Ce spun Der Spiegel şi Deutsche Welle despre Klaus Iohannis şi Mafia Schweighofer

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis a fost prins pe picior greşit cu cererea de Reexaminare la Codul Silvic
Iohannis a fost prins pe picior greşit cu cererea de Reexaminare la Codul Silvic

Jaful din pădurile României este protejat la nivel înalt. Chiar dacă prin proiectul de modificare a Codului Silvic s-a reuşit blocarea cerinţelor companiei austriece Schweighofer, Klaus Iohannis a preluat în argumentaţia sa cerinţele companiei austriece, solicitând reexaminarea Codului Silvic.

Jaful din pădurile României este protejat la nivel înalt. Într-un reportaj Der Spiegel se arată cum companiile străine cumpără masiv produse din lemn tăiat ilegal din pădurile românilor. Exporturile pe care Schweighofer le face în peste 60 de ţări aduc profituri de sute de milioane de euro. Chiar dacă prin proiectul de modificare a Codului Silvic s-a reuşit blocarea cerinţelor companiei austriece Schweighofer, Klaus Iohannis a preluat în argumentaţia sa cerinţele companiei austriece, solicitând reexaminarea Codului Silvic.

Publicaţia germană arată că în ultimii ani modificarea Codului Silvic reprezintă, alături de Radarul Pădurilor, doi piloni care susţin interesul României în domeniul protecţiei mediului. Ambele măsuri sunt privite negativ de agenţii economici străini care profită de pe urma exploatării ilegale a lemnului românesc.

Deutsche Welle sesizează de asemenea că Iohannis a fost prins pe picior greşit cu cererea de Reexaminare la Codul Silvic. “A surprins neplăcut faptul că preşedintele Klaus Iohannis a părut să protejeze operaţiunile îndoielnice ale companiei austriece Schweighofer Holzindustrie în domeniul exportului de lemn tăiat în România.”

Proiectul de modificare a Codului Silvic, “în linii mari, introducea elemente de protejare a pădurilor virgine şi de descurajare a exploatării haotice, autorizând Jandarmeria să controleze transporturile de buşteni. Un articol important în acest sens era acela care stabilea un prag maxim de 30% la achiziţia sau procesarea de masă lemnoasă şi dreptul de preempţiune pentru producătorii locali din industria mobilei. Era, fără îndoială, un amendament îndreptat împotriva excesului de tăieri destinate exportului” arată DW într-un articol dedicat problemei defrişărilor necontrolate din România.

Se anunţă deja proteste împotriva tăierii necontrolate a pădurilor în România şi Klaus Iohannis s-ar putea confrunta astfel cu prima provocare a străzii. Dacă amploarea protestelor o să fie echivalentă cu cea de la Roşia Montană, atunci Iohannis va avea de gestionat o situaţie foarte neplăcută.

Un alt reportaj concludent care prezintă clar problema jafului la metru cub al pădurilor din România în găsiţi aici

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite