Circa 70% din vopselele de păr trebuie retrase urgent întrucât provoacă, în timp, cancer de sân şi cancer de col uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu făcut recent de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a scos la iveală că aproape 70% din vopselele pentru colorarea părului ar trebui retrase urgent de la comercializare.

Concret, în perioada 10 - 15 februarie 2016, reprezentanţii organizaţiei au achiziţionat 48 de tipuri de vopsea pentru colorarea părului din marile magazine, farmacii şi magazine naturiste şi au analizat, ulterior, etichetele acestora, din prisma ingredientelor şi a corectitudinii informaţiilor care se regăsesc pe ambalaj.

De unde provin vopselele de păr de la noi

Totodată, s-a analizat nivelul de toxicitate al ingredientelor, arată un comunicat de presă. Cercetarea a scos la iveală că cele mai multe vopsele de păr provin din Germania (21%), Italia (17%), Bulgaria (15%) şi România (13%).

Potrivit cercetării, 77% din vopsele au în compoziţie dioxane, 75% conţin amoniac, în timp ce 69% au în compoziţie para-fenilendiamină. Acesta din urmă este cel mai periculos ingredient care se regăseşte în compoziţia copselelor de păr, el fiind conţinut de mai mult de jumătate din produsele care se află la raft.

„Para-fenilendiamina pătrunde în firele de păr şi foliculii acestora şi afectează proteinele din piele, favorizând apariţia reacţiilor  alergice. Pielea poate deveni roşie, cu leziuni pline cu lichid, poate da senzaţie de arsură şi mâncărime. Reacţiile alergice pot include şi dificultăţi în respiraţie, care pot deveni fatale”, transmit cei de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor.

Ce boli provoacă para-fenilendiamina

Aceştia arată că ingredientul amintit poate activa, în cazul expunerii prelungite, limfom non-Hodgkins, astm şi lupus. O posibilitate, spun specialiştii, e apariţia cancerului de sân şi a celui de col uterin. „Din acest motiv atât în Uniunea Europeană, cât şi în alte state extracomunitare (Canada, Japonia) folosirea sa în cosmetice este interzisă”, se arată în comunicatul de presă.

Referitor la amoniac, specialiştii de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor susţin că este iritant pentru piele, ochi şi pentru sistemul repirator, care poate cauza astm şi dificultăţi în respiraţie. În ceea ce priveşte dioxane, alt ingredient care se găseşte în 77% dintre produsele analizate este un puternic perturbator hormonal, care alterează structura pielii.

Ce alte substanţe se găsesc în vopseaua de păr

Alte substanţe care se găsesc în compoziţia vopselelor sunt:
- 65% dintre vopselele analizate au în compoziţie parfumuri sintetice;
- 60% dintre vopselele analizate au în compoziţie peroxid de hidrogen;
- 40% dintre vopsele analizate au în compoziţie sodium laureth sulfat;
- 38% dintre vopsele analizate au în compoziţie parabeni;
- 38% dintre vopselele analizate au în compoziţie polietilen glicol;
- 34% dintre vopselele analizate au în compoziţie disodium EDTA;
- 32% dintre vopselele analizate au în compoziţie resorcinol;
- 15% dintre vopselele analizate au în compoziţie sodium lauril sulfat.

„Mai mult de jumătate dintre vopselele pentru colorarea părului analizate de către experţii APC România trebuie retrase de îndată de pe piaţă de către Ministerul Sănătăţii, care în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 147/2015 este autoritatea responsabilă cu supravegherea, inspecţia şi controlul pe piaţă al produselor cosmetice. Produsele ce trebuie retrase de la comercializare conţin o substanţă interzisă a se folosi în produsele cosmetice, substanţă care se regăseşte sub una din următoarele forme: para fenilendiamină sau p-fenilendiamină sau 1-4 fenilendiamină”, a declarat conferenţiarul Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite