Putin a trimis armata să „ocupe” regiuni deja ocupate de separatiştii pro-ruşi. Să fie acesta sfârşitul aventurii militare a Rusiei?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Am văzut ieri la Moscova o piesă de teatru de prost gust, regizată de oameni afoni în materie de spectacol politic. De la ceasul lui Putin, la cuvântarea sa isterico-militaro-filosofică. Totul a fost de un ridicol perfect. Şi s-a încheiat apoteotic. Recunoaşterea independenţei autoproclamatelor republici separatiste ucrainene Doneţk şi Luhansk, şi trimiterea armatei ruse în teritoriile ocupate de separatişti.

Putin reia scenariul prin care a ocupat Crimeea, Abhazia şi Osetia de Sud. I-a mers atunci, speră să-i meargă şi acum.

Putin încearcă să păcălească populaţia Rusiei

A defilat la graniţele Ucrainei, cu 180.000 de militari ruşi, cu costuri uriaşe din bugetul Rusiei, şi aşa sărăcit de multiple crize, pentru ca în final să „ocupe” teritorii care erau deja ocupate de separatişti cu sprijinul armatei ruse. Practic nu s-a schimbat nimic din punct de vedere militar. Rusia avea oricum militari în teritoriile ocupate de separatişti, şi care nu ocupă întreg teritoriul regiunilor Doneţk şi Luhansk, doar circa o treime. Armata ucraineană nici n-a reacţionat până în prezent, Ucraina era mai mult încurcată de zonele ocupate de separatişti, în care nu avea nicio putere administrativă.

Fotografie STRATFOR

Nu se ştie dacă planurile iniţiale ale lui Putin vizau ocuparea întreg teritoriului Ucrainei, cum lăsa să se înţeleagă uriaşa armată masată la graniţele ei. Poate s-a răzgândit între timp, de frica sancţiunilor ţărilor din UE şi NATO, văzând şi poziţia Chinei care s-a declarat pentru păstrarea integrităţii teritoriale a statelor.

Sau poate urmează o invazie pe scară largă a Ucrainei. Personal nu cred în acest scenariu.

Mai degrabă, Rusia va fi tentată să se ocupe teritoriile sudice al Ucrainei, să ajungă la gurile Dunării şi să lege terestru Crimeea de Rusia. În acest caz, armata Ucrainei nu mai poate sta cu braţele încrucişate, trebuie să intre în acţiune şi să-şi apere teritoriul. 

Sancţiunile ţărilor occidentale în urma ultimelor evenimente

Trimiterea oficială a trupelor ruseşti în zonele ocupate de separatişti şi recunoaşterea independenţei autoproclamatelor republici separatiste ucrainene Doneţk şi Luhansk reprezintă un act ostil. Un derapaj de la acordurile de la Minsk, şi de la principiile geostrategice care guvernează Europa de zeci de ani.

Motive suficiente pentru adoptarea unui pachet de sancţiuni, poate nu total, ci proporţional cu actele de agresiune ale Rusiei. Vom vedea astăzi la ce sancţiuni vor recurge ţările din NATO, UE şi SUA. Întrebarea este ce efecte vor avea aceste sancţiuni, mai ales dacă nu vor fi totale.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a emis încă de  luni seară, un ordin executiv care prevede sancţiuni punctuale, ameninţând cu măsuri economice masive în cazul unei invazii în Ucraina. Acest ordin executiv este diferit de măsurile economice imediate şi severe pe care le pregătesc americanii  împreună cu aliaţii şi partenerii ca reacţie la o nouă invazie în Ucraina. Vom vedea ce efect vor avea pentru planurile Rusiei. Este bine ca sancţiunile să fie proporţionale cu agresivitatea militară a Rusiei, să ştie că va avea mult mai mult de plătit dacă invadează Ucraina. Probabil pachetul total de sancţiuni, inclusiv blocarea accesului Rusiei la sistemul bancar internaţional, va fi decis atunci când armata  Rusiei va depăşi actualele teritorii ocupate de separatiştii pro-rusi.

Se aşteaptă în cursul zilei de marţi şi alte sancţiuni anunţate de Marea Britanie, Franţa, Canada şi alte ţări. 

Vom urmări evenimentele legate de conflictul militar Rusia-Ucraina şi vom aduce completări la articol.

LE. Separatistii pro-rusi cer Ucrainei retragerea totala din regiunile Luhansk si Doneţk, pe granitele administrative ale regiunilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite