”, a explicat, pentru adevarul.ro, doctorul Daniela Ştefănescu.

Potrivit acesteia, persoanele care vor să se protejeze împotriva gripei şi a virozelor de sezon ar trebui să îşi cumpere vaccinul antigripal chiar din farmacii.

Bătrânii şi copiii trebuie vaccinaţi

„De la 1 octombrie putem începe să vaccinăm persoanele care sunt dispuse să îşi cumpere serul antigripal din farmacii. De principiu trebuie vaccinaţi copiii şi bătrânii”, a completat medicul de familie, adăugând că nu ştie când vor fi distribuite doze de vaccin antrigripal gratuit prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP).

Pe lângă administrarea serului antigripal, doctorul Daniela Ştefănescu îi sfătuieşte pe părinţi să nu trimită copiii la şcoală, dacă aceştia sunt răciţi. „Ar fi bine să ne odihnim, să păstrăm un echilibru în ceea ce priveşte dieta şi să apelăm şi la leacurile bunicii”, a conchis specialistul.

Cum va fi sezonul de gripă 2014/2015

Sezonul de gripă 2014/2015 va fi unul uşor, susţin însă specialiştii, care spun că circulaţia virusurilor în această iarnă nu va fi foarte intensă. Cu toate acestea, riscul unei epidemii există în condiţiile în care doar 5% din cetăţeni s-au vaccinat în sezonul anterior.

Astfel, ţara noastră înregistrează una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană, la polul opus situându-se ţări precum Olanda, unde 82% din populaţie se imunizează, urmată de Marea Britanie, unde 78% din cetăţeni s-au vaccinat împotriva virusului gripal.

Motivele pentru care românii nu se vaccinează

Un motiv pentru care românii nu merg la medicul de familie pentru vaccinul antigripal e legat de faptul că, în ultimii 10 ani, campania naţională de vaccinare a debutat târziu. Prin urmare, doze de ser antigripal achiziţionate anul trecut încă zac în cabinetele medicilor, nefolosite.

De altfel, medicii de familie sunt convinşi că nici în acest an cele 500.000 de doze de vaccin antigripal nu vor ajunge la timp în cabinete.

Ser din import şi în 2014

Spre exemplu, conferenţiarul Alexandru Rafila, consilier în cadrul Ministerului Sănătăţii, susţine că numărul de doze poate fi suplimentat, dacă există cereri în acest sens de la medicii de familie. „Faptul că în ultimii doi ani campania a demarat târziu i-a făcut pe români să nu se mai prezinte la medic”, a declarat Alexandru Rafila.

Campania naţională de vaccinare din acest an se va derula cu doze cumpărate din străinătate, asta pentru că Institutul Cantacuzino trece printr-o amplă reorganizare şi nu are capacitatea în momentul de faţă, de a produce ser autohton.

Pe aceeaşi temă:

Medic de familie: „Prima tranşă de vaccin antigripal soseşte de obicei între Crăciun şi Anul Nou, când pacienţii se gândesc la sarmale, nu la vaccinare!”

Ministerul Sănătăţii va da startul campaniei naţionale de vaccinare antigripală în luna noiembrie. Deşi specialiştii nu se aşteaptă la un număr mare de cazuri de îmbolnăviri, medicii de familie speră să primească serul cât mai repede, pentru a putea imuniza populaţia la risc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite