Fanteziile d-lui Dragnea au ţinut trei luni. Începutul sfârşitului
0Se adună dovezile faptului că programul de guvernare al d-lui Dragnea reprezintă fantezii economice exotice. Cam repede, dar observatorii interni şi externi sunt mult mai vigilenţi de când România s-a mai „fript” odată în 2008-2010 cu măsuri iresponsabile, iar Grecia ajunge iarăşi la mila creditorilor pentru a nu intra în incapacitate de plată.
Dovezi
- Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan , zice că se va trece la tăieri de cheltuieli, dacă există riscul de a depăşi deficitul bugetar de 3%, aflat în tratatele semnate de către România cu UE
- D-na vicepremier, Sevil Shaidehh, declară că s-au epuizat banii de la buget pentru cofinanţarea proiectelor europene, şi de acum încolo beneficiarii de proiecte să se împrumute la bănci pentru continuarea acestor proiecte. Dacă nu atragem cele 5,5 miliarde de euro din bani europeni, ce se alege din stabilitatea bugetară? Praful!
- Comisarul european, Corina Creţu, declară că la Bruxelles există temeri că România o ia pe urma Greciei, dacă îşi continuă drumul trasat de fanteziile d-lui Dragnea
- Victor Ponta a declarat că actualul guvern stă foarte bine pe partea de social, dar e ZERO pe latura economică
- Delegaţia FMI, aflată în ţara noastră pentru evaluări, spune la fel. Creşterea economică va fi mult mai mică, derapajele şi grevarea pe bugetele viitoare inevitabile
- Comisia Europeană a trimis o scrisoare guvernului României în aceeaşi notă. Premierul Grindeanu răspunde că totul este sub control, merge bine şi nu se va întâmpla nimic grav
- Specialiştii independenţi avertizează asupra pericolului reprezentat de creditele de angajament, de circa 50 miliarde lei, prevăzute în buget, care vor presa asupra bugetelor anilor viitori
- În ianuarie am avut un deficit bugetar de 5,7%, în februarie se anticipează un alt deficit. Ritmul de colectare la bugetul de stat este acum de 25,5%, departe de 31,5% cât scrie în programul de guvernare
- Instabilitatea accentuată a cursului de schimb este şi ea un semnal că pieţele anticipează un eşec al actualei politici economice a guvernului României.
- Până şi ziariştii posturilor tv susţinătoare ale alianţei PSD-ALDE declară că nu văd posibilă realizarea planului de guvernare
Cum s-a ajuns aici?
„În PSD vorbeşte un singur om, Liviu Dragnea. Restul aplaudă”. N-o spun eu, ci Victor Ponta, şi se presupune că ştie ce vorbeşte când e vorba de PSD. Liviu Dragnea a făcut şi programul de guvernare în aplauzele celor din jur. Este singurul care îl cunoaşte din scoarţă în scoarţă, cum a declarat.
Numai că Liviu Dragnea nu se pricepe la economie. Ghinionul nostru. A dovedit-o când a vorbit de gaura de la buget lăsată de guvernul Cioloş, a făcut o comisie parlamentară care a murit în faşă. A dovedit-o când vorbea de banii existenţi în trezorerie în 2016, şi care ar fi fost buni şi pentru 2017.
În fine, Liviu Dragnea crede că programul de guvernare ţine de foame, de încasări la buget, asigură României noi victorii pe cele mai înalte culmi de civilizaţie şi progres. Dacă ar fi aşa, să scrie d-l Dragnea programele de guvernare pentru toate ţările sărace, şi a scăpat lumea de sărăcie. Îl critică pe ministrul de Finanţe care nu înţelege ca programul de guvernare este cheia succeselor economice.
Cea mai bună dovadă de prostie este să-i crezi proşti pe ceilalţi. Aşa păţim când sindromul „tătucului” trăieşte încă în mentalitatea membrilor PSD şi a votanţilor acestuia.
Ce urmează?
În trecut unii au dat şi alţii au luat. Din veniturile populaţiei. Cu sacrificii de imagine ireversibile.
Acum ar fi foarte bine să ne mutăm în paradigma: cei care dau, tot ei să ia înapoi. Să nu rămână electoratul cu ideea că unii sunt buni, că dau, iar alţii sunt răi, că iau. Ne-a costat prea mult această percepţie, trebuie să dispară.
Nu sunt prea multe căile de urmat.
- Se taie din cheltuieli, ca premisă a nedepăşirii deficitului de 3%, condiţie a primirii fondurilor europene în continuare. UE s-a „fript” odată cu Grecia, ca să nu sufle acum şi în „mămăliga” românească. Din păcate, se va tăia de la investiţii, lăsând ţara în subdezvoltare şi fără creştere economică sustenabila.
- Împrumuturi masive externe. Soluţia este limitată de neîncrederea creditorilor în aventurile economice în care a intrat România, costurile vor fi din ce în ce mai mari, iar împrumuturile pe termene scurte. Calea sigură spre soarta Greciei.
- Tipărirea de monedă, creşterea masei monetare. Este soluţia clasică prin care populaţia este păcălită. Ce-i „dă” guvernarea, este pierdut apoi printr-o inflaţie nemiloasă, cu asupra de măsură. Mai rămâne ca Banca Naţională, guvernatorul Mugur Isărescu, să fie de acord cu tipărirea de monedă, în plus peste cea uzuală.
În concluzie
Liviu Dragnea a căzut în propria capcană, văzând în programul său un miracol, minunea de la Maglavit. În aceeaşi capcană au căzut şi cei din jurul său, care au acceptat să-l aplaude fără să-l contrazică. Problema este că au căzut în capcană şi 20 de milioane de români. Unii care au votat PSD, 18%, şi alţii care n-au mers la vot, 60%.
Cum vom plăti neghiobia de a pica în capcana lui Dragnea, nu ştim încă.