Dragă CCR, ai grijă, nu-ţi da iar cu firma-n cap!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 7 mai, CCR are ocazia să-şi mai recupereze onoarea pierdută. Sau să-şi dea din nou cu firma-n cap! Este vorba de sesizarea CCR de către Florin Iordache, locţiitorul doar pentru o zi al lui Liviu Dragnea la conducerea Camerei Deputaţilor. Cât să facă sesizarea la CCR întru salvarea lui Liviu Dragnea. Dar, ghinion!

N-au ştiut nici Iordache nici Dragnea faptul că CCR stabilise deja, prin Decizia 538/2018, că sesizarea CCR nu este transmisibilă de la titularul funcţiei către locţiitor!

Ce spune decizia CCR nr. 538/2018

Este adevărat, decizia se referă la premier, al patrulea om în stat. Dar ar fi culmea să nu se aplice şi la primii trei oameni în stat! Adică inclusiv la preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Iată cât de frumos explică CCR de ce atributul sesizării CCR nu este transmisibil, de la titular la locţiitor:

„Prim-ministrul are dreptul de a sesiza Curtea Constituţională cu o cerere pentru soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională [art. 146 lit. e)]...

Toate aceste competenţe/prerogative de ordin constituţional îl vizează direct, exclusiv şi personal pe prim-ministru... Aşa fiind, Curtea constată că atribuţiile/prerogativele exercitate exclusiv de prim-ministru în realizarea rolului politic al Guvernului sunt, în primul rând, cele de conducere şi de reprezentare a Guvernului în raporturile cu celelalte autorităţi publice constituţionale, cum ar fi Preşedintele României, Parlamentul, Curtea Constituţională... Este evident că aceste atribuţii exclusive, fiind direct legate de rolul politic al prim-ministrului în structura statutului de drept, nu pot fi delegate, fiind indisolubil legate de persoana prim-ministrului titular, numit în funcţie potrivit normelor constituţionale.“

Înlocuiţi în citatele de mai sus „prim-ministru“ cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi înţelegem de ce Florin Iordache nu avea dreptul să sesizeze CCR în indiferent ce speţă. Argumentul că Decizia 538/2018 este aplicabilă prim-ministrului, nu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, ar fi de tot râsul. Preşedintele Camerei Deputaţilor este ca importanţă al treilea om în stat, înaintea prim-ministrului!

Curiozitatea este alta. Decizia privind completurile specializate a fost amânată de trei ori, deşi doamna Cristina Tarcea a invocat în pledoaria domniei sale exact Decizia 538/2018 data de CCR. Să nu ştie CCR ce a spus doar cu un an în urmă? Să nu le fie clară argumentaţia de mai sus, emisă de aceeaşi judecători, care acum amână de trei ori o decizie? Încurcate sunt căile juridice ale CCR!

Cum spuneam, este extrem de interesant dacă pe 7 mai judecătorii CCR vor alege să-şi dea iarăşi cu firma-n cap!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite