Se ascute lupta de clasă. Şmecheriile lui Tudose
0Premierul Tudose a oferit, miercuri seara, spectacolul zilei. Necesare precizări, să ştim şi noi cum e condusă ţara în care trăim. Şi am aflat. Lupta se dă nu pentru binele cetăţenilor (nimic despre creşterea de 4% a salariilor nete, pe o inflaţie de 3,5%, cum e cu bugetul pe 2018 construit pe un curs de 4,5 lei/euro, cum e cu absorbţia de 5% a fondurilor europene). Nimic din toate acestea şi multe altele.
Lupta se dă pentru cine preia şefia PSD în locul lui Dragnea.
Eliminarea ministrului Carmen Dan
O primă lovitură şi un prim câştig obţinut prin ieşirea de la Antena 3. Tudose scapă de Carmen Dan, cârtiţa şi omul de încredere al lui Dragnea din guvern. După declaraţia premierului, că nu poate lucra cu un ministru care-l minte, nu văd cum mai poate continua prezenţa dnei Carmen Dan în guvern. Punct ochit, punct lovit. Dar şi o lovitură indirectă la Dragnea: „dacă va fi lăsată să demisioneze”. Fără completarea: în caz contrar, cer eu preşedintelui remanierea ei.
Premierul Tudose n-a reuşit să explice cum vede extirpat „puroiul” din ministerul de Interne, în care mai toată lumea ştia de existenţa „violatorului”, dar l-au apărat ani în şir, până când scandalul public a devenit mare cât muntele. Aşa că miza n-a fost eliminarea mizeriei din ministerul de Interne, ci eliminarea ministrului Carmen Dan.
Tudose face „mişto” de statul paralel
Când a venit întrebarea despre statul paralel, Tudose a profitat pentru a-i administra o altă lovitură lui Dragnea: „Nu am tăiat porci, nu am fost în vie, nu am adus sticle de vin. Nu am fost la cumetrii, nu la revelioane”. Cum a făcut Dragnea, că despre el s-a povestit că tăia porci în curtea SRI.
Premierul Tudose nu dă doi bani pe teoria statului paralel, fapt care l-a şi costat caracterizarea făcută de Tăriceanu că nu ştie să conducă bine nici un Trabant. Nu mai spun de furia lui Dragnea.
„Chiar la dvs la post, dacă nu l-am dat afară pe Despescu, am primit ordin din Băneasa. Eu nu am treabă cu nimeni de pe acolo, nu am cărat sticle la nimeni pe acolo. Hai să stabilim odată, dacă SRI, SIE sunt nocive, să le desfiinţăm, să le închidem ... A, nu , are „dubla comandă”. Sunt tot felul de acuzaţii dar au toate o limită. Multe mă fac să zâmbesc, iar am călcat pe furnici. Mai trimiţi corpul de control, a doua zi apar dezvăluiri, că eşti securist, că nu ştiu ce dracu' ai făcut.”
Un mai mare afront la adresa şefilor coaliţiei de guvernare nici că se poate imagina. Dragnea şi Tăriceanu şi-au construit toată lupta politică pe demonizarea statului paralel. Care stat paralel, ne spune Tudose, e sublim dar lipseşte cu desăvârşire. Trebuie să-l credem, a mai spus şi că nu înţelege conceptul, iar din poziţia de premier ar trebui să ştie ce spune.
Premierul Tudose ameninţă cu plecarea
Încă o lovitură administrată lui Dragnea. „Stau în funcţia asta atât timp cât simt că pot să fac ce simt că pot să fac bine. Dacă nu mai pot să fac lucrul ăsta plec acasă”. Eu nu spun că am dreptate, dar eu aşa o simt. Dacă se hotărăşte că nu am dreptate, înseamnă că trebuie să plec acasă, poate alţii înţeleg mai bine ca mine. Să vină altcineva şi să o ducem în continuare aşa, eventual să facem încă 4 ministere. Se gândeşte Tudose să plece acasă cum mă gândesc eu la nemurire. Pur şi simplu a transmis baronilor că dacă Dragnea îl mai supără mult îşi ia jucăriile şi pleacă, lăsând finanţarea bugetară a baronilor în mâinile viitorului premier, pus de preşedintele Iohannis. Care ar fi acela viitor premier, nu se ştie. Nici de banii bugetari nu se mai ştie ce drumuri vor apuca. Aşa că voi, baroni ai partidului, aţi face mai bine să mă susţineţi pe mine, dacă vreţi să mai aveţi acces la borcanele cu miere bugetară, le transmite, subliminal, premierul Tudose.
Tudose flutură baronilor revenirea la economia de stat
Premierul Tudose visează revenirea la economia de stat. „Am încercat să răscumpărăm 51% din acţiunile Daewoo la şantierul Mangalia. Am constatat că împreună cu alte ministere, gen Finanţe, Justiţie, statul român nu mai ştie decât să vândă. Să redescoperim nişte deprinderi, cum poate statul român să cumpere nişte acţiuni, să avem şi noi un şantier naval, că avem Dunăre, Mare Neagră. Vă spun că vom avea un şantier naval al statului. Trebuie nişte fregate la armată, poate le facem noi”. Tudose nu poate accepta ideea că statul este cel mai prost administrator, că nu poate fi şi arbitru şi jucător în acelaşi timp, în terenul economiei. Nu pricepe aşa ceva. Nu pricepe el nici rolul băncilor într-o economie. În plus, flutură pe sub nasul baronilor ideea că banii, mulţi, de la MApN, ar putea fi cheltuiţi de firme româneşti, controlate de baronii noştri neaoşi, şi nu daţi imperialiştilor americani. Că doar sunt ai noştri, din sudoarea poporului nostru. Cum să-i ia americanii şi nu baronii noştri? Că fregatele astea, făcute de noi, se vor scufunda la prima furtună, nu mai contează.
Cine va lua deciziile în era post-Dragnea?
Referitor la deciziile care vin de la PSD, Tudose vrea să se pună bine cu urmaşul lui Dragnea, dacă nu va fi el acela. „Eu nu sunt premierul cuiva, eu sunt premierul României, trimis de PSD. Eu nu sunt al nimănui, că e vorba de servicii sau orice altceva. Eu sunt premierul României propus de PSD şi deciziile vin de la PSD.”
Cu alte cuvinte, nu sunt al lui Dragnea, dar de PSD mă oblig să ascult.
„Anumiţi colegi spun că anumite structuri funcţionare ale partidului nu au funcţionat. Eu am apucat, nu există zi de luni, pe vremea lui Adrian Năstase, să nu fie Biroul Permanent. Mort copt, Năstase era acolo. Iar Dragnea, nici mort nici copt n-a vrut să audă de Biroul Permanent. La întrebarea dacă îşi doreşte şefia PSD, Tudose răspunde sec: „Nu”.
Tudose se leapădă de legile justiţiei
În privinţa legilor justiţiei, Tudose se spală pe mâini, ca Pilat din Pont. Strada a reclamat să nu mai fie emise de guvern, „noaptea că hoţii”, ci de parlament, ziua, prin dezbateri. Şi nu mai e treaba lui, ci a CCR şi a parlamentului.
Dacă dorea să fie sincer, premierul Tudose explica diferenţa dintre politica generală a partidului aflat la guvernare, concretizată într-un program de guvernare, şi conducerea efectivă a statului, ce revine premierului şi guvernului. Nu cu bileţele de la şeful de partid, cine să fie secretar de stat, nu cu evaluări făcute de penali notorii, gen Vâlcov, nu cu măsuri de guvernare dictate de la partid. Ar fi argumentat, cu sinceritate, că este mai bine ca şeful partidului aflat la guvernare să fie şi premier, pentru a se evita coliziunea perpetuă, în cazul când persoane diferite ocupă cele două funcţii. Că statul este mai bine condus de către specialişti, nu de politruci, foşti lipitori de afişe în campaniile partidului, care susţin că se pricep la toate, dar de fapt sunt habarnişti în toate.
Concluzie
Toată retorica de ieri a premierului Tudose a avut un singur scop. Să administreze lovitura de knockout lui Liviu Dragnea. Şi să-şi asigure susţinerea baronilor, promiţându-le marea cu sarea, şi dreptul de a decide ei politica guvernamentală. Că se vrea şi preşedintele PSD, sau doar speră să colaboreze mai bine cu Bădălău, ca şef al PSD, greu de spus. În orice caz, ca şi Tăriceanu, se bate cu pumnul în piept că îl interesează soarta cetăţenilor, dar nu reuşeşte să explice de ce nu se achită acum de această sarcină elementară.