Viktor Orban încearcă să „vopsească” realitatea. Nu realizează că politicienii importanţi îl ignoră
0Exact asta a făcut şi trebuie să facă şi România în continuare. Să nu dea atenţie la ce spune Viktor Orban, şeful unui stat cu o economie mică şi o armată la fel de mică. Că stă cu mâna întinsă la Putin e problema lui şi a celor care l-au ales. Oamenii raţionali, politicieni sau nu, nu bagă în seamă „logica” lui Orban, extrem de deficitară şi folosită doar pentru că Ungaria este dependentă de gazul rusesc.
Pentru cei care ar avea tendinţa să-i dea totuşi dreptate, am analizat spusele sale în acest articol.
Declaraţiile lui Viktor Orban la Băile Tuşnad
„Este nevoie de o nouă strategie care să se concentreze pe tratativele de pace şi pe elaborarea unei propuneri bune de pace… în loc să se axeze pe câştigarea războiului”, spune premierul Viktor Orban.
Despre ce strategie ar putea fi vorba, când o ţară invadatoare, Rusia, atacă o ţară vecină, suverană şi independentă, pe motive absolut aiurite. Mai grav, această invazie produce zeci de mii de morţi, de ambele părţi, bună parte civili din Ucraina. Jumătate din familiile ucrainiene trăiesc despărţite, mii de familii îşi plâng morţii, economia Ucrainei este în agonie. Şi toate aceste nenorociri doar pentru că Putin vrea să rămână în istorie ca un erou, asemănător ţarului Petru cel Mare.
Despre ce tratative ar putea fi vorba în aceste condiţii? Tratative doar în condiţiile în care Rusia revine la graniţele anterioare invadării Ucrainei. Altfel, integritatea teritorială a unei ţări suverane nu are de ce să fie negociată.
Viktor Orban spune că strategia occidentală se bazează pe patru piloni:
"În acest război, strategia occidentală se construieşte pe patru piloni. Este o strategie logică, raţională pe hârtie, poate este bazată şi pe cifre. Primul pilon este că Ucraina nu e singură, ci prin instructori militari anglo-saxoni şi cu armament NATO poate câştiga războiul împotriva Rusiei, ăsta e primul enunţ. Al doilea enunţ strategic este că sancţiunile vor slăbi Rusia şi vor destabiliza conducerea de la Moscova. Al treilea pilon, al treilea element strategic, a fost că consecinţele economice ale sancţiunilor, care ne vor atinge şi pe noi, vom fi capabili să le gestionăm, adică pe ei îi va durea mai mult iar pe noi mai puţin.
Şi a patra raţiune strategică a fost că lumea se va alinia în spatele nostru, deoarece noi avem dreptate. În loc de asta, în urma acestei strategii minunate, situaţia stă în felul următor: stăm într-o o maşină ale cărei toate cele patru roţi s-au dezumflat. Este evident că astfel nu vom câştiga nici un război. Ucraina niciodată nu va câştiga războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori americani şi cu armanent american", „Stăm într-o maşină care are pană la toate cele patru roţi: este absolut clar că războiul nu poate fi câştigat în acest fel”, le-a spus Orban susţinătorilor săi.
Ucraina blochează Rusia de 5 luni de zile, iar câştigurile teritoriale sunt mult sub cele aşteptate de Putin. Armata rusă a arătat întregii lumi că e mult sub ceea ce se credea despre ea. Are pierderi uriaşe în militari şi echipamente militare. Armamentul american şi european, precum şi instruirea militarilor ucrainieni au schimbat balanţa în ultimele săptămâni. Rusia nu mai înaintează deloc pe teritoriul ucrainian.
Sancţiunile occidentale au slăbit foarte mult economia Rusiei, iar în lunile ce vin acest lucru va fi şi mai evident. Fără legăturile comerciale cu occidentul, industria Rusiei nu are componentele necesare funcţionării depline.
Lumea s-a unit în spatele Ucrainei, chiar şi China şi India n-au sărit în ajutorul Rusiei cu armament, sau cu relaţii comerciale capabile să le înlocuiască pe cele aflate sub sancţiuni.
Afirmaţia că Ucraina nu va câştiga niciodată acest război, ”pur şi simplu pentru că armata rusă are o dominaţie asimetrică”, este gratuită. Şi ce să facă? Să cedeze Rusiei teritoriile deja ocupate?
Aşa că dl Viktor Orban nu prea ştie ce vorbeşte. Sau încearcă să-i aburească pe cei mai creduli, care nu ştiu exact situaţia din cele două ţări aflate în plin război.
Viktor Orban propune negocieri directe între America şi Rusia. Ce să negocieze cele două ţări? Ca Donbasul să rămână Rusiei? Rusia trebuie să revină la situaţia militară anterioară zile de 24 februarie 2022, şi apoi se pot ţine negocieri, pentru revenirea relaţiilor economice, comeciale, financiare cu occidentul la statutul anterior începerii invaziei ruse în Ucraina.
Rusia a actionat, sub directivele lui Putin, exact pe dos decât China. Putea sa devina o ţară dezvoltată economic, comercial, financiar, cultural, astfel încât viaţa cetăţenilor săi si respectul lumii intregi sa crească, nu să dispară în câteva luni de razboi fără nici o justificare.
Problema României
Şeful UDMR şi vicepremierul guvernului României, Kelemen Hunor, şi cei doi miniştri ai guvernului României, participanţi la şcoala de vară de la Băile Tuşnad, sunt sau nu de acord cu cele declarate de Viktor Orban? Lucrul este important, pentru că tăcerea lor ar putea fi interpretată ca fiind solidari cu ce spune Orban. Ori ei reprezintă guvernul României, sunt personalităţi publice aflate la guvernare, nu se poate face abstracţie de această poziţie. Până în prezent n-am auzit de vreun comentariu, pro sau contra celor declarate de Orban.
Preşedintele Iohannis şi premierul Ciucă ar trebui să intervină doar pe acest plan. Girează reprezentanţii guvernului României, prin prezenţa lor alături de Viktor Orban, toate declaraţiile sale, aflat fiind pe teritoriul României?
În rest, Viktor Orban are probleme mari cu UE şi CE, s-ar putea că Ungaria să nu primească bani din PNRR sau din alocările obişnuite din actualul exerciţiu financiar.
Cele declarate la Tuşnad nu fac decât să toarne gaz pe foc, aşa că poziţiile premierului Orban şi ale Ungariei vor fi marginalizate şi ignorate în politica mare a UE şi a Americii.