Săptămâna fierbinte a justiţiei
0
Demisia Monei Pivniceru, ofertată cu un post de judecător la CCR, şi interimatul lui Victor Ponta la Justiţie au readus în atenţia opiniei publice subiectul numirii procurorilor-şefi şi, în acelaşi timp, a tulburat apele în USL.
26 martie
Mona Pivniceru a fost numită judecător la Curtea Constituţională, în urma votului dat de plenul Senatului.
27 martie
După şedinţa de Guvern, Mona Pivniceru şi-a anunţat demisia din fruntea ministerului Justiţiei. La scurt timp, Băsescu şi Ponta au convenit, într-o discuţie telefonică, preluarea interimatului de către premier căruia i-a cerut să definitiveze numirile procurorilor.
28 martie
Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care premierul Victor Ponta este numit interimar la Ministerul Justiţiei.
29 martie
Premierul Victor Ponta a participat la o emisiune la Antena 3 în care a declarat că pentru şefia DNA nu exclude niciun nume cu excepţia lui Daniel Morar. El nu a respins posibilitatea ca Laura Kovesi să fie numită la DNA, explicând că regimul Băsescu nu stă într-un singur om.
31 martie
Liderul liberal Crin Antonescu a declaratcă că în cazul în care premierul Victor Ponta o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, se pune întrebarea ce se întâmplă în continuare, adică dacă se rupe USL, el spunând că „poate e şi asta o variantă“, deşi are îndoieli.
1 aprilie
Ponta a declarat că a stabilit o întâlnire cu cei din secţia de procurori a CSM pentru a discuta despre procedură, pentru a numi cât mai rapid două persoane pentru a ocupa funcţiile din fruntea parchetelor. „Legea prevede foarte clar: premierul propune, preşedintele decide, iar avizul CSM este consultative. Vreau să am o discuţie între nişte instituţii care, obligatoriu, trebuie să colaboreze“, a adăugat premierul. Ponta a respins expres ideea unei proceduri lungi.
2 aprilie
Premierul Victor Ponta a anunţat la finalul discuţiei cu secţia de procurori a CSM că şefii parchetelor nu pot fi numiţi rapid, ci în urma unei selecţii în etape, condusă de viitorul ministru al Justiţiei. „Am avut o discuţie despre procedură: dacă mergem pe procedura prevăzută în acest moment de lege, cu propunerea ministrului Justiţiei, avizul CSM şi numirea de către preşedinte sau dacă mergem pe acea procedură discutată şi cu ministrul Pivniceru şi cu Comisia Europeană, care presupune anumite etape discutate de Pivniceru cu secţia de procurori. Opinia membrilor secţiei de procurori este de a merge pe o procedură de selecţie, cu toate acele etape“, a explicat Ponta.