Întrebări despre România (II): Suntem un neam de adormiţi?!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce dorm românii? Somn masiv, majoritar, continuu, atot-cuprinzător. Care este „natura somnului” la români? Cui foloseşte letargia generală în care zac românii de zeci de ani? (By the way, cam cât durează un „somn” la nivel de naţie?)

Pe ce se bazează românii când dorm? Care sunt motivaţia, beneficiile, dinamica? Există o dinamică a somnului public? Liniştit, frământat? Există confort? Împliniri, datorită somnului public? Cine profită? În bani, cât costă somnul? E mai scump sau mai ieftin decât la alţii? Este somnul profitabil?!

Cum măsurăm somnul românilor? În zile, ani, epoci? Epoca bronzului şi epoca somnului. Este somnul public al românilor programat, planificat, organizat…? Cine îl ţine sub control? Există norme? Încălcări, pedepse? Raportăm la cineva somnul public?

Pe ce dorm românii? Pe ce bază, pe banii cui dormim? Câştigă cineva din afacerea asta? Suntem competitivi pe piaţa internaţională a somnului?!

Dacă „dormitul în masă” la români a devenit o stare generală, care sunt cele mai excitante vise?! Cum ne captează atenţia, implicarea? Participarea publică la somn este voluntară sau obligatorie? Sunt unele abateri?

Avem coşmaruri?! Coşmaruri colective în somnul public. Ce îi roade pe români, în somn? Ne confruntăm cu probleme, necazuri? Momente critice?! De răspântie. Le depăşim? Unde ajungem dacă le depăşim? Ajungem undeva în somn? Departe? Departe de ce?! Departe de România?!

Dacă nu ne trezim, ştim că nu ne-am trezit?! Dacă ştim, cum dormim mai departe? Cu cine, de ce, pentru ce mai dormim? Au loc schimbări în somnul poporului român nemuritor?! Cât de nemuritori sunt cei care dorm? Oare murim în somn? În somnul public? Moare ceva din noi în somn?

Cum dorm alţii?! La fel ca noi, mai bine? Putem dormi şi noi în somnul lor? La americani se doarme bine? Poftim? Pe bani?! Unde se doarme gratis?!

Dacă dormim, ştim cine suntem?! Ne amintim ceva în timpul somnului public?! Momente frumoase, de glorie, victorii?! Cum le sărbătorim în somn? Defilăm, fanfare?! Bubuieli? Strigăte? Urale?? Ce auzim din toate astea? Suntem mândri?! Respectăm conducătorii?! Îi urmăm? Cum aleg ei calea dreaptă a somnului public, plin de glorie, bunăstare, recunoştinţă?! Suntem independenţi în somnul nostru?! Ne integrăm? Avem acces la somnul european?! Somn fără graniţe... 

Totuşi, nu există şi pagube?! Au pierdut România şi românii ceva în somnul public între 1990 şi 2013?! Ce?! Bani, ocazii, păduri, oameni?! Râde cineva de noi că dormim în masă, milioane de români somnolenţi?! Care dorm mai tare: ardelenii, moldovenii, regăţenii, oltenii?! Secuii, dorm?!... 

La partide cum arătăm?! Care face majoritatea?! Cum se aliază între ei să aducă la vot cât mai mulţi adormiţi?! Cum sa ne duca cu vorba… Ce basme le spun românilor? Ca să-i adoarmă, vise plăcute. A devenit democraţia din România un dormitor al fraierilor?! Cine sforăie mai tare, câştigă alegerile?! Sub care guverne am avut cele mai sforăitoare promisiuni? Liderii dorm şi ei?! Sunt alături de popor… Dacă se pun pe furat, se fac că dorm sau e doar somnul legii?! Acum dacă tot vor să schimbe Constituţia pun şi un articol despre somnul naţiunii?! 

Deşteaptă-te române!! 

Şi dacă se trezesc?! Aşa deodată, cu toţii, vioi, nervoşi, pricinoşi, curajoşi, nărăvaşi, de neoprit?! E un basm de adormit copiii?! Greşeală! Copiii de azi au somnul lor... pe tableta. Un somn activ, bine direcţionat! Spre mall.

Şi totuşi, dacă ne vom trezi!!...Cine s-ar bucura, cine va fi în pagubă, cine ar recunoaşte asta? ”România trează!!”

Bine, treziţi-treziţi, dar ce urmează după aia?! Adică intrăm pe fază, în ritm, ţinem calea, ajungem la timp? O altă lume ne aşteaptă! Nu ne aşteaptă nimeni!... Nu prea mai e loc. Poate deranjăm... Sigur, deranjăm! Aşa că ne sting lumina... ne opresc gazele... Înapoi la culcare! Ce atâţia treziţi pe glob! Cui i-am sta în cale? Ce am împiedica să se întâmple? Uniţi, viteji, de netrecut. 

Da' de unde trezitori?! Ne-au dispărut trezitorii? Pe unde dorm trezitorii noştri?! Nu-i nimic, ne trezim şi singuri!! De ce? De foame! De sete! Floare la ureche!

Totuşi, câţiva specialişti în trezire n-ar strica... Lideri! Lideri de opinie, de piaţă, de tarabă..., flăcăi inteligenţi, blonde charismatice, veterani cinici şi necruţători, grupuri de iniţiativă, tank-uri cu thinker-i, coach-i, toţi grămadă în mijlocul dormitorului naţional! Hai, la treabă! 

Deci, cât costă? Cât costă să-i trezeşti pe români?! E rentabil?! Poate că adormiţi, e mai rentabil.... Depinde de sector... de regiune. Da! Trezirea pe regiuni!! Moldova, Ardealul şi Ţara Românească! Basarabia?!...Începem din Caracal. Apoi vom fi de neoprit. Trezire cu gust de praz. Vitamine. O trezire ecologică. Poate un transplant?...Chiar aşa, poate ar trebui un transplantat la români, ca să se trezească? Bine, dar cine donează?! Cine taie? Şi compatibilitatea?! Nimic nu e sigur... Sigur, n-am mai fi 100% români!... Deci. 

Oricum, merită încercat.

Cine încearcă?! Cine încearcă primul?! Încerci?! Încearcă tu... Dacă se supără şefu’?!
Chiar aşa, cum ar fi să fii şef peste treziţi?!
Românii treziţi mai au nevoie de şefi?!
Şefi, ca să ce?! Somn uşor!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite