Primarul din Sfântu Gheorghe îşi cere scuze românilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antal Arpad FOTO UDMR
Antal Arpad FOTO UDMR

In campania electorala din 2012, Antal Arpad, primarul din Sfantu Gheorghe, spunea ca nu vrea deputat roman pentru orasul sau. Azi editorul MaghiaRomânia l-a întrebat pe Antal despre această declaraţie, iar primarul şi-a cerut scuze comunitatii romanesti.

"Stiam ca voi deconta greu aceasta declaratie, care poate fi pusa in diferite contexte. E o vorba, “la razboi ca la razboi”, in campania electorala noi politicienii facem greseala de a formula mai puternic aceste chestiuni. Eram atat de prinsi in lupta cu PPMT (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania - n. red.) incat nu am realizat ca victima colaterala va fi comunitatea romaneasca." ne-a declarat primarul.

"Eu nu am vrut sa jignesc romanii facand aceasta declaratie. Era o disputa, daca PPMT are sanse sa intre in Parlament, era evident ca voturile (date PPMT- n.red.) vor ajunge pe listele partidelor romanesti. E prima oara cand am sansa sa cer scuze pentru aceasta declaratie. Îmi pare rau si imi cer scuze", a spus Antal Arpad, in cadrul conferinţei "Autonomie şi regionalism, provocarea deceniului", la Sfântu Gheorghe.

"Cred ca domnul primar ar trebui sa isi ceara scuze si de la comunitatea maghiara pentru declaratia facuta; partea de Nord a fostului comitat Trei Scaune a rămas fără reprezentant (in parlament-n.red.)", a spus Toró T. Tibor, preşedintele PPMT.

"Trebuie sa eliminam acele mijloace (din campania - n. red.) de anul trecut, nu ar mai trebui sa apelam la frica maghiarilor, sa nu mai folosim cuvantul "roman". Antal Arpad a fost prins, dar nu a fost principalul vinovat in ceea ce priveste tehnica de campanie", a adaugat Toró.

Prezent si el la conferinta despre autonomie, consilierul local Mădălin Guruianu (PNL) i-a mulţumit primarului că şi-a cerut scuze de declaratii, punctand ca cel mai afectat de ele a fost colegul sau, Emil Pantelimon, candidat la Camera Deputatilor in noiembrie 2012.

Potrivit lui Guruianu, PNL Covasna s-a opus, în campania din 2012, politicii pe criterii etnice. "Întotdeauna o să mergem pe un principiu foarte simplu: hai să renunţăm la prostia cea mare care spune “e prost, dar e prostul nostru”. Să îi susţinem pe cei care merită. Emil e omul care merita".


Anul trecut primarul din Sfantu Gheorghe declara ca nu vrea deputat roman.

In noiembrie 2012, Antal Arpad spusese că PPMT nu va intra in Parlament, iar "cei care nu vor vota cu UDMR îi vor întări pe români". "Eu imi fac griji pentru orasul meu, nu vreau sa aiba deputat roman", adaugase Antal, intr-un material postat pe pagina de facebook a UDMR.

image


În Colegiul de deputati 1 din Covasna, situat pe raza municipiului Sfântu Gheorghe, au candidat Emil Pantelimon (USL), Stefan Radu Doru (PP-DD) şi Viorel Radu (ARD). Din partea partidelor maghiare au candidat Santa Imre (PPMT) si Markó Attila (UDMR), acesta fiind şi câştigătorul fotoliului de deputat in acest colegiu.

Articol scris de Sever Ioan Miu (Olahus).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite