Elena Udrea, la Adevărul Live: „USL tot se va rupe. PSD nu va rata şansa de a da şi preşedintele şi premierul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea, politician PDL FOTO David Muntean
Elena Udrea, politician PDL FOTO David Muntean

Care este soarta opoziţiei, cum schimbă scena politică deciziile luate luni de USL şi cât de mult îşi doreşte să ajungă preşedinte al României - despre toate acestea a vorbit Elena Udrea, în emisiunea Adevărul Live moderată de Dan Marinescu, redactor-şef „Adevărul”.

Despre noua Constituţie

Spectacolul pe care îl face USL reuşeşte să acapareze toată atenţia.Partidele de Opoziţie nu reuşesc să se vadă, pentru că sunt foarte mici.  Crin Antonescu va fi candidastul USL, dar , dacă se va modifica Constituţia, el va ascuţi creioane la Cotroceni. Puţin mai contează că eşti ales dacă nu poţi să influenţezi în multe privinţe mersul ţării. Trebuie să avem un preşedinte cu anumite atribuţii. Aşa cum vrea USL, Crin Antonescu va avea un rol decorativ. 

Preşedintele, dacă rămânem pe republică semi-prezidenţială. Din persectiva războiului Ponta-Antonescu, trebuie să se dicute dacă schimbăm regimul, îi luăm atribuţiile preşedintelui? Lui Antonescu îi prieşte foarte mult pentru că îi place să se odihnească. Miza PSD este să se asigure că va guverna.Dacă nu candidează Antonescu, se asigură că va avea funcţia de prim-ministru.

Am spus că aş prefera să fiu într-o funcţie aleasă. Cred că o funcţie aleasă este mai importantă decât una numită. Mi-ar plăcea să ştiu că sunt trimisă, nu ca urmare a jocurilor politice fireşti, să fiu aleasă de electorat. 

 Despre un candidat femeie la prezidenţiale

Ar fi un preşedinte bun doamna Hiulary Clinton.  Încă o femeie puternică (n.r. Merkel), a reuşit să ia un scor bun. Pentru funcţia de preşedinte al SUA, nu mai trebuie să ne mirăm că se întâmplă. Nici în România nu suntem departe de o femeie pentru Preşedinţie.

Pe Clinton nu am văzut-o în funcţia de preşedinte. Mai degrabă îmi place doamna Merkel, pentru fermitatea cu care conduce Guvernul. Cred că o femeie trebuie să dea dovadă de fermitate când este într-o astfel de funcţie.

Echipa era mixtă la minister. Aş prefera să suţin o femeie, dar lucrez bine şi cu bărbaţii. Cred că rezultatele pe care le-am avut arată că am reuşit să sudăm pe cei pe care i-am avut în echipă. Încă oamenii îşi amintesc c\te lucruri s-au făcut în timpul mandatului meu, cu echipa de acolo. De ce să nu încercăm şi cu o femeie pentru funcţia de premier, în condiţii în care la nivel de competenţe, ar avea competenţe similare. Mi-am exprimat dorinţa ca în cariera mea politică să ajung să candidez la preşedinţie, dar abia am făcut 40 de ani. Sunt destul de tânără pentru politică.

Despre candidatul PDL

A fost desemnat candidat. Şi în cazul acesta, este devreme. Trebuie să trecem de europarlamentare, să vedem dacă acest proiect de unitate a eşuat. După bătălia de la europarlamentare, vom vedea care este cel mai potrivit candidat de spectru dreapta. Noi mai avem un candidat pe centru-dreapta, pe domnul Ungureanu şi se vorbeşte şi despre Emil Boc, deşi el spune că nu este interesat.

Elena Udrea: „Proiectul de unitate a dreptei a eşuat”

Amânarea care s-a întâmplat ieri este o tergiversare a momentului în care se va anunţa candidatul la alegerile prezidenţiale. Îmi imaginez că PSD şi PNl se vor certa şi se vor despărţi şi vor avea candidaţi separaţi la prezidenţiale. În mod cert, PSD va avea candidat separat la prezidenţiale.

Despre calcule liberalilor

Antonescu are o problemă în PNL pentru că a vândut un proiect în interiorul partidului, proiectul USL împotriva lui Băsescu, iar dacă se rupe USL, liberalii nu mai au nicun motiv să-l menţină candidat.  În interiorul PNL este un curent de înlocuire a candidatului Crin Antonescu în momentul în care USL s-ar rupe.

Este dificil ca partidul care te susţine să te prezinte ca un candidat de dreapta, dacă USL se va rupe. Crin Antonescu ştie de aceste calcule. A fost comod să abandoneze orice discurs de critică la adresa lui Ponta şi a PSD-ului. Crin Antonescu s-a dus din nou în braţele lui Ponta şi al USL-ului.


Nu cred că Tăriceanu are atâta voinţă să rupă o parte din PNL. Depinde cum va evolua situaţia după europarlamentare. Puterea îi atrage şi pe cei din PNL. Sunt miniştri PNL care ar prefera să rămână în Guvern, dar nu cred că s-ar compromite vreunul să rămână în echipa lui Ponta.  Şi unii miniştri ai PDL preferau să rămână cu Tăriceanu în 2007.

Să se rupă PNl câtă vreme este în cadrul USL, nu văd cine ar putea determina acest lucru. Vă daţi seama ce calcul complicat este ca toate partidele de dreapta să-l susţină pe Călin Popescu Tăriceanu. USL se va rupe după europarlamentare. Dacă trece proiectul şi viitorul preşedinte va fi fără atribuţii, USL tot se va rupe. PSD n-ar avea de ce să lase şansa de a da şi preşedintele şi premierul.  Pe noua Constituţie, PSD s-ar putea trezi şi fără preşedinte şi fără premier.

Despre referendum

Nu cred că se va putea fura încât să atingi pragul de 9 milioane şi ceva, mai ales că dezbaterea pe Constituţie, adică USL nu are interes să aibă loc o dezbatere. O majoritate poate să voteze orice lege, nimeni nu o poate contesta la CCR, preşedintele nu poate să facă nimic, sunt lucruri pe care USL nu are interes să le explice poporului. Nu cred că o să treacă.

Nu cred că o să treacă. Este exact o strategie. Dacă nu trece, îl avem pe Victor Ponta într-un clinci. Ponta a plecat o săptămână, noi toţi l-am căutat, marţi a dispărut. Fiind sub presiunea mediatică, a venit şi a aruncat o perdea de fum. În loc să vorbim despre toate problemele cu care se confruntă USL, de odată ne trezim că vorbim despre Constituţie. Vorbim doar despre ce vrea domnul Ponta.

Despre vizita oficialului american, Victoria Nuland

Elena Udrea Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Puţin probabil să fi ştiut americanii unde a fost Victor Ponta. Discursul şi faptul că domana Nuland a atras atenţia asupra ingerinţelor în Justiţie, iar mesajul a fost şi către Ponta. Nu ştiu unde este domnul Blaga, dar eu nu sunt numărul 2 în PDL să ştiu.  Forţarea din 10 decembrie a fost una din îngrijorările domanei Nuland. A fost unul din motivele vizitei.

Cert este că există o preocupare a departamentul de stat. Nu era un mesaj pe care domnul Ponta să- l primească alături de Nuland. L-a primit în lipsă, ceea ce a fost mai rău pentru el. Toată lumea a tras concluzia că a plecat de frică. Ponta are capacitate de a disimula. La nivel internaţional, este totuşi premier şi este tratat ca atare, deşi părerea multor lideri europeni nu este foarte bună despre el. Ponta ar fi putut să prezinte un punct de vedere, să explice de ce a ales să introducă legea amnistiei. Avea varianta de a sta în faţa doamnei Nuland.

Despre Codul penal şi legea amnistiei

Parlamentarii doresc să treacă aceste legi într-un procent mare, dar ele vor trece numai dacă vor liderii USL. Presiunea vine din partea baronilor locali. Mă aştept să existe o încercare de a trece această lege în februarie. PDL a votat împotrivă, iar conducerea PDL a ieşit public şi a spus asta. A fost o decizie a partidului să votăm împotrivă.

O lege care să exonereze parlamentarii de răspundere penala este privită bine întotdeauna.- de acea, atitudinea trebuie să fie fermă. Trebuie să fii conştient că eşti un exemplu ca parlamentar. Trebuie să faci ce este bine, nu ce ai vrea.  Dacă există un parlamntar PDL care ar vrea să voteze în ascuns o astfel de lege, tot nu ar vota-o.

Despre partidele din Opoziţie

Parte din încrederea preşedintelui merge către partidele de centru dreapta. Din păcate, toată această dispută între partidele de dreapta, face ca nu tot electoratul care se întoarce împotriva PDl să revină la PDL. Din cele 5 procente pe care le pierde USL, doar 1 vine la PDl, iar 3 la PMP. 

Oamenii sunt dezamăgiţi de această neînţelegere între partidele de dreapta, iar mulţi nu vor veni la vot. După ce că nu suntem puternici în faţa USL, nici nu suntem în stare să atragem oameni la vot.  Sunt oamnei care vin pentru pricipii şi pentru valori. Este ridicol să facem un pact de neagresiune. Venind cu toţii de la aceeaşi orgine, patimile sunt mai mari.

Mulţi nu vor veni la vot pentru că nu înţeleg de ce ar trebui să avem un centru-dreapta fărămiţat. Mulţi lideri de dreapta ţin la proiectele lor, deşi nu sunt bune. De ce să mergi la pierdere, când poţi să dai o şansă dreptei să dea preşedintele. De ce să dai preşedintele PSD-ului din orgoliu personal.  Fără un proiect de forţă, dăm ţara PSD-ului pentru 10 ani. În turul 2, candidatul PSd pierde în faţa candidatului dreptei.

Despre candidatul dreptei

De astăzi până în decembrie nu ne mai certăm şi mergem cu un candidat care să fie candidatul dreptei unite, Ponta nu va ieşi preşedinte. Predoiu este doar candidatul PDL. Maşinăria de partid nu este suficientă. Preşedintele îşi poate convinge electoratul să voteze candidatul dreptei, dar candidatul trebuie să fie puternic.

Un lider carismatic, cu care preşedintele să meragă în tandem şi care să reprezinte toată drepta, îl bate pe Ponta în turul 2. Dacă se rupe USl, în turul 2 poţi să ai şi susţinerea PNL. Cei de la baza partidului vor forţa conducerea să ia o decizie de unitate, dar după europarlamentare. Acolo ne vom prezenta separat, dar liderii de dreapta vor trebui apoi să accepte unitatea.

Astăzi, oamenii de partid spun că se întâlnesc pe stradă cu oameni care ne întreabă de ce nu suntem alături de preşedinte. Oamenii au această aşteptare. Preşedintele va sprijini cel mai bun candidat. Borna la care evaluăm cel mai bun candidat al dreptei îl reprezeintă europarlamentarele.  Cel care va fi cel mai bine cotat trebuie să fie candidatul dreptei, indiferent cum se numeşte el.

Dacă este domnul Predoiu, să fie Predoiu. Maior, să fie domnul Maior Un astfel d ecandidat care să ducă mai departe proiectele preşedintelui trebuie să fie unul care a lucrat cu el. Nu mi s-a părut ca domnul Maior s-a comportat vreodată ca  naş al domnului ponta. A fost echidistant.

SRI , sub comanda domnul Maior, a stat drept şi vertical. Experienţa mea electorală arată că în orice bătălie am intrat am câştigat. La Roman, am luat printre cele mai bune scoruri la nivel naţional. Spre deosebire de mulţi candidaţi, eu pot să pun mâna pe hartă şi să arăt ce am lăsat în urma mea. De la celebrele pârtii de schi, la proiecte de turism balnear, celebrele săli de sport, lucruri concrete care s-au întâmplat datorită dorinţei mele de a face ceva.

Să aibă grijă ce-şi doreşte. Cu ce argumente ar putea să vină în faţa mea? Domnul Ponta
Ponta nu are ce să spună într-o eventuală dispută între noi doi. Eu pot să spun câte lucruri concrete am făcut.


Despre proiectele guvernamentale

Dragnea ar trebui să finaţeze proiectele deja începute şi neterminate. Nu există viziune de derulare a invetiţiilor la nivel naţional. Lucruri de apă şi canalizare făceam şi eu, şi ministerul mediului şi Guvernul separat. Nu ne suprapuneam niciodată.  Am oprit construcţia de săli de sport în localităţile sub 5.000 de locuitori. Guvernul ar trebui să descentralizeze aceste programe de investiţii.

Las-o la judeţ, la regiune. Nu poţi tu, ministru, dintr-un birou, să ştii unde este nevoie de cămin cultural. Este util să te roage un primar să-i faci o sală de sport, pentru că apoi îl rogi şi tu la alegeri.

Despre o posibilă candidatură a lui Mugur Isărescu

Nu cred că Mugur Isărescu ar putea fi un candidat al dreptei. Este prematur sondajul, pentru că Ponta încă stă bine în sondaje.  Nu-l veţi mai vedea pe Victor Ponta la această cotă de încredere. Va continua să scadă. Nu va sta suficient de bine în vară. Dacă va sta, va sta obligat de partid. Sunt puţine şanse ca pe partea dreaptă să se mai întâmple ceva până la europarlamentare. Nu mizez pe faptul că la europarlamentare centru drepata va merge unit, dar aceste alegeri ne va determina să mergem unit.
 


Citeşte şi:

Cele trei decizii ale USL:  Referendumul pentru revizuirea Constituţiei în mai; Alegerile prezidenţiale, la începutul lui noiembrie; Revenirea la votul pe listă

USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei simultan cu alegerile europarlamentare din luna mai, consultarea populară urmând să aibă loc timp de două zile, cu prag de validare de 50%. Totodată, liderii alianţei au mai stabilit ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să aibă loc cu 45 de zile înainte ca mandatul lui Traian Băsescu să expire. O altă decizie majoră este revenirea la votul pe listă la parlamentare.

USL pregăteşte o Constituţie plină de defecte

Consiliul Legislativ a avizat favorabil, în vară, proiectul de revizuire a Constituţiei, adoptat de comisia condusă de Crin Antonescu, dar  a criticat aspru exact pasajele scandaloase şi ilogice adoptate de parlamentari. Între timp, acele articole nu au mai fost modificate.

Crin şi Ponta sunt decişi să schimbe Constituţia, dar încă nu ştiu cum

Liderii USL au anunţat că vor revizui Constituţia concomitent cu alegerile europarlamentare, însă au fost prinşi pe picior greşit de jurnalişti: ei nu au ştiut că data referendumului  se stabileşte printr-o altă lege, vulnerabilă la atacurile preşedintelui Traian Băsescu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite