Plecarea lui Dacian Cioloş de la USR nu este o nenorocire. Competiţia este mama calităţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Multe lacrimi şi regrete după plecarea lui Dacian Cioloş şi a câtorva apropiaţi din USR. Nu este chiar o tragedie. Urmează o competiţie între USR şi REPER, generatoare de calitate în scena politică, mai ales că cele două partide se bat pe acelaşi electorat. Iar la viitoarele alegeri nimic nu exclude o alianţă electorală şi apoi de una de guvernare. Nu comentez diferenţele de concepţii şi principii dintre cele ramuri ale USR PLUS.

Ele nu sunt aşa de mari, dar câştigul este clar: COMPETIŢIA politică!

De ce a plecat Dacian Cioloş din USR?

Probabil din orgoliu, n-a mai fost băgat în seamă cât spera după demisia din fruntea USR. Nu i s-au mai cerut opinii şi păreri, deşi în politică dacă le ai, le exprimi, nu trebuie să ţi le ceară cineva. Nimic nu l-ar fi împiedicat să emite judecăţi, chiar critice la adresa actualei conduceri a USR. Nu cred că cineva din actuala conducere a USR a pus o botniţă, o frână, opiniilor venite de la foşti membri PLUS.

În aceeaşi situaţie s-au găsit şi alţi lideri importanţi ai USR, proveniţi din PLUS: Dragoş Pâslaru, Ramona Strugariu, Dragoş Tudorache şi Alin Mituţă. De remarcat că Anca Dragu şi Vlad Voiculescu, proveniţi din PLUS, cu întreaga filială a USR din Bucureşti, nu l-au urmat pe Dacian Cioloş.

Manifestul de pornire pentru REPER conţine, în mare, aceleaşi idei cu care se promovează şi USR. Nici n-ar putea fi altfel, USR şi PLUS s-au reunit exact pentru motivul că aveau aceeaşi ideologie, aceleaşi soluţii pentru progresul României.

Competiţia dintre USR şi REPER va fi generatoare de calitate

Având drept ţintă acelaşi electorat, este clar că până la alegeri vom asista la o competiţie acerbă între cele două partide, pentru a câştiga voturile simpatizanţilor. 

Poziţionările şi iniţiativele celor două partide. Vor fi comparate săptămână de săptămână de către alegători şi de către presă. Fiecare dintre cele două partide are tot interesul „să-i ia faţa” celuilalt, şi de aici o revigorare a prestaţiei actualei opoziţii politice.

Programele politice, electorale şi de guvernare. Ştiindu-se în competiţie, fiecare partid va căuta să-l „bată” pe celălalt la programe. Vor încerca să le facă cât mai actuale, eficiente, bazate pe soluţii realiste şi uşor de înţeles şi de acceptat. Avem specialişti şi jurnalişti care ştiu să analizeze astfel de documente, să le compare, şi să găsească diferenţe, calităţi şi defecte. Aceste analize vor deveni publice şi vor influenţa balanţa alegerilor spre un partid sau spre celălalt.

Alianţe electorale şi de guvernare

Sunt convins că începând cu 2024 cele două partide îşi vor reuni resursele pentru campaniile electorale. Pe partea dreaptă a spectrului politic nu există alţi competitori, aşa că, fără această alianţă, dreapta nu are nicio şansă să câştige alegerile.

Este foarte probabil ca PSD şi PNL să-şi „frângă gâtul” (politic vorbind), în multiplele crize în care a intrat România. Este suficient să înceteze finanţarea externă prin împrumuturi, pentru ca aparatul bugetar să capoteze, fără pensii şi salarii. Ca în 2010. Dobânda la împrumuturile pe termen lung a ajuns deja la 8%. În 2010 ajunsese la 9-10%. România ar deveni nefinanţabilă, cu mâna întinsă la FMI, care pune condiţii „groaznice” (Florin Cîţu) pentru a acorda un împrumut major României.

În acest caz, şansa ca PSD-PNL să câştige alegerile din 2024 scade dramatic, pe val urcând USR şi REPER, care nu participă la actuala guvernare.

REPER aduce în viitoarea coaliţiei şi excelentele relaţii cu UE, care va susţine şi ea tandemul USR-REPER la viitoarele alegeri.

În concluzie

Partea bună a plecării lui Dacian Cioloş rezultă din competiţia dintre cele două partide, o competiţie civilizată, bazată pe argumente, documente, judecăţi politice de înalt nivel. Nu cred că vom asista la scandalurile pe care le vedem acum între PSD şi PNL. De altfel, plecarea lui Dacian Cioloş şi Manifestul REPER nu conţin critici şi acuze la adresa USR sau a conducătorilor săi. Un prim semnal asupra competiţiei civilizate în politică, de care România are atâta nevoie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite