Adevărul Live. Klaus Iohannis: Nu am fost ofiţer acoperit al niciunui serviciu de informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis, preşedintele PNL şi candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, a răspuns la „Adevărul Live“ la cele 35 de întrebări formulate de jurnaliştii „Adevărul“ în cadrul campaniei „Alege preşedintele“. Prezidenţiabilul ACL a mai declarat, printre altele, că nu este îngrijorat de verdictul pe care Curtea Supremă îl va da mâine în dosarul de incompatibilitate şi că nu este ofiţer acoperit al niciunui serviciu de informaţii.

Principalele declaraţii ale lui Klaus Iohannis:

Aş începe cu o întrebare legată de procesul dvs. cu ANI. Mai candidează Klaus Iohannis sau nu?

Mâine vom şti mai multe, dar vă pot spune că voi candida indiferent de ce se va întâmpla. Nu pornesc de la premisa că mâine se va întâmpla ceva deosebit la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Probabil se va da un termen pentru judecarea acestei cauze, termen, pe care, probabil, îl vom afla mâine. Nu pornesc de la premisa că termenul va fi înainte de alegeri.Atunci putem spune că nu este nicio problemă formală. Lumea porneşte de la premisa că voi pierde procesul. Eu pornesc de la premisa că voi câştiga procesul. În prima instanţă am câştigat şi încă foarte bine. Nu există nicio chestiune suplimentară faţă de ce s-a judecat pe fond. Nu există niciun motiv să mă tem că aş putea pierde acest proces. Dacă ar fi un termen relativ rapid, aş câştiga procesul şi va fi scoasă chestiunea din discuţia publică. Am constatat că mai degrabă ceilalţi sunt îngrijoraţi şi eu mai puţin. Nu-mi fac niciun fel de probleme.

Veţi milita pentru îmbunătăţirea relaţiei cu Federaţia Rusă?

Problema cu Rusia este una foarte complicată. În ultimele luni, am văzut că situaţia a avut faze foarte complicate şi faze în care am avut cu toţii impresia că lucrurile merg spre o detensionare. România singură în această ecuaţie nu are ce căuta. Ce trebuie să facem este să dovedim că suntem parteneri serioşi în NATO şi UE. Avem o situaţie de conflict deschis şi toate sancţiunile luate de UE, de Statele Unite sunt gândite pentru a readuce pe toată lumea în zona în care sunt respectate contractele şi acordurile internaţionale. România, singură, mai bine se abţine de la anumite acţiuni, dar trebuie să fie solidară cu partenerii.

Sunteţi pentru o UE în care ţările să renunţe cât mai mult la suveranitatea naţională?

Este o discuţie care se poartă de la înfiinţare. În acest moment nu e o perioadă foarte bună pentru a continua această discuţia, din cauza situaţiei geopolitice din Estul Europei. Avem nevoie de solidaritate şi în ce priveşte măsurile pentru liniştirea conflictului, dar şi faţă de ţările noi membre, mă gândesc la acordul Schengen. UE nu are nevoie de două viteze sau două feluri de membri. Acesta este şi mesajul dat de preşedintele Comisiei: avem nevoie de solidaritate şi de consolidare între toţi membrii ei.

Sunteţi pentru menţinerea şi consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA?

Fără rezerve, da. Este un parteneriat excelent care ne garantează securitatea în această situaţie geopolitică complicată. Eu înţeleg prin consolidare partea militară care este foarte bună, dar e nevoie şi de aspectul economic şi aici mai este nevoie de dezvoltare.

Veţi susţine construcţia de autostrăzi sau linii ferate cu ajutorul investitorilor din China?

Îmi daţi voie să împărţim întrebarea în două? Sunt de acord cu construcţia de autostrăzi şi de căi ferate de mare viteză. Sunt de acord ca aceastea să fie făcute, dacă statul nu-şi permite şi cred că nu-şi permite decât o parte să fie făcute, să fie făcute în parteneriat public-privat sau, sigur, cu investitori care vor să vină. Oricum ar fi nu pot spune că îmi doresc să vină chinezi, polonezi sau italieni. Aceste contracte să se dea pe criterii clare, transparent şi să avem garanţia executării şi calităţii lucrării. Ele trebuie licitate şi apoi putem trece la treabă.

Veţi milita pentru unirea cu Republica Moldova?

În mod interesant, unirea Moldovei cu România, cred că aşa se poate pune problema, este pusă de unii analişti în contradicţie cu integrarea europeană a Moldovei. Nu trebuie să vedem lucrurile ori, ori. Acum e clar că trebuie să sprijinim Moldova în parcursul ei european. Asta nu exclude ca în perspectivă îndepărtată să vedem şi cealaltă parte. Unirea e un proiect foarte special şi e unic în Europa. În programul meu am dedicat un capitol acestei chestiuni. Atunci când vor fi întrunite toate condiţiile este posibil să ne imaginăm aşa ceva. Orice altă ordine ar duce la un parcurs care, poate, nu este optimal.

Susţineţi acordarea autonomiei pentru Ţinutul Secuiesc?

Cred că regionalizare pe criterii administrative poate fi o soluţie pentru modernizarea administraţiei publice în România, dar trebuie făcută numai pentru o administraţie eficienţă şi o dezvoltare economică. Dacă prin regionalizare nu apar cele două, nu am făcut nimic. O regionalizare pe criterii etnice nu rezolvă problema. Nu sunt adeptul unei regionalizări pe criterii etnice.

Veţi susţine mărirea bugetului Apărării Naţionale?

Da. Am cuprins şi această chestiune în programul meu, pentru că mi se pare foarte important. Se vede că lucrurile  pot evolua geopolitic încât este nevoie de o dotare foarte bună a armatei. Am propus în programul meu să creştem alocarea la 2% din PIB pentru dotarea armatei.

Veţi milita pentru instalarea unor baze NATO permanente pe teritoriul României?

S-a discutat şi la ultimul Summit NATO şi, dacă se va ajunge la concretizarea a aşa ceva, eu sunt pentru. Voi sprijini acest demers.

Credeţi că actualul şef al SRI trebuie schimbat?

Nu văd niciun motiv. Nici nu cred că este o discuţie de acest fel.

Aţi fost ofiţer acoperit al unui serviciu de informaţii?

Nu am fost ofiţer acoperit al niciunui serviciu de informaţii.

Cum vedeţi scandalul creat în jurul autodenunţului lui Robert Turcescu?

Nu cred că este ceva foarte important cazul lui Turcescu.

Ar putea aduce prejudicii Serviciului de Informaţii?

Nu mi se pare că această chestiune are vreo relevanţă.

Cum vedeţi intrarea în cursă a lui Teodor Meleşcanu?

Nu este un lucru interzis, dar mi se pare puţin forţată această intrare. Cred că aici ar fi nevoie de o reglementare suplimentară.

Cum vi s-a părut numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu ca premier, pentru că şi el venea din fruntea SIE?

Este o chestiune care trebuie discutată. Având deja două proiecte de acest tip, ca noi politicul şi opinia publică  să dezbatem chestiunea şi să tragem o concluzie.

Credeţi că e normal ca serviciile de informaţii să aibă ofiţeri acoperiţi în presă?

În servicii avem profesionişti foarte buni, dar nu trebuie să le spunem noi cum să-şi facă treaba.

Trecem la Justiţie şi vă întreb dacă sunteţi de acord cu o lege a amnistiei pentru anumite fapte de corupţie?

În niciun caz. Acum câteva săptămâni am lansat un pact pentru stabilitate şi democraţie în care am invitat competitorii să avem o campanie centrată pe probleme, nu pe inventat probleme personale. Nu mi-au răspuns până acum. Am foarte multă răbdare. Există o iniţiativă legislativă venită de la PSD, legea amnistiei şi graţierii. Am solicitat ca iniţiativa să fie scoasă din sertar şi respinsă. Altfel există posibilitatea să fie repusă în discuţie şi poate chiar aprobată pentru că PSD are majoritate în Parlament. Dacă după 25 de ani de la revoluţie ne-am apuca să amnistiem şi să graţiem fapte de corupţie, ar fi calea greşită spre o curăţire  a societăţii.

Susţineţi ideea ca toţi politicienii să beneficieze de imunitate doar în cazul declaraţiilor politice?

 Mi se pare o abordare care trebuie detaliată, dar este bună.

Solicitările de încuvinţare ale DNA vor veni şi în Parlament. Cum va vota ACL?

Noi vom vota pentru încuviinţarea începerii procesului de verificare din partea procurorilor. Noi trebuie să avem puterea să spunem: Da, dacă este o bănuială, trebuie să verificaţi. Aici avem o iniţiativă de facilitare a procedurile de încuviinţare a verificărilor. Nu cunosc detalii. Dar răspunsul meu e valabil, indiferent cine este în cauză.

Dvs. credeţi că DNA este echidistant politic?

Nu am niciun motiv să cred că DNA nu este echidistant politic.

Credeţi că actualul şef al DNA trebuie schimbat?

De ce să fie schimbată ? A trecut puţin timp de când a fost numită. Nu cred că unii şefi trebuie schimbaţi pentru că apare o fază politică, dimpotrivă. Trebuie să aibă o stabilitate bazată pe profesionalism şi să fie lăsaţi să-şi facă treaba.

Îl veţi graţia pe Dan Voiculescu dacă va face o cerere în acest sens?

Nu am de gând să graţiez pe nimeni care a comis fapte de corupţie sau de evaziune. Voi graţia doar când există un caz social deosebit, recomandat de toată lumea. Pentru astfel de cazuri sunt gândite procedurile de graţiere nu pentru a scoate din închisoare pe cineva care, pe bună dreptate, a ajuns acolo. .

Veţi milita pentru trecerea României la moneda euro?

În principiu, da, dar e nevoie de o discuţie cu toţi actorii relevanţi implicaţi pentru a vedea când ne propunem să intrăm în zona euro.

Credeţi că valorificarea resurselor naturale ar trebui lăsate generaţiilor viitoare sau exploatate acum?

Sunt de părere că resursele naturale nu sunt doar pentru generaţia de acum. Trebuie să le gospodărim judicios, ca ele să fie exploatabile şi pentru generaţiile care vor veni. Mi s-ar părea o greşeală fundamentală dacă ne-am apuca să le exploatăm rapid şi cu orice preţ toate resursele, epuizându-le. Nu sunt adeptul blocării, dar ceea ce facem trebuie să fie rezonabil.

Sunteţi pentru creşterea redevenţelor pe care statul român le încasează?

Cred că în unele situaţii sunt mici. Aici specialiştii ar trebui să-şi spună cuvântul.

Sunteţi pentru exploatarea gazelor de şist în România?

Sunt pentru explorare, trebuie să ştim ce avem în subsol. Pentru exploatare, trebuie să ne gândim dacă tehnologia este suficient de sigură. Trebuie să ţinem cont de mediu şi de comunitatea care trăieşte acolo. Dacă avem tehnologia sigură, ar trebui să o aplicăm. Dacă nu, trebuie să avem tăria să spunem: haideţi să mai aşteptăm un pic.

Dar la Roşia Montană?

În forma în care este planificat acum, nu. Riscurile pentru mediu sunt prea greu de gestionat. Am avut o explotaţie de acest tip în Canada, unde, exact pe aceeaşi tehnologie, a avut loc o catastrofă. Bazinul de retenţie s-a scurs într-un râu din apropiere. Aşa ceva nu dorim aici la noi, unde zona este foarte dens populată

Veţi milita pentru menţinerea cotei unice la impozitare?

Da. Mi se pare un lucru foarte bun  pe care am reuşit noi liberalii să-l menţinem şi-n timpul guvernării USL.

Veţi milita pentru introducerea unei impozitări progresive în funcţie de venituri?

Nu, odată ce sunt pentru cota unică. Ca o completare, în general sunt împotriva introducerii de noi  impozite şi taxe. Trebuie să mergem spre o relaxare fiscală. Susţin reducerea CAS, pe care noi am propus-o. Reducerea CAS a fost propusă de noi, dar pentru a fi bună pentru mult timp ar trebui însoţită de măsuri care compensează. Guvernul a  venit cu argumente care nu ne-au convins.

Sunteţi de acord cu suprataxarea marilor averi?

Cred  că asta se încadrează în categoria de măsuri populiste. Ar trebui să se meargă pe impunerea impozitelor care există deja şi câştigul va fi mult mai mare.

De ce nu reuşim să avem o colectare bună?

Motivele sunt multe şi ar trebui să existe o abordare mai aprofundată. Aici este o zonă unde politizarea a stricat foarte mult. În loc să creem un sistem care colectează eficient, am creat un sistem cu nesiguranţă: astăzi este regională, mâine se revine la structura judeţeană.

Veţi milita pentru ca bugetul Educaţiei să fie 6% din PIB?

Singura şansă pentru România de a deveni performantă este să-şi construiască un sistem de educaţie performant. Aşa ceva fără bani nu se poate. Sunt pentru creşterea alocării bugetare pentru sănătate, dar numai aşa nu se poate. Să le dăm numai microbuze, nu e suficient.

Avem un dosar acum chiar cu banii din Educaţie.

Dacă aşa este, trebuie găsiţi vinovaţii şi pedepsiţi. Asta nu înseamnă că trebuie să scădem alocarea pentru sistemul de educaţie.

Sunteţi de acord cu organizarea celei de-a treia sesiuni de bacalaureat?

În esenţă, nu. Nu rezolvă problema. Elevul absolvent nu va fi mai bun dacă vine atreia, a patra sau a cincea oară la BAC. Trebuie să avem grijă ca educaţia elevului până atunci să fie bună. Organizarea celei de a treia sesiuni nu face sistemul mai bun. Sesiunile suplimentare niciodată nu au rezolvat problema.

Sunteţi pentru menţinerea clasei zero?

Asta e o discuţie pe care trebuie să o poarte specialiştii. Nu aş fi acum foarte vehement: nici pro, nici contra. Să vedem cum funcţionează.

Sunteţi de acord ca la intrarea de la licee şi facultăţi să se facă exlcusiv pe baza examenului de admitere?

Nu neaparat este important cum definim examenul, ci să creştem calitatea actului educaţional. Trebuie lăsată un pic mai multă autonomie şcolilor. Sunt şcoli care ar prefera să se bazeze pe ciclul anterior.

Sunteţi de acord ca religia să devină materie obligatorie în şcoli?

Cred că religia poate fi materie opţională.

Susţineţi intonarea imnului naţional în fiecare zi înaintea începerii cursurilor?

Intonarea imnului naţional are o anumită gravitate, festivitate. Nu cred că este bine să-l intonăm mai des decât sunt evenimente de o oarecare greutate.

Cu ce aţi începe reforma Educaţiei în România?

O societate în definitiv, pe termen mediu sau lung, nu poate fi mai bună decât sistemul de educaţie. Vrem să fie România mai performantă? Vrem să fim o societate mai bine educată? Sunt partide care ar prefera ca societatea să fie mai puţin educată, pentru că este mai uşor de dus cu zăhărelu'.

Îmi imagnez ca printr-o educaţie de bună calitate să schimbăm piaţa muncii. Trebuie să ne gândim cum structurăm sistemul ca să fie mai performant, cum să-şi aleagă tinerii mai devreme parcursul sau cum să nu urmeze o facultate, dar să fie bine calificaţi. Să existe o pregătire teoretică la şcoală, dar o pregătire proactivă  într-o întreprindere privată, nu la stat.

Nu v-am întrebat de tema manualelor. Ce ar trebui făcut?

Am înţeles că problema nu există, dar persistă. Nu trebuia să se ajungă aici. Este un management prost, ineficient. Cred că cineva trebuie tras la răspundere pentru această disfuncţionalitate.

Veţi susţine ideea ca la baza sistemului românesc de sănătate să stea ideea: banii urmăresc pacientul?

Este un principiu care trebuie aplicat şi la noi.

Sunt mulţi oameni scutiţi de plata asigurărilor de sănătate.

Voi avea grijă să existe o discuţie în spaţiul public care vizează sistemul de sănătate. Iar finanţarea este o parte importantă. Problema nu este că sunt categorii scutite, că sunt probleme de dotare. Avem o populaţie în îmbătrânire. De acolo apar probleme şi la sistemul de sănătate. Rolul preşedintelui nu este de a veni cu soluţii, ci de a aduce oameni capabili la aceeaşi masă.

Veţi milita pentru împărţirea administrativ-teritorială a României care să implice desfiinţarea actualelor judeţe?

Regionalizarea administrativă poate fi o modalitate de modernizare a administraţiei şi de a impulsiona dezvoltarea economică. Dar nu trebuie desfiinţate judeţele. Nu ar duce la o umflare a democraţiei dacă este bine făcută, ci la o fluentizare.

Susţineţi micşorarea atribuţiilor preşedintelui prin schimbarea Constituţiei?

Avem nevoie de modernizarea Constituţiei. Şi voi invita comisia din Parlament. Problema a constat în faptul că am avut preşedinţi care au mers până la ultima limită la ce permite limita Constituţiei, ignorând spirirtul Constituţiei. Avem nevoie de un preşedinte care vrea să respecte spriritul Constituţiei, un mediator şi nu preşedinte care împarte oamenii.

Vi s-a părut că preşedinţii de după 1990 au încălcat Constiuţia?

Dacă ar fi existat încălcări, cu siguranţă ar fi existat un proces. Mai degrabă întinderea până la ultima limită a fost problema. Este o asemenea situaţie unde nu cred că se încalcă litera Constituţiei, dar se încalcă spiritul ei. La noi, Constituţia vrea un preşedinte mediator, dar şi arbitru. Cum poţi fi arbitru dacă te implici în ceea ce face un anumit partid?

Cum vedeţi criticile preşedintelui?

Le citesc într-o notă electorală. Îniante să fie campanie, m-a lăudat.

Sunteţi de acord ca preşedintele să fie ales de Parlament?

Nu există niciun indiciu că oamenii doresc un preşedinte cu funcţie reprezentativă.

Sunteţi de acord ca partidele politice să fie finanţate de la bugetul de stat printr-o cotă stabilită prin lege?

Este o soluţie posibilă. Important este să reglementăm lucrurile în aşa fel încât finanţarea să devină transparentă. Şi varianta de a merge pe finanţare publică este de luat în seamă.

Susţineţi ideea unui Parlament unicameral?

Susţin ideea unui parlament bicameral, dar cu un număr mai mic de parlamentari.

Sunteţi de acord cu oficializarea căsătoriilor dintre homosexuali?

Eu sunt căsătorit, într-o familie tradiţională şi majoritatea românilor doresc acelaşi lucru. O astfel de discuţie nu trebuie purtată în campania electorală.

Dacă ajungeţi preşedinte, se va pune problema şi viitorului Guvern. Vedeţi posibilă schimbarea actualului Guvern?

Doar prin moţiune de cenzură. Văd o schimbare a raportului de forţe din Parlament. Practica ne arată că după alegerea preşedintelui, raportul de forţe din Parlament se schimbă. Da, trebuie schimbat Guvernul pentru că este ineficient.

Cum se poate întâmpla asta în Parlament?

Sunt diferite posibilităţi prin care se poate schimba majoritatea din Parlament. Acum mă preocupă candidatura.

V-aţi gândit la cineva anume pentru funcţia de premier?

Avem în protocolul ACL un paragraf care spune că dacă preşedintele provine de la unul din partide, prim-ministrul vine de la celălalt partid. Şi domnul Predoiu este ...

Cum se implică liderii PDL în campania electorală a dvs.?

Foarte bine. Aş îndrăzni să spun chiar exemplar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite