The Telegraph: cum l-a prezentat Tony Blair pe Victor Ponta lui Barack Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâlnirea dintre premierul român Victor Ponta şi preşedintele SUA, Barack Obama, la ceremonia de adio în cinstea lui Nelson Mandela a fost intermediată de Tony Blair, fost premier laburist, anunţă cotidianul britanic The Telegraph, care atrage atenţia că „Blair ratează foarte rar ocazia de a-şi face noi prieteni”.

„Tony Blair ratează foarte rar ocazia de a-şi face noi prieteni şi să îşi extindă deja dezvoltata reţea de contacte. Astfel că nu ar trebui să fie o surpriză că, şi la o ceremonie de comemorare pentru Nelson Mandela, Tony Blair i-a prezentat un posibil client lui Barack Obama“, se arată într-un editorial publicat sâmbătă seara de „The Telegraph”, publicaţie cu inclinaţii de centru-dreapta, conservatoare.

Blair a intermediat o conversaţie între el, Obama şi Victor Ponta, în tribunele stadionului, care a durat 15 minute, potrivit paginii de Facebook a lui Ponta“, notează The Telegraph, precizând că nu s-a discutat nimic oficial.

Fostul premier Tony Blair, politician laburist de orientare centru-stânga, a călătorit de cel puţin două ori la Bucureşti anul acesta pentru a se întâlni cu Ponta, scrie cotidianul. Blair are o companie de consiliere guvernamentală şi lucrează pentru mai multe cancelarii din lume.  

În octombrie, Ponta a sugerat că România este pregătită să se alăture reţelei lui Blair - Global Network of Delivery Leaders - care are ca scop facilitarea accesului la servicii precum educaţia, sănătatea şi construcţiile, în statele membre.  

Jurnaliştii britanici declară că întâlnirea de la Johannesburg „s-ar putea însă dovedi jenantă, pentru Ponta, având în vedere că în aceeaşi zi parlamentul României a aprobat modificări controversate la Codul Penal pentru a proteja parlamentarii de acuzaţii de corupţie“. 

„Ambasada SUA a reacţionat dur şi a avertizat că principiul de bază al democraţiei este că toată lumea este egală în faţa legii.“ Publicaţia se întreabă dacă liderii erau la curent în acel moment cu privire la evenimentele din România şi dacă Obama ştia de „mustrările“ ambasadei ţării sale la Bucureşti, faţă de măsurile luate de colegii premierului român.

„Nu este clar dacă discuţia între Obama şi Ponta, cu Blair asistând, se va pierde astfel în acest teritoriu incert. În fotografiile publicate pe Facebook de către Victor Ponta cei trei par a se simţi bine. Potrivit surselor citate de presa romanească, întâlnirea a avut loc după ce Ponta l-a abordat pe Blair imediat după discursul emoţionant al lui Obama, dorind să îşi prezinte aprecierea“, scrie The Telegraph.

The Telegraph a contactat un purtător de cuvânt al fostului prim-ministru, cu privire la scopul discuţiilor celor trei. „După cum puteţi vedea, un număr mare de lideri prezenţi la funeralii socializează. Tony Blair nu are niciun contract cu guvernul român şi dacă echipa sa ar fi lucrat vreodată acolo ar fi fost fără niciun cost din partea guvernului român şi fără niciun profit personal pentru Tony Blair".


Citeşte şi:

Ce ne spune întâlnirea Obama - Ponta

În veritabila furtună media provocată de activitatea de marţi a Parlamentului, poate cea mai importantă ştire a zilei nu a fost prezentă decât marginal în mass-media românească -  întâlnirea dintre preşedintele SUA Barack Obama şi premierul Victor Ponta.

Victor Ponta, prezentat ca „Tony Blair al Balcanilor“, în ajunul vizitei în SUA

Un raport al unui think-tank american,  „Democracy Institute”, prezintă o evaluare a situaţiei politice şi economice din România şi laudă, în acelaşi timp, activitatea premierului Victor Ponta în zona economică.

Victor Ponta, întâlnire discretă cu Tony Blair

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, duminică după-amiază, cu Tony Blair, fostul prim-ministru al Marii Britanii, cei doi fiind surprinşi în timp ce intrau într-un restaurant din Capitală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite