Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, adoptată. Partidele politice au ignorat decizia CCR
0Senatorii au adoptat marţi legea privind acordarea de pensii speciale pentru aleşii locali. 101 senatori au votat „pentru“, unul s-a opus şi şase s-au abţinut.
UPDATE Legea privind acordarea de pensii speciale aleşilor locali a fost adoptată după ce 101 senatori au votat „pentru“, un senator s-a opus, iar şase senatori s-au abţinut.
UPDATE Octavian Motoc, senator PNL: „„Avem în faţă o iniţiativă care e destul de populistă. E clar că primarii din România lucrează din comunităţile pe care le reprezintă şi pentru munca lor nu sunt încă plătiţi la adevărata valoare. Salariul lor e foarte mic în comparaţie cu munca pe care o prestează.
Însă, pentru a fi consecvenţi noi milităm ca speciile speciale să nu existe. Pensiile se bazează pe o utilitate. Grupul parlamentar liberal se opune acordării de pensii speciale oricărei categorii speciale. Noi ne opunem”, a declarat liberalul Motoc.
UPDATE Nicolae Vlad Popa, senator PNL: „Suntem într-o situaţie destul de jenantă deoarece o comisie numită de constituţionalitate vine şi susţine o decizie declarată deja neconstituţională“.
UPDATE Cu o oră înaintea şedinţei de plen, Comisia de constituţionalitate a adoptat un raport suplimentar, fără nicio modificare faţă de cel adoptat în luna aprilie. Preşedintele Comisiei de constituţionalitate, Ovidiu Donţu (PSD), a precizat în cadrul şedinţei comisiei că propune un raport suplimentar de menţinere a soluţiei adoptate anterior de comisie.
„Propun să trimitem plenului raportul suplimentar, cu raportul de fond dat în luna aprilie”, a spus Donţu, citat de New.ro. Supusă la vot, solicitarea preşedintelui Comisiei de constituţionalitate a fost adoptată cu majoritate de voturi, fiind înregistrată o singură abţinere, liberala Mariana Câmpeanu.
Iniţiativa legislativă ajunge pentru a doua oară la Senat, aceasta fiind adoptată prima dată la 22 decembrie. După sesizarea depusă de Guvern la Curtea Constituţională, proiectul de lege a fost declarat neconstituţional, fiind retrimis în Parlament pentru a-i fi aduse modificări.
Comisiile reunite de administraţie publică şi juridică din Camera Deputaţilor au adoptat mai multe amendamente la acest proiect de lege pentru a încerca să corecteze punctele care au dus la declararea proiectului drept neconstituţional de CCR.
Unul dintre amendamentele adoptate prevede că indemnizaţiile vor fi suportate din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor din Capitală, a judeţelor şi municipiul Bucureşti.Un alt amendament adoptat prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene care au fost şi parlamentari trebuie să opteze pentru una din cele două pensii speciale.
Iniţiativa a fost respinsă de Camera Deputaţilor, cauza acestui fiind faptul că PSD, UNPR şi ALDE nu au reuşit să strângă suficiente voturi pentru proiect, adică 50%+1 din numărul total al deputaţilor, fiind vorba de o lege organică. Însă, liderul PSD, Liviu Dragnea, a garantat că la Senat iniţiativa va trece, promisiune de care în prezent se ocupă liderul senatorilor, Mihai Fifor, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Cei doi au fost artizanii scoaterii, în repetate rânduri, a iniţiativei după ordinea de zi, în momentele în care s-a constatat că nu există o majoritate solidă pentru a fi adoptat proiectul de lege.