Klaus Iohannis, despre viitorul premier: Criteriile de integritate rămân în picioare. Nu mă tem de suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis nu va renunţa la criteriile de integritate pentru desemnarea premierului. Practic, şeful statului confirmă că nu-l va numi pe Liviu Dragnea, condamnat penal în dosarul „Referendumul“, în fruntea Guvernului. A fost prima ieşire publică a preşedintelui după alegerile parlamentare de duminică, în care PSD a obţinut o victorie zdrobitoare.

„Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor care vor avea loc în zilele următoare, în afară de acest lucru, vreau să se ştie că mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea. Care continuare? Evident, de data această are de-a face cu formarea unui guvern. Dacă până la sfârşitul acestei săptămâni vom avea rezultatele finale, atunci este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul Parlament. Aceste lucruri vă vor fi comunicate în timp util“, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis. 

Întrebări din partea jurnaliştilor:

Jurnalist: Veţi impune, în continuare, acele criterii de integritate despre care vorbeaţi înainte de alegerile parlamentare?
Klaus Iohannis: Aici sunt două lucruri. Primul, mâine am prima rundă de consultări şi vom vedea ce-şi imaginează fiecare partid şi cum doreşte fiecare să-şi propună agenda. A doua chestiune, cu criteriile de integritate, le-am enunţat înainte de campania electorală, ca să nu fie discuţii după, şi ele rămân în picioare.

image
image

PSD nu merge la consultările cu Iohannis. Dragnea: Preşedintele ne-a invitat în baza unui articol greşit. Nu vrem să facem exerciţii de „imaginaţie“

Jurnalist: Aţi enunţat, înainte de aceste alegeri, criteriile şi principiile pe care le veţi lua în considerare. Între timp, a apărut şi o lege care interzice desemnare unui Premier condamnat. Dacă aceste lege va fi modificată, pentru că asta este discuţia în momentul de faţă, veţi renunţa la principiile pe care le-aţi enunţat, pentru că legea a fost modifică şi vă permite o astfel de desemnare?

Klaus Iohannis: Eu nu am condiţionat şi nu am legat, atunci când am enunţat criteriile de integritate, de nicio lege. Dar legea nu a apărut, ea este în vigoare din 2001 şi dacă legea va rămâne sau nu, este o chestiune care depinde, sigur, de Parlament, de Curtea Constituţională. Atunci când vom avea ceva, vom discuta ceva.

Jurnalist: Dacă Avocatul Poporului va contesta această lege de funcţionare a Guvernului, la Curtea Constituţională, veţi aştepta mai întâi un verdict din partea Curţii, apoi veţi desemna premierul?
Klaus Iohannis: Noi nu discutăm acum despre această lege. Este o chestiune secundară.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, vă temeţi cumva de eventualitatea declanşării unui demers de suspendare a dumneavoastră din funcţie, aşa cum ameninţă liderii PSD, dacă nu-l veţi nominaliza pe Liviu Dragnea?
Klaus Iohannis: Eu nu mă tem de niciun demers politic legitim.

Jurnalist: Aveţi o confirmare din partea tuturor partidelor că vor participa?
Klaus Iohannis: Nici nu le-am trimis. Am dorit să fac prima dată acest anunţ public şi, cu ajutorul dumneavoastră nepreţuit, se va afla foarte repede. Şi, în paralel, vom trimite şi invitaţiile, după care, sigur, partidele ne vor comunica cine vine.

Jurnalist: Majoritatea care se prefigurează în Parlament, PSD+ALDE, pare decisă să înainteze singura variantă Liviu Dragnea, indiferent dacă dumneavoastră acceptaţi sau nu. Cât de departe sunteţi dispus să mergeţi în refuzul unei variante care are anumite probleme din punct de vedere al integrităţii?
Klaus Iohannis: Deocamdată, nu avem nici propunere, nici desemnare, nici refuz. Mâine începem.

Jurnalist: Având în vedere fosta dumneavoastră colaborare cu PNL, cum comentaţi rezultatele obţinute de PNL la aceste alegeri?
Klaus Iohannis: Aceste rezultate nu le comentez. Le vor comenta cei din PNL şi toţi analiştii care sunt preocupaţi de aceste chestiuni.

Jurnalist: Având în vedere rezultatele slabe ale adversarelor PSD, care v-au susţinut şi pe dumneavoastră în campania din 2014, consideraţi că aveţi vreo responsabilitate pentru rezultatele respective? Prestaţia dumneavoastră a dezamăgit electoratul şi s-a reorientat către PSD?
Klaus Iohannis: Responsabilitatea mea este să găsesc cea mai bună soluţie pentru un guvern după alegeri.

Jurnalist: Mai vedeţi posibil un guvern de dreapta condus de Dacian Cioloş, în situaţia din acest moment, a rezultatului alegerilor?
Klaus Iohannis: Asta o să îmi spună partidele probabil mâine.

Jurnalist: Aţi avut cumva o întâlnire cu Premierul Dacian Cioloş după alegeri?
Klaus Iohannis: Nu, n-am avut o întâlnire cu Premierul Dacian Cioloş după alegeri.

După centralizarea a 99,82% din procesele verbale, PSD a obţinut 45,71% din voturi, PNL - 20,42%, USR - 8,88% la Senat, în timp ce la Camera Deputaţilor scorurile sunt PSD - 45,55%, PNL - 20,04%, USR - 8,83%. 

Citeşte şi:

Avocatul Poporului analizează contestarea la CCR a legii care îi interzice lui Dragnea să fie premier. Într-o zi, două, o să luăm o decizie

Marea provocare a lui Liviu Dragnea: cum să-şi administreze victoria

Cum arată România promisă de PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite