Ce facem dacă suntem programaţi la vaccinare şi ne-am infectat cu SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei BBaciu, vicepreşedintele CNCAV
Andrei BBaciu, vicepreşedintele CNCAV

Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea anti-Covid, a explicat ce are de făcut o persoană care s-a infectat cu coronavirus în timp ce aştepta să fie vaccinată.

Astfel, dacă o persoană s-a infectat imediat după prima doză de ser şi se vindecă până la repel, adică testul este negativ, poate păstra schema de vaccinare, a declarat Baciu.  

Dacă infectarea se produce cu puţin timp înainte de data programată de rapel, iar persoana este încă pozitivă la acea dată, atunci se poate lua măsura excepţională a amânării rapelului până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, cu 35 de zile pentru vaccinul Moderna, şi trei luni pentru vaccinul AstraZeneca, toate calculate de la data administrării primei doze de vaccin.

Cei care se regăsesc în a doua situaţie trebuie să contacteze centrul de vaccinare şi să comunice situaţia fără să facă o nouă programare în platformă, pentru a evita vaccinarea în afara intervalului precizat mai sus.

Centrul de vaccinare va reprograma, în acest caz, persoana respectivă la momentul în care este vindecată şi poate să îi fie administrată doza de rapel. 

Mai există o variantă de reprogramare, prin platformă - se poate face programare suplimentară, dar trebuie să fie ales acelaşi centru de vaccinare la care s-a făcut prima doză.

 Doza de vaccin este deja alocată şi rezervată persoanei şi va fi folosită pentru rapel chiar dacă mai târziu de data programată iniţial.

Persoanele pozitive dar asimptomatice trebuie, de asemenea, să aştepte până ce se vindecă şi au test negativ la Covid-19, înainte de a se vaccina cu prima sau cu a doua doză.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite