Cele trei decizii ale USL:  Referendumul pentru revizuirea Constituţiei în mai; Alegerile prezidenţiale, la începutul lui noiembrie; Revenirea la votul pe listă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei simultan cu alegerile europarlamentare din luna mai, consultarea populară urmând să aibă loc timp de două zile, cu prag de validare de 50%. Totodată, liderii alianţei au mai stabilit ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să aibă loc cu 45 de zile înainte ca mandatul lui Traian Băsescu să expire. O altă decizie majoră este revenirea la votul pe listă la parlamentare.

Liderii USL au decis să convoace referendumul pentru revizuirea Constituţiei în luna mai, odată cu alegerile europarlamentare. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, după şedinţa USL, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Victor Ponta, că USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei cu un prag de 50%. La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că referendumul ar putea dura două zile, pentru a putea fi întrunit cvorumul de prezenţă.

Prezidenţialele, în noiembrie

Preşedintele PNL Crin Antonescu a mai anunţat că USL a decis organizarea prezidenţialelor cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului actualului preşedinte. Astfel, primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 2 noiembrie sau 9 noiembrie, după cum va decide Guvernul.

“ La alegerile prezidenţiale, e mai bine ca toată lumea să ştie care sunt atribuţiile preşedintelui ales. Ni se pare corect faţă de cetăţeni, în al doilea rând – şi cred că Bruxelles nu are ce obiecţiuni majore să opună pentru că şi în practica europeană aceste lucruri s-au mai întâmplat – şi cele două teme nu se ocultează una pe alta, e chiar o sporire a interesului pentru prezentarea la urne” , a explicat Crin Antonescu decizia politică de la vârful USL.

De asemenea, USL a decis reducerea numărului de parlamentari la 300 pentru Camera Deputaţilor, în timp ce numărul senatorilor urmează să fie stabilit. De asemenea, potrivit lui Antonescu, USL a decis revenirea la formula proporţionalităţii directe pentru alegerea Camerei, adică la votul pe liste.

Totodată, premierul Victor Ponta a anunţat că, în proiectul viitoarei Constituţii, se vor introduce şi regiunile administrative, iar coaliţia nu va renunţa la proiectul descentralizării, în ciuda hotărârii Curţii Constituţionale.

“În proiectul de modificare a Constituţiei se introduc regiunile administrative. Curtea a respins obiecţiile PDL – nici nu avea cum altfel, pentru că PDL a trecut şcolile la autorităţile locale - a spus însă un termen juridic care mi s-a părut interesant, intrinsec. Vedem ce trebuie să rezolvăm şi în funcţie de ce spun în motivare, aşa vom proceda, dar principiul descentralizării evident că nu îl abandonăm şi îl punem în practică” , a mai spus Ponta.

Liderii USL au discutat, duminică seară, în cadrul unei întrevederi în format restrâns, despre candidatura la alegerile europarlamentare pe liste comune, precum şi despre gradul în care protocolul USL va suferi modificări.

În cadrul discuţiilor la care au luat parte premierul Victor Ponta, alături de vicepremierul Liviu Dragnea, dar şi Crin Antonescu însoţit de Radu Stroe şi Eduard Hellvig, a fost ridicat subiectul candidaturii pe liste comune la europarlamentare de către liderii PSD. În schimb, liberalii au cerut răgaz de o săptămână pentru a oferi un răspuns clar şi oficial al PNL, dacă susţine această variantă.

Totodată, liderii USL au abordat subiectul modificărilor propuse de PNL la Protocolul USL. Crin Antonescu a cerut ca discuţiile să vizeze clar doar completarea acordului politic, dar nu şi renegocierea ponderilor guvernamentale, au precizat sursele citate. De altfel, pe marginea modificărilor aduse protocolului USL se va discuta şi luni dimineaţă, într-o reuniune oficială a celor două partide.

De asemenea, liderii USL au mai discutat pe marginea calendarului privind modificarea Constituţiei, a paşilor pentru corectarea Legii descentralizării, declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, precum şi asupra viitoarelor modificări aduse Codului penal şi legilor integrităţii.

Materiale pe aceeaşi temă:

Cristian Preda: „Vreau o listă Traian Băsescu la europarlamentare”

Parlamentarul european Cristian Preda a declarat, joi, în cadrul unei dezbateri a GDS despre „Influenţa PPE în România, în perspectiva alegerilor europene şi prezidenţiale din 2014”, că vrea „o listă Traian Băsescu la europarlamentare”, actualul preşedinte al României fiind cel mai important om politic al PPE din România.

Troc în USL: Legea amnistiei pentru liste comune

Social-democraţii ar participa pe liste comune alături de PNL  la alegerile europene, cu o mare condiţie: liberalii să voteze Legea amnistiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite