Ponta, despre situaţia din Crimeea: Este cel mai mare pericol de securitate pentru România după 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Marian Iliescu
Premierul Victor Ponta FOTO Marian Iliescu

Premierul Victor Ponta a declarat duminică că întâmplările din Crimeea au reprezentat cel mai mare pericol de securitate pentru România de după 1989, însă constituie şi o oportunitate de apropiere a republicii Moldova la UE şi NATO.

„Cred că este cel mai mare pericol de securitate pentru România şi pentru regiune, de după 1989. Categoric acest lucru. Să ai un conflict rece, deocamdată. Să dea Dumnezeu să nu fie cald în perioada următoare. Evident că este pentru prima dată când ne dăm seama cât de important este că suntem în NATO, în UE şi că orice pericol, oricât de mare, nu suntem singuri. Suntem într-o familie politico-militară extrem de importantă“, a spus Ponta, într-o emisiune la Antena 3.

Premierul susţine că acest conflict din Crimeea este şi o oportunitate de apropiere a Moldovei faţă de NATO şi faţă de UE. „În acelaşi timp, eu văd că este cea mai mare oportunitate. Ştiţi că se spune de multe ori că pericolul înseamnă şi oportunitate. Este cea mai mare oportunitate de după 1990. Pentru ca România să îşi atingă un obiectiv major, pentru Europa este minor, dar pentru România este cel mai important. Şi anume de a folosi acest moment politico-istoric pentru a accelera extraordinar de puternic reapropierea Moldovei de ceea ce înseamană Europa şi NATO“, a mai spus Ponta.

În urma summitului UE, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că UE va trece la cea de-a treia etapă de sancţiuni ca va provoca un război economic dacă Rusia nu va înceta să atenteze la independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.

„Aplicarea etapei a treia ne afectează şi pe noi şi pe Federaţia Rusă, dar nu noi vom pierde. România ar trece uşor peste aceste sancţinuni. Nimeni nu le vrea, dar oricine poate constata că sunt situaţii care nu pot fi tolerate pentru că va aduce la costuri şi mai mari dacă vor fi tolerate. Cam aşa a început şi Al Doilea Război Mondial. Neaplicarea unor măsuri la vreme s-ar putea ducă la costuri infinit mai mari“, a declarat Băsescu după reuniunea Consiliului European.

Citeşte şi:

Rusia susţine trimiterea unei misiuni OSCE în Ucraina, dar nu va permite accesul în Crimeea

Rusia a anunţat că susţine trimiterea în Ucraina a unei misiuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), subliniind că observatorii internaţionali nu vor avea acces în Crimeea, regiune anexată de Moscova.

Lavrov şi Kerry vor discuta despre criza din Ucraina cu ocazia summit-ului de la Haga

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va discuta despre situaţia din Ucraina cu secretarul de Stat american, John Kerry, cu ocazia summit-ului pe tema securităţii nucleare de la Haga, care se va desfăşura luni şi marţi, potrivit Ministerului rus de Externe, citat de „Le Monde”.

Ministrul ucrainean de Externe: „Există riscul major al izbucnirii unui conflict militar între Ucraina şi Rusia”

Riscul unui conflict militar între Ucraina şi Rusia a crescut, avertizează ministrul ucrainean de Externe, Andrei Deşciţa, în contextul în care armata rusă a mobilizat trupe de-a lungul frontierei ucrainene, informează AFP.




 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite