PNL şi Justiţia: totul sau nimic!
0Liberalii vor păstra Ministerul Justiţiei doar dacă viitorul titular îi va propune pe şefii Parchetului General şi DNA.
Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, după o discuţie cu secţia de procurori a CSM că nu va mai nominaliza direct şefii Parchetului General şi DNA.
Ponta a explicat că procurorii din CSM nu au fost de acord cu procedura rapidă. Şefii parchetelor vor fi aleşi în urma unei selecţii în etape, condusă de viitorul ministru al Justiţiei.
„Am avut o discuţie despre procedură: dacă mergem pe procedura prevăzută în acest moment de lege, cu propunerea ministrului Justiţiei, avizul CSM şi numirea de către preşedinte sau dacă mergem pe acea procedură discutată şi cu ministrul Pivniceru şi cu Comisia Europeană, care presupune anumite etape discutate de Pivniceru cu secţia de procurori. Opinia membrilor secţiei de procurori este de a merge pe o procedură de selecţie, cu toate acele etape“, a explicat Ponta.
Premierul a adăugat că îl va anunţa şi pe preşedintele Traian Băsescu că numirea procurorilor şefi nu se poate face rapid.
Înainte de întâlnirea de la CSM, Ponta a afirmat, de mai multe ori, că nominalizările pentru conducerea Parchetului General şi a DNA trebuie făcute rapid.
Condiţiile PNL
Anunţul de ieri al premierului a fost urmat de replierea partenerilor de alianţă liberali care au afirmat că vor să păstreze Ministerul Justiţiei, dacă titularul postului îi va propune pe şefii parchetelor. Iniţial, liberalii luau în calcul renunţarea la Ministerul Justiţiei, în cazul în care Ponta ar fi înaintat propunerile, în calitate de ministru interimar al Justiţiei.
„S-a vehiculat o ipoteză, dacă premierul va face propunerile în calitate de ministru al Justiţiei, iar doamna Kövesi va figura printre ele, este posibil ca PNL să renunţe la Ministerul Justiţiei de tot “, a explicat, ieri, Crin Antonescu.
El a adăugat că aşteaptă clarificări de la Victor Ponta, în legătură cu discuţiile de la CSM.
„Dacă premierul nu reuşeşte să rezolve în urgenţă cazul numirii procurorilor, şi dacă are nevoie de cineva la Justiţie, iar Ministerul Justiţiei este în responsabilitatea PNL, mâine, la acest BNP, vom face şi propuneri pentru funcţia de ministru“, a fost scenariul prezentat de liderul PNL.
El a adăugat că, în acest caz, noul ministru va face şi propunerile pentru şefia Parchetului General şi DNA şi „se va folosi procedura lungă pentru numire“, a spus liderul PNL.
Antonescu va discuta cu Ponta şi dacă mandatul acestuia la Ministerul Justiţiei se va scurta. Potrivit legii, Ponta are dreptul să rămână ministru interimar la Justiţie pentru 45 de zile.
„Interimatul lui Victor Ponta se termină peste 45 de zile, dar s-ar putea să fie dureros şi să se încheie mai repede. L-am auzit pe premier că doreşte să desemneze un ministru stabil, voi discuta cu domnia sa“, a comentat, ironic, Antonescu.
Variante pentru Justiţie
Antonescu nu a exclus ca PNL să reia în calcul posibilitatea renunţării la Justiţie. „Poate că premierul se întâlneşte cu preşedintele şi decid să ignore ce s-a întâmplat la CSM, şi să facă totuşi propuneri şi chiar şi numiri, diseară să şi semneze... nu ştiu. Vorbim pe supoziţii, ceea ce ştim deocamdată este că totul e neclar“, a adăugat Antonescu.
Liderul PNL a evitat să spună cine ar putea prelua portofoliul Justiţiei din partea liberalilor. Printre numele vehiculate în partid sunt cele ale europarlamentarului Norica Nicolai, al fostului premier Victor Ciorbea sau al secretarului de stat la Justiţie, Ovidiu Puţura.
Pe de altă parte, şeful comisiei juridice din Senat, Tudor Chiuariu, a avansat numele judecătorului CEDO, Ovidiu Bârsan.
Antonescu a explicat, ieri, că subiectul va fi discutat, astăzi în Biroul Politic Naţional al PNL, după care se va întâlni cu premierul Victor Ponta pentru a-i prezenta propunerea liberalilor. ;
Cronologia unei săptămâni de foc
În 26 martie, premierul Victor Ponta a anunţat că intenţionează să facă propunerile pentru Parchetul General şi DNA, în perioada în care va fi ministru interimar al Justiţiei.
A doua zi au început să circule, neoficial, numele Laurei Codruţa Kövesi pentru şefia DNA şi cel al lui Tiberiu Niţu pentru Parchetul General.
Imediat, postul Antena 3 a început să îl atace dur pe premierul Victor Ponta, pentru intenţia de a o nominaliza pe Kövesi la DNA.
Cu toate acestea, Ponta a afirmat, în 29 martie, chiar la Antena 3, că nu va renunţa la planurile sale. Peste două zile, liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat, la acelaşi post de televiziune, că nu este de acord cu numirea Laurei Codruţa Kövesi la DNA.
A doua zi, Ponta a replicat că liberalii au racolat oameni „mai apropiaţi de Traian Băsescu“, comparativ cu Kövesi, cu referire la Sorin Frunzăverde şi Mihai Stănişoară.