Băi, nesimţiţilor, puneţi mâna şi faceţi autostrada!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băi, nesimţiţilor, care nu aţi fost măcar o zi în viaţa voastră moldoveni, puneti mâna şi faceţi autostrada aia odată! Băi, nu uitaţi că habar nu avea România ce e aia diaspora când noi umblam cu bocceaua în spinare prin toată ţara. Asta, deşi ne-aţi gâtuit cu podul de la Mărăcineni. O sa vă stea în gât podul ăla, la toţi. Băi, nesimţiţilor, puneţi mâna şi faceţi autostrada până la Iaşi!

V-am scos cărbunele din Valea Jiului, v-am făcut tractoare la Braşov, v-am făcut vapoare la Constanţa, v-am crescut porci la Timişoara si nu ştiu ce naiba am făcut pe la Cluj, dar e cert că am ajuns şi acolo. Şi asta, fără ca Stefan cel Mare să ştie ce e aia flotă, tractor sau cărbune. Aşa ca puneti mâna şi faceţi autostrada aia odată!

Şi v-am dat şi multe altele. Dacă nu erau Creangă şi Eminescu, habar nu aveaţi să râdeţi şi să plângeţi în acelaşi timp. Voi ce ne-aţi dat? Sifilis lui Eminescu şi pe Caragiale, care nu a găsit ceva mai bun decât să o seducă de câteva ori pe Veronica Micle. Dacă nici astea nu-s motive să te apuci de băutură, eu nu ştiu ce altceva ar mai fi. Poate de plăcere. Aşa că puneţi mâna şi faceţi autostrada aia!

E la mare modă familia tradiţională, moşită de penticostalii ardeleni şi adoptată de sudismul ortodox. Dar nici la asta nu sunteţi primii. Dacă nu erau Iorga, A.C. Cuza şi Codreanu, habar nu aveaţi de misticimsul ortodox şi de excepţionalismul românesc. Nu e de laudă, dar uite că avem meniul complet. Vă mănâncă rău coaja dacă nu pricepeţi ce o să iasă din izolarea Moldovei. Nu vă văd bine dacă nu puneţi mâna să faceţi autostrada aia. 

Când vă plimbaţi uimiţi prin Ardeal şi vă minunaţi de cum arată, nu uitaţi că dementul de Ceauşescu a început să dărâme oraşele începând din Moldova. Dulcele târg al Ieşilor nu mai există, Bacăul e o mizerie betonată, iar Focşani - trei blocuri şi câţiva Oprişani. Sigur, a terminat nebunul cu Bucureştiul, dar se ştie că nici pe ăştia nu-i duce mult capul, că altfel ar fi făcut de mult autostrada în loc să ne forţeze să acţionăm ca familia Borgia şi să îi otrăvim cu Firea. O merită, e ca şi cum le-am fi dat Ebola şi Zika în acelaşi timp. 

Am şters la cur jumătate de Europa, v-am dat de mâncare prin toate birturile, din Atena până-n Barcelona, unde credeaţi voi că mâncaţi tradiţional cu cinşpe euro. Şi, la final, v-am salvat când Ponta era cât pe ce să fie preşedinte. V-am luat neamţul de la Hermanstadt şi vi l-am făcut preşedinte, deşi noi aveam un judeţ întreg de nemţeni. Am fost drăguţi şi vi l-am pus pe al vostru şi, dacă nu mă credeţi, vedeţi rezultatele electorale de la alegerile din 2014. Şi cu ce ne-am ales? Cu nimic. Şi, că veni vorba de diaspora, ea e toată moldovenească. Pentru că asta înseamnă să fii moldovean. Să nu poţi să trăieşti la tine acasă, să fii nevoit să mergi să munceşti pe doi lei la alţii, pentru că la tine nu se poate, să speri că te poţi întoarce şi, când te întorci, să nu mai ştii cum să fugi din nou. Aşa că, băi, când ai plecat din ţară de scârba ăstora, ai învăţat cum e să fii moldovean. Suntem peste tot acasă, mai puţin la noi acasă. Aşa că puneţi mâna şi faceţi autostrada aia odată!

Aş vrea să vă aduc aminte că noi, moldovenii, suntem cei mai latini dintre slavi şi, dacă vă culcaţi pe o ureche, vreau să vă spun că vă înşelaţi. Suntem deja aici şi nu plecăm nicăieri. Aţi râs de sârmele noastre şi de topoarele din crâşmele din Vaslui. Nu de alta, dar Moldova nu e a mea sau a urmaşilor voştri, ci a voastră, ăştia care credeţi că sunteţi ardeleni, bănăţeni, olteni sau ce vă mai credeţi voi că sunteţi. Băi, ne datoraţi mai multe scuze decât vă închipuiţi, aşa că, băi, nesimţiţilor, puneţi mâna şi faceţi măcar autostrada aia!

Acum o sută de ani v-aţi târât până la Iaşi ca să scăpaţi cu o bucată de ţară ciuntă. Şi dacă nu erau Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, cu izmenele noastre salvatoare, scăldate-n Putna, nu cred ca aveaţi bani astăzi să îi spargeţi pe concerte şi broşuri de rahat cu care vă bateţi joc de Centenar. Aşa că, bai, nesimţiţilor, puneţi mâna şi faceţi autostrada aia!

Pentru că, băi, fraierilor, cu toţii suntem un pic moldoveni, oriunde ne găsim. Aşa că, băi, nesimţiţilor, o să vă plângeţi în pumni după moldoveni când o să fiţi cu toţii teleormanizaţi.

P.S. Acum, lăsând la o parte toate cele, să recunoaştem că nici pe noi, moldovenii, nu prea ne duce mintea. Altfel cum am putea vota 30 de ani rujeola asta politică, puturoasă şi hoţomană care este PSD? Până şi măgarul mai dă o copită, şi porcul mai muşcă din când în când, iar boul mai împunge când e sătul de mizerii. Numa noi, nu şi nu, PSD şi numa' PSD. Păi, poate ne merităm soarta, daca suntem atât de proşti.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite