Cum sprijină Guvernul copiii din mediul rural

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analizele privind cauzele abandonului şcolar relevă că elevii care trăiesc la ţară trebuie să facă de multe ori o călătorie zilnică dificilă şi de lungă durată către unităţile de învăţământ la care sunt înscrişi.
Analizele privind cauzele abandonului şcolar relevă că elevii care trăiesc la ţară trebuie să facă de multe ori o călătorie zilnică dificilă şi de lungă durată către unităţile de învăţământ la care sunt înscrişi.

Pentru a rezolva problema transportului şcolarilor, Guvernul a iniţiat un program prin care urmează să fie achiziţionate peste 1.200 microbuze şcolare, care să îi ducă pe elevii din mediul rural la şcoală şi înapoi. Astăzi, Piaţa Victoriei a fost locul de organizare a evenimentului de predare a cheior de la maşini către beneficiarii din ţară.

Pentru a recupera decalajele înregistrate faţă de statele occidentale, România trebuie să se concentreze în primul rând pe educaţie. În acest sens, una dintre priorităţile politicilor guvenamentale trebuie să fie asigurarea unor şanse egale la educaţie pentru toţi elevii. Dar acest obiectiv a rămas de multe ori, în special în mediul rural, la nivel de deziderat.

Astfel, analizele  privind cauzele abandonului şcolar relevă că elevii care trăiesc la ţară trebuie să facă de multe ori o călătorie zilnică dificilă şi de lungă durată către unităţile de învăţământ la care sunt înscrişi. Şi aceasta deşi, cel puţin teoretic, elevii care locuiesc departe de unităţile de învăţământ ar fi trebuit să beneficieze de transport gratuit.

Conform prevederilorlegale, copiilor li se deconta contravaloarea transportului care însă, în multe situaţii, era asigurat fie de privaţi, care practicau tarife de speculă, fie lipsea cu desăvârşire. Cabinetul actual a încercat să rezolve problema intervenind asupra procedurilor de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti. Astfel, numai în anul şcolar 2012-2013, Ministerul Educaţiei Naţionale a decontat peste 150.000 de abonamentele de transport.

Pentru a rezolva problema transportului şcolarilor, Guvernul a iniţiat un program prin care urmează să fie achiziţionate peste 1.200 microbuze şcolare, care să îi ducă pe elevi la şcoală şi înapoi. Pentru acest an au fost deja cumpărate peste 600 de microbuze şcolare, fiind totodată demarate procedurile de achiziţie a încă 659 de microbuze, autobuze şi autocare, însemnând peste 1.200 de maşini în total. Achiziţia de autovehicule pentru transportul elevilor este sprijinită şi de Uniunea Europeană care contribuie la bugetul total al programului cu 24 de milioane de euro.

Miercurea aceasta, Piaţa Victoriei a fost locul de organizare a evenimentului de predare a cheior microbuzelor de către premierul Victor Ponta primarilor, instituţiilor de învăţământ şi şoferilor care vor transporta elevii. Cu ocazia festivităţii, primul-ministru a felicitat reprezentanţii MEN şi MDRAP pentru iniţiativă.

"Mulţumesc Ministerului Dezvoltării Regionale şi Ministerului Educaţiei pentru aceasta achiziţie de microbuze pentru elevii din mediul rural. Aveţi grijă să ajunga copii la şcoală sănătoşi, şi dus, şi întors. Dacă elevii ajung la şcoală este mult mai important decât orice altceva, pentru că dacă fac şcoala o să aibă o viaţa mai bună", a declarat şeful Executivului.

Declaraţia premierului sintetizează obiectivele programului guvernamental demonstrând seriozitatea cu care cabinetul abordează problema asigurării accesului egal la educaţie, ca element esenţial pentru ca toţi românii să se bucure de un trai mai bun.

În fond, dincolo de măsurile de redistribuire echitabilă a bunăstării generate de creşterea economică, pentru ca România să îşi împliească la nivel maximal potenţialul de dezvoltare, avem nevoie de o forţă de muncă bine pregătită şi de valorificarea tuturor resurselor existente în acest sens.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite