Rozalia Biro, propusă la Ministerul Culturii: Cel mai potrivit pentru funcţia de ministru al Culturii ar fi fost Marko Bela

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biro Rozalia, propusă să ]i ia locul lui Kelemen Hunor în fruntea ministerului Culturii FOTO Arhiva Adevărul
Biro Rozalia, propusă să ]i ia locul lui Kelemen Hunor în fruntea ministerului Culturii FOTO Arhiva Adevărul

Rozalia Biro, propunerea UDMR de a prelua ministerul Culturii, spune că Marko Bela ar fi fost mai potrivit să-i ia locul lui Kelemen Hunor în funcţile de ministru al Culturii şi vicepremier.

„Am considerat că cea mai potrivită persoană pentru această funcţie, în cazul în care domnul preşedinte decide că demisionează ar fi fost domnul Marko Bela. Îmi pare foarte rău că nu a acceptat“, a afirmat Biro.

UDMR a propus-o pe Rozalia Biro în fruntea Ministerului Culturii. Senatorul bihorean ar urma să ocupe locul lăsat liber de  Kelemen Hunor, cel care şi-a anunţat retragerea de la 1 august. Totdată, Rozalia Biro ar putea ocupa şi postul de vicepremier.

În urmă cu două săptămâni, surse din interiorul partidului au declarat pentru „Adevărul“ că senatorul Marko Bela se află în cărţi pentru a prelua protofoliul Culturii. Contactat de „Adevărul“, Marko Bela ne-a declarat că se simte onorat pentru că se află în cărţi pentru portofoliul unui astfel de minister, dar că, în ciuda acestui fapt, nu mai doreşte să mai deţină vreo funcţie executivă. Mă onorează propunerea, dar nu doresc să-mi mai asum funcţii în Executiv. Am o altă menire, pe care am suspendat-o o vreme, aceea de a fi scriitor“, a spus senatorul.

Rozalia Biro declara atunci, pentru „Adevărul“, că Marko Bela este un candidat de marcă, iar funcţia de ministru al Culturii i-ar veni mănuşă. „Va fi cineva care are o funcţie cu greutate în partid. În mod sigur Marko Bella ar fi foarte corespunzător pentru funcţia de ministru al Culturii. Depinde însă de decizia dumnealui“, a declarat Rozalia Biro. Opinia acesteia este împărtăşită şi de deputatul Marton Arpad: „Marko Bella ar fi o soluţie bună“.

„Petele Rozaliei Biro“

În ce o priveşte pe Rozalia Biro, care urmează să preia şi postul de vicepremier deţinut anterior de Hunor, aceasta a fost, de asemenea, recomandată de Hunor. Ce nu o recomandă, însă, sunt  problemele sale cu justiţia, dar şi cu limba română.

Astfel, din anul 2012, Biro se află în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi este anchetată pentru abuz în funcţie, în urma unui raport din 2010 al Agenţiei Naţionale de Integritate, care a acuzat-o de conflict de interese. Situaţia anchetată datează din perioada în care Biro era viceprimar al municipiului Oradea, în 2006, dar deţinea, concomitent, şi funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Fundaţiei Partium, care funcţionează pe lângă UDMR Bihor. În această calitate, ea a aprobat închirierea, de către fundaţie, a unui imobil din centrul oraşului.

Deşi Biro a cerut, în instanţă, anularea raportului ANI, în 2012 ea a pierdut procesul şi momentan este cercetată într-un dosar nefinalizat.

„Niciun biped în familie“

Slabele cunoştinţe de limba română au transformat-o pe Rozalia Biro, în 2010, în victima unei farse cu accente comice. Sunată de un realizator radio care s-a recomandat drept jurnalist la un post de televiziune care intenţionează să realizeze o emisiune despre problema „copiilor bipezi“, Biro a interpretat greşit sensul cuvântului, dar a acceptat să răspundă la întrebări. Astfel, ea i-a transmis realizatorului că „majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localităţi“ şi l-a asigurat că ea, personal, nu are „niciun biped în familie“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite