Dragnea calmează spiritele la Tg. Mureş atacând Justiţia: Poate nu toată lumea se sperie de procurori.Tot aud de cercetarea DNA. Atunci să meargă copiii la DNA
0Preşedintele PSD Liviu Dragnea a criticat faptul că autorităţile din Târgu-Mureş au închis Liceul Romano-Catolic, deşi există o hotărâre judecătorească în acest sens care arată limpede că unitatea de învăţământ a fost deschisă pe baza unor falsuri. Ieri, Dragnea a vut o poziţie mult mai temperată despre scandalul de la Târgu-Mureş.
„A fost arestat inspectorul şcolar pentru că a fost o hotărâre a Consiliului Local. Cui foloseşte această sămânţă de scandal? Cui foloseşte că acei copii, cetăţeni români, sunt într-o tensiune foarte mare, fiind daţi afară din şcoală? Poate nu toată lumea se sperie de procurori. Tot aud de cercetarea DNA. Atunci să meargă copiii la DNA. Poate că bănuiesc ce instituţii instigă la asta. Vreau ca anul 2018 să fie unul liniştit, nu să fie ură. Aş vrea să păstrăm această insulă de stabilitate care este România“, a spus Liviu Dragnea.
Din punct de vedere legal, Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş nu a avut aviz din partea Ministerului Educaţiei, ci a fost înfiinţat doar prin semnătura şeful Inspectoratului Şcolar Mureş, Ştefan Someşan, decizie cercetată de procurorii DNA. Închiderea Liceului a căpătat însă o miză politică.
Povestea Liceului începe la data de 29 iulie 2014, când, printr-o Hotărâre a Consiliului Local Târgu Mureş, s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea, cu condiţia propunerii de înfiinţare a liceului cu profil teologic romano-catolic.
Hotărârea în cauză a fost prezentată Inspectoratului Şcolar (ISJ) Mureş , iar la acel moment, inspectorul-şef, Ştefan Someşan, a arătat că Ministrul Educaţiei Naţionale a dat aprobare pentru înfiinţarea unei unităţi de învăţământ liceal. În acest context, ISJ a acordat avizul conform pentru înfiinţarea Liceului Teoretic Romano-Catolic. Procurorii DAN susţin însă că, „în realitate, Ministerul Educaţiei Naţionale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înfiinţare a acelei unităţi de învăţământ”.
Decizia emisă de ISJ Mureş prevede, la articolul 1 că, începând cu anul şcolar 2015-2016, se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş prin divizarea parţială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas şi a Colegiului Naţional Unirea. La art. 2, acest document susţinea că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocaţională romano-catolică de la Liceul Bolyai Farkas se transferă la acest liceu nou înfiinţat, precum şi clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional Unirea.
Inspectorul care s-a crezut ministru
În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al ISJ Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ. Potrivit procurorilor, Someşan, deşi, potrivit normelor legale, nu deţinea prerogative care să vizeze înfiinţarea unor unităţi de învăţământ preuniversitar şi nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcţionare ori acreditării unor astfel de unităţi de învăţământ, a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Naţional ”Unirea” la acest nou liceu şi transferarea autorizării de funcţionare provizorie/acreditarea acordate de Ministerul Educaţiei către unitatea şcolară nou înfiinţată.
Pe lângă ancheta DNA, Primăria Târgu-Mureş şi consiliul reprezentativ al părinţilor din cadrul Colegiului Naţional Unirea au deschis în paralel un proces în contencios administrativ. Procesul a fost finalizat în vara acestui an prtintr-o decizie a Tribunalului Mureş, prin care a fost anulată decizia din august 2015 a Inspectoratului Şcolar Mureş care reglementa înfiinţarea Liceului Romano-Catolic.
Poziţia MAE
Ministerul de Externe a acuzat faptul că este sacrificat, în numele unor interese politice, dreptul elevilor la un învăţământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile.
„Orice instituţie de învăţământ din România trebuie să respecte fără excepţie legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură. Condiţiile înfiinţării şi funcţionării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ţine de resortul instanţelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenţei justiţiei”, precizează MAE de la Bucureşti într-un comunicat.