După război, ruşii trebuie să aleagă cum vor să trăiască. Complet izolaţi de restul lumii sau respectând valorile şi principiile lumii libere

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poporul rus trebuie să înţeleagă unde a greşit grav conducerea Rusiei. Nu poţi ataca fără niciun motiv o ţară, să-i produci zeci de mii de morţi, pentru că ajungi oaia neagră a lumii. Şi vei fi complet izolat de restul ţărilor. Globalizarea, relaţiile economice, financiare, comerciale, culturale, sportive, cu ţările civilizate, înseamnă să respecţi aceleaşi valori şi principii de convieţuire pe care le respectă acele ţări.

Dacă nu faci asta, dacă vrei să trăieşti în filosofia ţaristă a cuceririi unor teritorii prin forţă armată, lumea liberă te izolează, ridică o cortină de fier, în spatele căreia faci ce vrei.

Armele nucleare nu sunt o cale de şantaj asupra occidentului, care posedă şi el arme nucleare. Dacă Rusia face apel la arme nucleare, distrugerea reciprocă e asigurată.

Rusia pierde războiul cu Ucraina

Şi-a retras armatele din centrul şi nordul Ucrainei, eşuând lamentabil în tentativa de ocupare a Kievului. Se concentrează acum pe Donbas şi sudul Ucrainei, dar nu avansează mai deloc. Este drept că armele occidentale furnizate de ţările NATO îi ajută pe ucraineni să ţină piept ruşilor. Iar Rusia nu poate face nimic împotriva acestui aflux de arme din ce în ce mai sofisticate şi mai puternice.

Putin n-a anticipat amploarea şi efectele sancţiunilor economice aplicate Rusiei, faptul că fără exportul de petrol şi gaze către occident ruşii nu mai au din ce trăi. Încă nu este deplin embargoul asupra hidrocarburilor din Rusia, dar dacă războiul se prelungeşte se poate ajunge şi la un embargou asupra  petrolului rus, în prima fază.

Resurse financiare importante ale Rusiei sunt blocate în ţări occidentale, şi cel mai probabil vor fi date Ucrainei pentru reconstrucţia ţării după război. Iarăşi un lucru pe care Putin n-a fost în stare să-l prevadă.

Sute de mii de ruşi au rămas şomeri, prin retragerea din Rusia a unor importante companii occidentale. Multe din uzinele de armament, de maşini şi utilaje din Rusia s-au oprit, după interzicerea exportului de piese de schimb de înaltă tehnicitate din occident. Putin n-a fost capabil să prevadă aceste consecinţe.

Rusia n-a fost în stare să blocheze culoarele de aprovizionare cu armament occidental către Ucraina, a suferit pierderi enorme în oameni şi echipamente militare. Mai nou, depozite de combustibil şi de armament de pe teritoriul Rusiei iau foc şi sunt distruse de o mână necunoscută. Deocamdată. Plus pierderea navei amiral, Moskva. Si a sute de ofiţeri de rang înalt.

În paralel, propaganda oficială a Rusiei „jubilează” şi se laudă cu „marile” succese ale Rusiei, visând la utilizarea armelor nucleare împotriva NATO. 

Avertismentul lui Boris Johnson de sâmbătă nu mai lasă loc de îndoială asupra determinării occidentului de a reacţiona masiv împotriva Rusiei, chiar dacă va utiliza arme nucleare tactice. (Boris Johnson: „Rusia nu trebuie să uite că avem şi arme nucleare. Dacă Putin apasă butonul nuclear, atunci vom acţiona. ​​Rusia nu mai poate ameninţa pe nimeni. Suntem pregătiţi pentru orice. Dictatura lui Putin şi imperialismul rus vor fi cu siguranţă îngropate”).

După toate evaluările Ucraina va câştiga războiul cu Rusia. Cu pierderi în oameni şi materiale imense.

Ce urmează după război

Trebuie ca poporul rus să înţeleagă ce s-a întâmplat. Faptul că suntem într-o lume globalizată, şi toate ţările depind unele de altele. China a înţeles mai demult dependenţa ei de economia globală. De asta nu ocupă Taiwanul şi nu ajută Rusia, aşa cum Putin spera s-o facă.

Polii de putere nu mai sunt militari, ca în timpul lui Hitler şi Stalin. Sunt economici, sunt daţi de PIB-ul pe locuitor, de capacitatea de inovare şi modernizare a societăţii, de stabilitatea economică şi comercială. Rusia a crezut că este o sursă de hidrocarburi indispensabilă, că Europa nu se poate descurca fără importuri din Rusia. Iată că a redus mult importurile de gaze şi petrol din Rusia, şi n-a căzut nimeni în faliment.

Putin va pleca, mai devreme sau mai târziu. Lăsând Rusia într-o criză economică profundă. Şi cu resurse financiare importante blocate în ţări occidentale. Nicio ţară n-a înţeles motivele bâiguite de Putin ca pretext de invazie a Ucrainei.

Locul lui Putin nu trebuie luat de vechi KGB-isti, din garda sa personală. Dacă poporul rus, elita politico-militară de la Moscova nu înţelege acest comandament al momentului, Rusia vă rămână în izolare totală economică, financiară, comercială, în spatele unei cortine de fier mai ermetică decât aceea pe care am trăit-o. Cu ce costuri pentru poporul rus, o să se vadă în anii ce vin, dacă e greu de înţeles acum.

Iar Putin să nu se iluzioneze că NATO nu are planuri şi mijloace să contracareze orice nebunie militară îi vine în cap. Doar că nu poate să i le spună dinainte. Le vor vedea şi simţi la momentul oportun.

Soarta Rusiei este acum în mâinile poporului rus, a puterii sale de înţelegere a lumii în care trăim. Vom vedea dacă acest război este o lecţie suficientă pentru poporul rus.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite