Te lepezi de Băsescu? Mă lepăd, mă lepăd…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO David Muntean
Traian Băsescu FOTO David Muntean

Acesta pare să fie „ritualul” pentru a fi primit la masa preoţilor inchiziţiei politice, Antonescu, Iohannis, Blaga. Să te lepezi de Băsescu, să dai în Udrea, catalogând-o „piaza rea”, „calamitate naţională”, „fiinţă malefică”, şi, a treia probă, să nu-ţi mai aduci aminte de lovitura de stat din 2012. Să spui că nu te mai uiţi în trecut, că priveşti la viitor, că Ponta e marele pericol.

Ultimul supus ritualului este MRU, care prin scrisori deschise adresate Elenei Udrea şi lui Traian Băsescu s-a achitat de 2/3 din ritual. Rămâne ultima treime, să vedem cum se raportează şi la lovitura de stat din 2012. Încă o scrisoare adresată Comisiei de la Veneţia şi UE? Aşteptăm.

MRU poate ocupa doar un loc la strapontină, proporţional cu cei 2% obţinuţi de partidul său la recentele alegeri. Şi se iluzionează că ar fi candidatul dreptei, doar pentru că l-a somat pe Băsescu să nu mai atace PNL şi se întreabă „de ce a apărut şi PMP?” Nu era suficientă Forţa Civică? Sfântă naivitate!

Nu este sigur dacă prezidenţiabilul PDL, Cătălin Predoiu, nu va fi suspus şi el acestui ritual, mai ales că nu prea dă semne că se înscrie în tiparul desenat de marii preoţi.

Să fie înlocuit Predoiu cu MRU, după ce a fost votat de poporul PDL-ist? Complicat şi riscant.

De fapt, ce se întâmplă în partea dreaptă a spectrului politic?

Avem două fracturi, despărţite de o falie ireductibilă.

Dreapta-dreaptă, reprezentată de Basescu-Udrea-Cristian Diaconescu-PMP şi Dreapta-stânga, reprezentată de Antonescu-Iohannis-Blaga şi viitorul partid, PNL, rezultat din fuziunea PNL-PDL.

Dreapta-dreaptă nu renunţă la principii şi valori, la statul de drept şi independenţa justiţiei, spre deosebire de dreapta-stânga. Nu renunţa să denunţe lovitura de stat din iulie 2012, marţea neagră, protecţia parlamentarilor penali şi încercările celeilalte „drepte” de a anihila independenţa justiţiei. Nu mai acceptă compromisuri, dupa 24 de ani de înţelegeri pe sub masă, care ne-au dus pe buza prăpastiei.

Dreapta-dreaptă are şi ea un „turnesol”, reprezentat de întrebarea: a fost lovitură de stat în 2012? În funcţie de răspunsul la această întrebare, adresată politicienilor Blaga, Predoiu, Macovei, Videanu, MRU, şi altora, vom şti cărei forme de dreapta aparţin: dreaptă sau strâmbă.

Totul a început când Traian Băsescu n-a dat curs bieleţelului roz, rupând pactul nescris din politica românească, să nu se bage unii pe alţii la închisoare cu ocazia alternanţei la guvernare.

Aducerea unor oameni precum Macovei, Morar, Kovesi, Livia Stanciu le-a întărit convingerea liberalilor conduşi de Tariceanu că-i aşteaptă puşcăria dacă fură din bugetele şi averea statului.

Şi au purces la prima suspendare a preşedintelui Băsescu. Nereuşită. Iar justiţia a scăpat şi ea neîncălecată de către politicieni.

Dreapta-stânga a format USL, cu acelaşi scop, să scape de Băsescu şi să reîncalece justiţia. Aproape că a reuşit în iulie 2012, cu ocazia loviturii de stat.

Ponta: „miza este schimbarea unui regim, nu a unei singure persoane”.

Antonescu: „prin regimul Băsescu înţelegem DNA, ANI, CSM”. O fi uitat SRI şi ICCJ, sau n-a vrut să se pună rău cu toată lumea.

Ponta: „din decembrie îi vom face dreptate lui Nicolescu şi celorlalţi”, ”Atunci când vom prelua controlul politic la DNA”, „nu mă dezic de Duicu, Prioteasa şi toţi ceilalţi”.

Din acest tablou rezultă că Dreapta-stânga, reprezentată acum de Antonescu-Iohannis-Blaga, mai nou şi MRU, vor să scoată din memoria politică lovitura de stat din 2012, marţea neagră, protecţia parlamentarilor penali, cererea de demisie adresată lui Băsescu, şi să facă o nouă construcţie politică, care să nu se deosebească, prea mult,  de USL, un USL-2.0.

Că e aşa, stă mărturie Chiauriu, care ne râde în nas din Comisia Juridică a Senatului, unde face legi pentru România, deşi condamnat definitiv.  Fenechiu nu ne mai râde în nas, că e puţin la închisoare, dar Chitoiu şi Vosganian   ne zâmbesc ironic pe sub mustăţi.

N-ar fi exclus ca spargerea USL să fi fost un foc de artificii, pentru ochii fraierilor şi credulilor, şi la mijloc să fie un plan ascuns de câştigare a tuturor funcţiilor în stat. Dacă Ponta iese preşedinte, premier va fi Tariceanu, cu ministerele de forţă conduse de PSD, iar PNL şi ce a înghiţit din PDL să primească mizilicuri.

Dacă va câştiga preşedinţia Dreapta-stânga, Ponta rămâne premier şi totul merge mai departe, într-o înţelegere deplină, dată de schimbarea şefilor la DNA, ANI, SRI, ICCJ, DIICOT. Doar sunt toţi interesaţi, începând cu PNL, să-şi salveze penalii şi baronii urmăriţi în justiţie: Uioreanu, Fenechiu, Chitoiu, Chiuariu, şi câţi alţii, ca să nu mai vorbim de PSD care are o listă şi mai lungă. Toţi aşteaptă cu gura arsă amnistia, graţierea, ieşirea din puşcării.

Cine să fie şef la DNA? Dan Sova, sau alt jurist de încredere din PSD. Nicolicea e bun pentru SRI, Chelaru la ICCJ, şi tot aşa. Tiberiu Niţu (”NUPU”) rămâne, e bun, a dat 90% NUP-uri!

E posibil ca tot acest scenariu să se lovească şi de greutăţi.

Ce zic oamenii conştienţi din PDL, Cătălin Predoiu, Monica Macovei, şi încă mulţi alţii, sunt de acord ca Blaga să predea partidul puciştilor Antonescu, Orban, şi acesta să dispară fără urmă, fără nume, un sfârşit deloc glorios, renegând valorile şi principiile pe care le susţinea până mai ieri?

Ce vor zice UE şi SUA, în momentul când va fi clar blatul pe sub  masă dintre PNL şi PSD?

Ce va zice populaţia care a votat  „Dreapta-stânga”, după ce va observa că a fost trasă pe sfoară?

Dar dacă Iohannis şi Antonescu încep păruiala pe 16 iulie, păruiala care să se termine rău de tot, eventual la spitalul de nebuni?

Miza nu este „jos Băsescu”, pentru că pleacă oricum.

Miza este „jos justiţia independentă”, care îi bagă la închisoare pe capete, pe mai marii tot spectrul politic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite