Traian Băsescu loveşte cu mânie în candidaţii la Preşedinţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a dat de pământ cu toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale. Cel mai vehement a fost, surprinzător, împotriva Monicăi Macovei, care şi-a anunţat candidatura ca independent. Singurul care a scăpat a fost Cristian Diaconescu, candidatul PMP

„Sunt la final de mandat. M-am hotărât ca în toate ieşirile să spun, să vorbesc. În această campanie le voi spune de toate, la toţi. Pe unii dintre candidaţi îi vor dezbrăca public, pentru că au lucruri ascunse în CV-uri“. Astfel şi-a început Preşedintele Traian Băsescu tirul împotriva candidaţilor la preşedinţie, fie ei de stânga, de dreapta sau independenţi, aseară, în emisiunea „Evenimentul zilei“. A început cu Klaus Iohannis, candidatul cu cele mai mari şanse din partea dreptei. „Dacă a fost atât de naiv şi nu a ştiut unde îl duce Crin Antonescu, la Grivco, mă întreb cum vrea sa fie preşedintele României. Dintre Iohannis şi Ponta îl voi vota pe Iohannis, la fel cum l-aş fi votat şi pe Crin Antonescu într-o confruntare cu Ponta“, a spus şeful statului.

Ajuns la premier, Traian Băsescu a povestit un episod inedit din vara anului 2012, când fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a dat o listă cu 11 puncte pentru respectarea statului de drept. „Când s-a dus la Barroso, la Bruxelles, omul acela îi citea dintr-un punctaj. Nici prin cap nu i-a trecut să-i dea o foaie. Ponta, când a văzut că Barroso citeşte câteva puncte, i-a spus lui Barroso: Daţi-mi foaia cu totul, domnule preşedinte. Şi i-a dat foaia. Eu sper ca Ponta să nu devină preşedintele României, pentru că are o imagine foarte slabă pe plan extern, pentru că se gudură pe lângă oficialii europeni să facă o poză. Vă daţi seama că se gudură şi pe lângă mine“, a povestit Traian Băsescu.

„L-am păcălit, da!“

În continuare, liderul de la Cotroceni l-a gratulat pe Ponta cu apelativul „slugă“. „L-aş ruga pe Ponta să nu mai insiste să dau toate înregistrările pentru că iese mai prost. Să nu mai spună încă o dată pentru că s-ar putea să le dau. O să vedeţi o slugă. Vi-l imaginaţi pe Ponta să spună: Sunt fericit, domnul preşedinte. Sunt de acord, domnule preşedinte. Acesta este viitorul preşedinte“, l-a avertizat Băsescu, care a ţinut să mai învârtă cuţitul încă o dată în rana pactului de coabitare. „Slavă Domnului, pe lipsa de experienţă a lui Ponta am reuşit să semnez acel pact de coabitare. L-am păcălit, da“, a spus, franc, şeful statului. Pornit în drumul spre Cotroceni cu mesaje confesionale, Victor Ponta a fost taxat dur de liderul de la Cotroceni.

„Va conta acest mesaj, mai ales pentru oamenii care dau 10 lei la doctor şi 100 de lei la biserică. Cu toate astea, eu cred că Iohannis îl bate pe Ponta. Ţineţi cont că tata-socru are o influenţă formidabilă în rândul clerului: a fost şef de seminar şi nu are nici decenţa să nu se bage. Tata-socru va fi un propagandist în favoarea lui Ponta în interiorul Bisericii“, crede preşedintele. Replica premierului a venit imediat. „Băsescu vrea să şantajeze un candidat atunci când spune că unii nu au depus CV-urile complete“, a răspuns Ponta.

Preşedintele a analizat şi candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu, proaspăt ales preşedinte al Partidului Liberal Reformator (PLR). „Nu ştiu cât de inteligent va juca Ponta cu Tăriceanu. Dacă îl bagă la guvernare, câţi preşedinţi de Consilii Judeţene credeţi că vor mai rămâne la PNL? Tăriceanu va mai lua parlamentari de la PNL, iar dacă va intra la guvernare, va lua şi mulţi primari. PNL are 14 Consilii Judeţene. Dacă Ponta îl bagă la guvernare şi îi dă două portofolii, o să aibă administraţia la picioare“, prevede Băsescu.

MRU - soluţie foarte proastă

Mult-vehiculatele candidaturi ale şefilor de servicii secrete, Teodor Meleşcanu şi George Maior, au fost omorâte din faşă de şeful statului. „Oamenii aceştia, fie că vorbim de Meleşcanu, fie că vorbim de Maior, trebuie să înţeleagă că nu pot pleca din fruntea unui servicu de informaţii şi să-şi facă trans-ferul la Cotroceni. Sunt destui în politică şi pe la Palatul Victoria care lansează această ipoteză: Maior – candidat, Maior – premier. Eu vă spun că nu este adevărată“, a comentat Băsescu.

Vorbind de şefii spionilor, Băsescu şi-a amintit şi de fostul şef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, pe care l-a numit premier în primăvara anului 2012. N-a rezistat nici măcar trei luni. „Cazul Ungureanu a fost o situaţie de urgenţă şi s-a dovedit a fi o soluţie foarte proastă“, a spus, scurt, şeful statului. Singurul care a scăpat de criticile preşedintelui a fost Cristian Diaconescu, candidatul PMP la Preşedinţie, partid moşit de Traian Băsescu.

Macovei, lansare cu scântei

Europarlamentarul PDL Monica Macovei şi-a anunţat marţi seară candidatura la alegerile prezidenţiale, din postura de independent. „Doream să continui de la Bruxelles lupta împotriva corupţiei şi a fraudei. Între timp, ceva s-a schimbat în România. Şi eu, ca şi voi, sunt nemulţumită de voturile care ni s-au impus. De curând, mii şi mii dintre voi mi-aţi cerut să intru în cursa pentru Cotroceni. Vă răspund acum şi candidez. Nu a fost o decizie uşoară, dar este o provocare pe care mi-o asum cu hotărâre şi credinţă“, a anunţat Macovei printr-un mesaj video.

Traian Băsescu nu a aşteptat lansarea oficială şi, cu trei ore înaintate, a atacat-o extrem de dur pe Monica Macovei. Şeful statului nu a trecut peste faptul că Macovei l-a criticat atunci când l-a numit pe Tiberiu Niţu procuror general, în detrimentul lui Daniel Morar, şi a acuzat-o de carierism. „Nu e o surpriză candidatura sa ca independent. Ştiam dinainte că şi-o va anunţa. Nu m-am împăcat cu ea, pentru că aici, în acest studio, îmi spunea cum l-am trădat eu pe Morar. Nu pot să mă împac cu Monica Macovei ce mi-a făcut ea mie. Eu eram cu spatele la zid, cu o majoritate de 70% care putea să nu discute cu mine. Intră la cei lipsiţi de caracter. Nu poţi fi atât de demagog. A fost în stare de compromisuri în interiorul PDL, pentru a ajunge eurodeputat. Acum are garantată pensia de 4.000 de eruo. Acum vrea şi la Preşedinţie, aşa, pentru că hai să ne jucăm. Nu cred că în România cineva poate să iasă preşedinte ca independent. Un om care spune că nu face compromisuri şi e intransigent, nu poate veni cu un bagaj de compromisuri în ultimele patru luni. Un om care a fost doi ani ministrul Justiţiei spune că a salvat Justiţia. Nu e adevărat. Justiţia a fost salvată de procurori şi judecători“, a tunat şeful statului. Ulterior, Băsescu nu a scăpat ocazia să o ironizeze.

„Poate vom găsi o super moralitate demonstrativă la Monica Macovei: poate va spune: nu m-am dus în PE pentru pensie şi demisionez. Ea e un politician moral, nu?“, a spus, zâmbind, Traian Băsescu.

Candidatul dreptei, anunţat luni

Candidatul ACL va fi anunţat abia săptămâna viitoare, pentru că ambele partide s-au împotmolit în sondaje. „La momentul acesta se culeg date. Anunţul oficial a fost cu 5 august, dar pentru că au mai fost discuţii legate de metodologia de lucru, probabil că va fi 7 sau 8 august“, a spus Marian Petrache, secretarul general al PNL. De partea cealaltă, la PDL, lucrurile merg la fel de greu. „Din câte ştiu eu, liberalii au terminat sondajul, urmează să-l finalizăm şi noi sâmbătă-duminică, apoi ne întâlnim cu partenerii noştri şi luăm o decizie politică. Cred că luni vom şti numele candidatului“ a spus Roberta Anastase, marţi, la Adevărul Live. Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, l-a surclasat pe Cătălin Predoiu, în sondajele PNL, potrivit unor surse politice. Chiar şi Iohannis a lăsat de înţeles că el va fi câştigătorul. „Văzând toate sondajele din ultima vreme, vreau să fac afirmaţia că există o prezumţie rezonabilă ca eu să fiu candidatul ACL la prezidenţiale“, a spus Iohannis. Singura problemă a primarului de Sibiu este procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, pe care, totuşi, l-a câştigat în primă instanţă, în luna septembrie urmând să aibă loc apelul. Dacă va pierde, ACL are pregătită varianta de rezervă: Cătălin Predoiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite