Cazul tânărului de 19 ani care a decedat în condiţii suspecte într-un spital de psihiatrie discutat azi la CEDO
0Centrul de Resurse Juridice (CRJ) se află miercuri, 4 septembrie, în faţa Marii Camere a Curţii Europene a Drepturilor Omulului (CEDO), în cazul Valentin Cîmpeanu împotriva României. Valentin Cîmpeanu, un tânăr de 19 ani care a murit la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, a fost doar una din cele aproape 100 de victime ale unităţii medicale din perioada 2004 - 2005.
ONG-ul din România este pe cale să creeze un precedent la CEDO, întrucât a ridicat în premieră problema accesului la justiţie a persoanelor cu dizabilităţi mintale închise în instituţii medicale sau sociale şi care nu au un reprezentant legal. Este primul caz de acest fel care a ajuns pe masa judecătorilor.
Mai exact, CRJ a solicitat Curţii să-şi adapteze criteriile de admisibilitate, astfel încât să permită ONG-urilor pentru drepturile omului să reprezinte drepturile persoanelor închise în instituţii.
„Dacă după audierea din 4 septembrie Curtea admite să judece cauza CRJ pentru Valentin Câmpeanu vs. România, atunci orice ONG de drepturile omului din Europa s-ar putea adresa CEDO în numele oricărei persoane vulnerabile, lipsită de apărare şi închisă într-o institutţie socială, medicală a statului”, a declarat Georgiana Pascu, manager de program la CRJ.
Persoanele cu dizabilităţi mintale, izolate
În prezent, persoanele cu disabilităţi mintale din instituţii nu beneficiază pe deplin de protecţia articolelor din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, fiind izolate de societate, cu posibilităţi restrânse de a se adresa unei instanţe dacă le sunt încălcate drepturile.
De asemenea, în cauza CRJ în numele lui Valentin Câmpeanu vs. România au intervenit, ca a treia parte: Comisarul pentru drepturile omului din partea Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, Mental Disability Advocacy Centre, Comitetul bulgar Helsinki, Human Rights Watch, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice.
Cine este Valentin Câmpeanu?
Valentin Cîmpeanu, un copil abandonat la naştere, seropozitiv şi cu dizabilităţi intelectuale, şi-a petrecut întreaga viaţă în instituţiile statului, după ce a fost nevoit să părăsească orfelinatul la vârsta majoratului şi nicio instituţie nu şi-a asumat responsabilitatea îngrijirii sale. Pe 13 februarie 2004, când abia împlinise 19 ani, Valentin a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare unde a fost găsit de reprezentanţii Centrului pentru Resurse Juridice, organizaţie neguvernamentală care avea dreptul să efectueze controale inopinate în instituţiile cu profil psihiatric.
„Era izolat, închis singur într-un depozit întunecos şi pe jumătate dezbrăcat. Cântărea cel mult 45 de kilograme. Deşi era bolnav, nu primea niciun tratament. În plus, nimeni nu voia să îl atingă”, îşi aminteşte Georgiana Pascu, manager de proiect la CRJ.
A cincea cauză cu care România ajunge în faţa Marii Camere a CEDO
De altfel, la foarte scurt timp de la acest control, Valentin s-a stins din viaţă. „În acea perioadă, aproape 100 de pacienţi internaţi la Poiana Mare au decedat subit, fie de hipotermie, fie de subnutriţie”, a explicat şi Georgiana Iorgulescu, preşedintele CRJ.
După ce a epuizat toate căile de atac din România, la cinci ani după moartea lui Valentin, CRJ, alături la Interights, a decis să se adreseze CEDO. În 15 ianuarie 2013, CRJ a fost anunţat că pe 4 septembrie 2013 toate părţile implicate în acest caz vor fi audiate de Marea Cameră a CEDO. Potrivit fişei de ţară, aceasta este a cincea cauză cu care România ajunge în faţa Marii Camere a CEDO.
Pe aceeaşi temă:
Săptămâna viitoare, CEDO va decide dacă va admite spre judecare cazul unui tânăr român de 19 ani care a murit la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare şi care este reprezentat acum de un ONG.
Un control efectuat de inspectorii sociali în perioada 20 iunie - 5 iulie 2013 în 51 de centre de recuperare şi reabilitare neuropsihică din toată ţara arată că situaţia instituţiilor, aflate în subordinea Ministerului Muncii, este una îngrijorătoare. Persoane cu dizabilităţi subponderale, medicaţie necorespunzătoare şi personalul insuficient sunt doar câteva dintre problemele depistate de inspectori.