O fotografie cât 25 de ani de istorie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băiat stând în faţa Armatei şi a tancurilor în Bucureşti, România. FOTO Guliver/GettyImages
Băiat stând în faţa Armatei şi a tancurilor în Bucureşti, România. FOTO Guliver/GettyImages

O fotografie veche şi o întrebare: cât timp vom mai privi neputincioşi către un Guvern care se apără cu armate de infanterie sau cu hoarde de parlamentari corupţi?

E o fotografie din arhiva agenţiei de presă Getty Images. Explicaţia care o însoţeşte este sumară: „Boy standing in front of Army and tanks in Bucharest, Romania (soliders, child, street)“. Băiat stând în faţa Armatei şi a tancurilor în Bucureşti, România (soldaţi, copil, stradă). E o poză nedatată, dar putem intui că e făcută după mineriadele sângeroase de la începutul anilor ’90, care au liniştit România pentru mulţi ani.

E o fotografie care, prin simplitatea ei, rezumă istoria recentă a acestei ţări: oameni privind neputincioşi către un Guvern blindat. Un Guvern apărat de tancuri în urmă cu 25 de ani. Un Guvern apărat de o armată de parlamentari corupţi astăzi.

În faţa nedreptăţilor am stat cu mâinile în şolduri, aşteptând izbăvirea. Am aşteptat ONG-urile, granturile din străinătate, reacţia ambasadelor şi mustrarea diplomatică a Uniunii Europene. Am stat, privind cu mâinile în şolduri, şi am înjurat în lehamite. Nu e vorba de patriotism, dar n-am avut nici măcar furia gândului că nişte bolnavi după avere prin furt ne râd în nas de decenii întregi.

PS: Astăzi, în serverele ziarului „Adevărul“ a fost arhivată fotografia de mai jos: „bărbat privind spre sediul Guvernului, Bucureşti, România, 09.06.2015“.

Au crescut copacii, s-au umplut străzile de Range Rover-uri, iar Guvernul e apărat de scutul invizibil al legilor făcute pentru propăşirea corupţiei. Din păcate, e tot ce se poate spune astăzi despre românul de pe stradă şi Guvernul său. Am rămas pe loc. Aşteptăm. Dăm lumii de ştire că suntem acolo unde ne-a lăsat acum un sfert de secol.

poza2

Bărbat privind spre sediul Guvernului, Bucureşti, România, 09.06.2015. FOTO: Eduard Enea

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite