Adevăruri de altădată:Călinescu despre Creangă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vrednicul părinte D.Furtună a descoperit acum vreo zece ani o scrisoare glumeaţă a lui Creangă dela Tg. Neamţ. (Creangă inedit în Făt-Frumos, II, 1927).Scrisoarea din 3 Iulie, dar fără an, nu prea e de spirit, deşi unii socotesc contrariul, însă e un document din care se pot scoate unele precisiuni, dacă putem data exact.

Pentru că se face acolo aluzie la «răposatul întru fericire Bondarul», părintele Furtună a tras la început încheierea că scrisoarea este din 1862 (...)

Datarea părintelui Furtună a fost contestată. (...) S’a propus anul 1865, iar d. Lucian Predescu, savant, a găsit însfârşit data «exactă», care este 3 Iulie 1868.

Datarea propusă de d. L. Predescu este încă una din numeroasele erori de care foesc compilaţiile sale (...) În 1868, după Paşti, Creangă trăsese cu puşca în ciorile de pe Golia. După o scurtă suspendare de la slujbă, el fusese iertat. El n’ar fi putut face aluzie acum decât la acest fapt (...)

În Ianuarie 1872, comisarul cerea lui Creangă cheile locuinţei dela Golia de unde plecase «de mai mult timp». Prin «mai mult timp» se poate înţelege «de mai multe luni» în niciun caz «de trei ani». Superiorul i-a cerut cheile lui Creangă la cîteva luni după ce acesta, tuns mărunt şi îmbrăcat civil, n’a mai dat pe la biserică (...)

 Având acum casă proprie şi leafă de institutor, putea să trăiască liber şi independent. De ce şi-a luat Creangă casa din Ţicău? Pentru felurite motive materiale şi sufleteşti, dar şi pentrucă în Octombrie 1870 fu mutat la Şcoala normală sucursală din Sărărie. (Econ. D. Furtună, «Şcoliţa» lui Creangă în Cuget clar II, 1937).

În concluzie: Ipoteza

D-lui Lucian Predescu, lipsită de logică, se înlătură; Iar data scrisorii lui Creangă, găsită de econ. D. Furtună, este 3 Iulie 1871.

Articol apărut în „Adevărul literar şi artistic“, în anul 1938

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite