Băsescu îl exclude pe Ponta din cărţi: „Premierul nu trebuie să aibă lucruri ascunse în CV”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, declaraţii la Cotroceni FOTO Adevărul
Traian Băsescu, declaraţii la Cotroceni FOTO Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, vineri, o sinteză a campaniei electorale şi i-a acuzat pe politicieni că nu au abordat problemele esenţiale ale României. Traian Băsescu a făcut şi un portret-robot al celui care ar trebui să fie premier după alegerile din 9 decembrie.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

"Este ultima ieşire publică pe care o am legat de această campanie şi aş vrea să abordez trei subiecte: ziua Constituţiei, campania electorală şi profilul primului ministru, pentru că ştiu că este de interes.

Mâine este ziua Constituţiei care a fost adoptată în 1991, care a fost revizuită în 2003 şi trebuia revizuită din nou în urma referendumului din 2009 prin care românii, cei chemaţi mâine la vot, au cerut să avem parlament unicameral şi doar 300 de parlamentari.

Din păcate, românii vor constata că toţi cei care azi le cer votul i-au înşelat. Românii care au votat reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 300 vor avea surpriza de a avea peste 500 pe parlamentari.

La USL există şi parlamentari care au votat măsurile de austeritate. Cei care au trecut la USL au votat.

Această Constituţie a reuşit să consolize statul de drept şi ne-a permis să intrăm în familia europeană. Chiar dacă are imperfecţiuni, actuala Constituţie garantează statul de drept, este o Constituţie care ne ţine în familia europeană.

Fac un ultim apel la primul ministru, la ministrul de Interne, să publice lista cetăţenilor cu drept de vot. Aceasta trebuie să cuprindă lista celor din ţară şi din străinătate.

Insist şi atrag atenţia Guvernului cu privire la responsabilitatea unei cifre asumate de către Guvern. Nu pun la îndoială cifra BEC, dar legea spune că Guvernul este acela care trebuie să comunice cifra electorală în vederea alegerilor. 

În ceea ce priveşte campania, permiteţi-mi să o etichetez într-un singur fel: nerelevantă pentru realităţile României. Partidele nu au reuşit să atace principalele probleme. Cele ce s-au întâmplat în vară au pus România într-o situaţie foarte dificilă.

Semnalul dat de Hillary Clinton este unul extrem de grav. Unii lideri politici înţeleg că este grav atunci când înjuri. Nu, important este când se pune o etichetă pe ţară la OSCE, iar acest mesaj a fost dus de cel mai important lider prezent la întâlnire.

În schimb, s-a făcut o campanie deşanţată împotriva preşedintelui, şi ultimul element care e o ruşine - afirmaţii distruibuite în armată, atribuindu-mi-se vorbe pe care nu le-am spus niciodată şi care sunt de natură să erodeze încrederea în conducătorii ei. Se spune " nu eu am fost huiduit, ci armata". Îi asigur pe militari că preşedintele României nici nu vorbeşte, nici nu gândeşte urât despre armată, dimpotrivă, o consider un pilon de stabilitate.

Regret că actuala coaliţie de guvernare a ales să inoculeze ideea că este o campanie împotriva României. Chiar sunt extrem de curios să îmi dau seama dacă au câştigat cei care au minţit făcând o campanie murdară sau cei care au făcut o campanie pozitivă.

Dacă luăm cazul lui Guşă, e campania plătită. A început să umble iar cu punga de plastic, cum făcea la PSD", a explicat preşedintele Traian Băsescu.

Liderul României a vorbit şi despre profilul viitorului premier:

"Trebuie să fie un pro-european şi un pro-atlantist. Sigur, nu se exclude relaţia cu Rusia, China. Dar domiciliul acestei ţări este în UE şi în NATO.

Aş vrea să fie un om care a susţinut mereu respectarea Constituţiei, a statului de drept şi a principiilor politice care funcţionează în UE.

Un alt criteriu este ca omul să nu aibă vulnerabilităţi. Adică, să nu se fi prezentat ca fiind ceva şi să fie altceva, să nu aibă lucruri ascunse în CV. Să fie un om în viaţa căruia să nu fie umbre sau minciuni în autodefinirea lui. Pentru că aici avem un risc major, când despre un politician nu se ştie tot. Mai ales când acele lucruri ar putea conduce la pierderea de voturi, acel politician devine şantajabil.

 Aş vrea să fie un politician care să rupă puţin filmul urât în care ne aflăm. Să fie un politician care, aflat în fruntea Guvernului, să prezinte garanţia că nu se vor mai întâmpla derapaje de la statul de drept, să nu mai existe derapaje de la direcţia României spre Vest.

M-aş bucura mult dacă premierul ar fi un om cu experienţă în administraţia centrală. Să mai fi condus un minister sau un organism la nivel central", a explicat preşedintele profilul premierului.

Cine ar corespunde profilului indicat de preşedintele Traian Băsescu?

În urmă cu două săptămâni, Adevărul a realizat o analiză a variantelor pe care Traian Băsescu le-ar avea pentru un viitor premier.

Analiza Adevărul lua în considerare cinci variante: Victor Ponta, Mircea Geoană, Călin Popescu Tăriceanu, Ioan Rus şi George Maior.

Victor Ponta, exclus din cauza CV-ului

În urma declaraţiilor din ultima perioadă a preşedintelui Traian Băsescu putem exclude anumite nume de pe această listă, dar tot la fel de bine putem să şi păstrăm o parte dintre ele.

Victor Ponta pare cel mai afectat de criteriile impuse în potretul robot al preşedintelui. Principalele acuzaţii ale lui Traian Băsescu către liderii USL au fost atacul la statul de drept şi destabilizarea României. Acesta este al doilea punct impus de preşedinte în vederea alegerii pe care o va efectua.

Un al criteriu care îl scoate din cărţi pe Victor Ponta este punctul trei: ”Un alt criteriu este ca omul să nu aibă vulnerabilităţi. Adică, să nu se fi prezentat ca fiind ceva şi să fie altceva, să nu aibă lucruri ascunse în CV. Să fie un om în viaţa căruia să nu fie umbre sau minciuni în autodefinirea lui. Pentru că aici avem un risc major, când despre un politician nu se ştie tot. Mai ales când acele lucruri ar putea conduce la pierderea de voturi, acel politician devine şantajabil”.

Mircea Geoană, unul dintre cei care rămân în cărţi

Numele lui Mircea Geoană a fost vehiculat în mediile politice ca eventual premier. Mircea Geoană s-ar califica pe toate punctele impuse în potretul robot: este un politician pro UE şi pro NATo, dovadă fiind mandatul său de ambasador al României în SUA.

Mircea Geaonă nu a fost acuzat că nu ar respecta regulile politice impuse în UE sau că nu ar fi respectat Constituţia.

De asemnea, nu are nici probleme în CV. Nici la ultimul punct nu este exclus Mircea Geaonă. El a mai condus ministerul de Externe şi a fost preşedinte al Senatului.

Tăriceanu şi Ioan Rus nu trebuie ”să se mai perpelească”

Călin Popescu Tăriceanu şi Ioan Rus ar corespunde profilului, dar au fost excluşi din start de preşedinte.

"Domnule Rus, nu sunteţi pe lista mea scurtă, nu vă mai perpeliţi cu onororul că rămâne nereperat! Deocamdată pe lista mea scurtă nu se află nici Călin Popescu Tăriceanu, nu se află nici Rus" a declarat Băsescu.  


George Maior, o variantă de luat în calcul

George Maior ar fi una dintre variantele care ar rămâne în cărţi, conform portretului robot. El corespunde tuturor criteriilor, inclusiv la cel legat de CV.

Singurul inconvenient al lui Maior este legat de experienţa de conducere a unui minister.

După câştigarea alegerilor de către Partidul Social Democrat (PSD), George Maior a fost numit în decembrie 2000 în funcţia de Secretar de Stat şi Şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politică de Apărare din Ministerul Apărării Naţionale. În această calitate, a condus negocierile de aderare la NATO, soldate cu o integrare reuşită şi activă a României în alianţă şi a semnat mai multe contracte de achiziţie de tehnică militară (2 fregate şi numeroase aparate de zbor). A primit la data de 24 august 2004 gradul diplomatic de ambasador.

La data de 4 octombrie 2006 George Maior a fost validat în plenul Parlamentului ca director al Serviciului Român de Informaţii cu 285 de voturi pentru şi 123.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite