România a devenit un „regat” condus de „regele” Dragnea Întâiul, Teleormăneanul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-au adunat suficiente date şi evenimente care să justifice afirmaţia din titlu. De prea multe ori Liviu Dragnea, susţinut de membri din echipa sa, a făcut declaraţii din care rezultă clar: L’Etat, c’est moi! Ultima şi cea mai elocventă dovadă rămâne epopeea încercării de a trece OUG-urile privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale.

Au fost aduse suficiente dovezi în spaţiul public care demonstrează: cele două OUG-uri urmau să fie adoptate în şedinţa de guvern de miercuri, 18 ianuarie.

Proiectul de OUG privind graţierea cuprindea, în final, ca dată până la care se aplică graţierea, 18.01.2017.

Doar scandalul din presă şi mediul online, venirea intempestivă a preşedintelui Iohannis la guvern, au oprit emiterea celor două OUG-uri şi publicarea lor în Monitorul Oficial, ocazie cu care intrau mediat în vigoare şi produceau efecte.

Premierul Grindeanu susţine că guvernul are dreptul, conform legii, să emită ordonanţe privind graţierea şi amnistia.

Da, dar tot lege este şi Legea transparenţei decizionale, care îl obligă să pună actele normative în dezbatere publică timp de 30 de zile. Nu să le emită hoţeşte, peste noapte, copie la indigo după „marţea neagră”, cu acelaşi maestru de ceremonii, Florin Iordache. Premierul Grindeanu aplică legea selectiv, doar atunci când îi convine.

Ce altceva poate ilustra mai bine comportamentul de „rege”, înconjurat de „camarila” sa, decât ignorarea unor centre importante de putere, specifice unui stat de drept, unei democraţii: parlamentul, preşedinţia, CSM, CCR, asociaţiile magistraţilor, opinia publică, societatea în general.

Minciunile ulterioare, că aveau de gând să pună în dezbatere publică cele doua proiecte, nu au ţinut. Au fost devoalate de tot ce s-a spus şi s-a demonstrat în spaţiul public.

Demonstraţiile de stradă, din Bucureşti şi alte mari oraşe ale ţării, demonstrează că acest comportament, de „rege” neînscăunat încă, nu este acceptat de populaţia României. Un semnal important, pe care actuala putere ar trebui să-l ia în seamă, împreună cu demiterea ministrului justiţiei, Florin Iordache.

Iată declaraţiile unor importante personalităţi, jurnalişti, jurişti, cunoscători ai situaţiei din justiţie.

Preşedintele Klaus Iohannis: „Încă o remarcă. Cunoaşteţi povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi - ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale”. Sorin Grindeanu „s-a angajat” în faţa lui, în discuţia privată, că Guvernul nu va schimba legislaţia penală „peste noapte”, ci doar după ce îşi anunţă public intenţiile şi toţi cetăţenii pot afla din timp ce are de gând Palatul Victoria.

Augustin Lazăr, Procurorul General al României, consideră că proiectul privind dezincriminarea unor infracţiuni este „penibil”, fiind susţinut „de o emoţie colectivă”, generată de „montaje făcute în anumite emisiuni de televiziune”. „25-30 de parlamentari trimişi în judecată de Parchetul General pentru conflict de interese plus primari şi consilieri, vor fi achitaţi”. „Ordonanţa de urgenţă a fost promovată în condiţii lipsite de transparentă, iar caracterul de urgenţă al schimbării regimului penal al conflictului de interese nu poate fi justificat”. „Ei bine, iată că prioritatea s-a schimbat peste noapte. Cum a trecut Anul Nou, s-a instalat o nouă guvernare, iar prioritatea s-a schimbat: nu mai reprezintă o prioritate să urmăreşti faptele de corupţie, ci să schimbi textul de lege în aşa fel încât să îl goleşti de conţinut (...) Fără îndoială că CSM va aviza negativ acest proiect de lege. „Închisorile din Franţa sunt la 200% dar nu s-au repezit să pună în libertate infractorii”.

Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a declarat, miercuri, după şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului de procedură penală par să fie „cu dedicaţie”. „Sănătos ar fi să meargă în Parlament, printr-un proiect de lege, mult mai sănătos şi o soluţie juridică mult mai previzibilă şi mai clară”, a precizat Tarcea.

Laura Codruta Kovesi, şefa DNA: „De ce trebuie făcute aceste modificări la Codul Penal în mod netransparent prin ordonanţă de urgenţă? De ce nu s-a comunicat?” „Am avut o discuţie cu ministrul Justiţiei, ocazie cu care domnul ministru a promis că orice modificare se va face va fi discutată în sistem. Văd că şi-a încălcat această promisiune. Mă aşteptam”.

Direcţia Naţională Anticorupţie consideră că modificarea cadrului legislativ în regim de urgenţă şi în lipsa unor analize obiective care să ateste o nevoie socială imperioasă este nejustificată.

Legislaţia penală trebuie să realizeze un echilibru între nevoia societăţii de a trage la răspundere toate persoanele care au săvârşit infracţiuni şi drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate ori aflate în executarea pedepselor aplicate , însă modificările propuse ar altera acest echilibru.

Cristi Dănileţ, fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii: „Conform art. 73 alin. 3 din Constituţia României, graţierea colectivă se dispune prin LEGE organică. În acest domeniu nu pot fi adoptate nici ordonanţe de către Guvern, potrivit art. 115 Constituţie. Legea 546/2002 arată că numai Ministerul Justiţiei poate iniţia o LEGE de graţiere”. „Limită de 200.000 de lei prejudiciu mi se pare imensă, ar fi trebuit să fie mult mai mică. Punerea în mişcare a acţiunii penale la plângerea părţii vătămate nu este în regulă. De foarte multe ori, cei care fură bani publici sunt şefii instituţiilor. Cum să facă plângere împotriva lor?”

Asociaţiile magistraţilor: Asociaţiile magistraţilor, reunite miercuri la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), au arătat că nu susţin ordonanţele privind graţierea şi modificarea unor legi ale justiţiei, fără o dezbatere publică a acestor acte normative, precizând că este discutabilă urgenţa lor, din punct de vedere constituţională. Dragoş Călin, preşedintele Forumul Judecătorilor: „aminstia şi graţierea nu sunt recomandate în acest moment, putând fi găsite, în doi ani, soluţii la suprapopularea închisorilor”. Andreea Ciucă, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR): „Nu suntem de acord ca principiu, în calitatea de reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale şi pentru respectarea tehnicii de adoptare a actelor normative, să vedem o ordonanţă pe care nu am văzut-o. Cu alte cuvinte, trebuie pus proiectul, trebuie făcut public, trebuie lăsată posibilitatea ca noi, în calitate de magistraţi, cât şi opinia publică, să vadă ce se umăreşte prin noul act normativ şi să ne putem expune părerea. Să aflăm de la o clipă la alta că se întâmplă ordonanţa de urgenţă nu este deloc o situaţie fericită”.

Stoica Ionel, jurnalist: „Denunţul este valabil şi poate fi probă într-un dosar penal doar dacă este făcut în termen de cel mult şase luni de la săvârşirea faptei. Dacă s-ar aplica, cred că pică în jur de 90% din marile dosare, cele de trafic de influenţă şi mită; în multe anchete, sesizarea s-a făcut pe denunţ. La prima vedere ar fi: Gala Bute- Elena Udrea, Marian Vanghelie, Sorin Blejnar, ce a mai rămas la DNA din Microsoft, Vasile Blaga-PDL, Dan Sova-CET Govora, Bogdan Olteanu-SOV, Relu Fenechiu, penalcoteca lui Pinalti, mulţi directori de spitale, şi multe, foarte multe, alte cazuri”.

Nicusor Dan, lider USR: „În mod excepţional şi nemaiauzit, legea graţiază pedepsele cu suspendare, adică pedeapsa lui Liviu Dragnea din dosarul Referendumul”. „Liderul PSD Liviu Dragnea ar scăpa de majorarea pedepsei în caz de recidivă în dosarul „Bombonica“. De asemenea, din sarcina acestuia va dispărea infracţiunea de abuz în serviciu deoarece în dosarul în care este judecat, prejudiciul a fost estimat la 100.000 de lei”.

Dacian Cioloş: „Reglementările introduse pe furis nu arată decât dispreţ faţă de cetăţeni. Maniera duplicitară în care este folosită problema supra-aglomerării penitenciarelor, ca pretext pentru a discredita politicile anticorupţie în România, este inacceptabilă. Domnule Dragnea, domnule Grindeanu, nu duceţi România înapoi în anii ’90. O Românie normală este România domniei legii, nu a bunului plac, nu a loviturilor de forţă sau aranjamentelor oculte”

Hotnews: „Unul din beneficiarii OUG-ului de graţiere: Dan Voiculescu / Pedeapsa redusă cu jumătate şi eliminarea obligaţiei de a plăti despăgubirile într-un an de la eliberare”.

EurActiv: „Cu alte cuvinte, orice pedeapsă de până la cinci ani închisoare, fie ea şi cu suspendare, se graţiază. Este cazul lui Liviu Dragnea, cel care conduce acest guvern, chiar dacă în fruntea executivului se află Sorin Grindeanu”.

Adevărul: „Fostul vicepremier şi ministru de Interne Gabriel Oprea este urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul „Girofarul“, după ce a folosit ilegal echipaje ale Poliţiei Rutiere pentru deplasări. Oprea ar putea scăpa de acuzaţii. Prejudiciul din acest dosar din acelaşi motiv ca Dragnea: prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei, cât prevede proiectul de ordonanţă al ministrului Justiţiei, Florin Iordache, pentru incriminarea abuzului în serviciu”. „Judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul retrocedării ilegale a Pădurii Snagov, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu va beneficia de graţiere. Asta pentru că faptele pentru care este incriminat sunt pedepsite cu mai puţin de 5 ani de puşcărie.

Sunt multe alte reacţii, acestea mi s-au părut cele mai relevante.

Este posibil ca OUG-urile amânate să fie din nou puse pe ordinea de zi a guvernului peste o săptămână sau două. În ciuda reacţiei negative a personalităţilor din zona juridică, a presei, a opiniei publice şi a societăţii, care a dus şi la manifestaţii de amploare. Guvermul se încăpăţânează să se considere unic reprezentant al puterii politice şi doreşte să conducă ţara prin OUG-uri, echivalentele unor decrete regale.

Iar noi, cetăţenii, ar trebui să acceptăm că trăim într-o ţară condusă de „regele” Dragnea Întâiul, Teleormăneanul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite