Domnule Mihai Tudose, cine este şeful guvernului, dv. sau ministrul Finanţelor? Nu mai e clar...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

N-au  trecut nici 48 de ore de când premierul Mihai Tudose declara ritos: „Taxele de genul CAS, CASS vor rămâne pe modelul actual, vor fi plătite de angajator”, fiindcă altfel riscăm”.

Întrebat totodată despre opiniile exprimate în interiorul PSD, inclusiv contrare acestei direcţii, şeful Guvernului a subliniat: "Domnule, până una-alta, eu sunt prim-ministru şi eu dispun, da? Cât sunt eu prim-ministru, rămâne cum am stabilit ieri. Vă doresc o zi plăcută".

Cât dispune sau nu dispune premierul nu mai este aşa de clar, în urma anunţului făcut de ministrul Finanţelor Publice, condus de Ionuţ Mişa:

Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului. În acest sens, sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat.
Măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat".

Ce să înţelegem de aici? Că una vorbeşte premierul, alta ministerul Finanţelor Publice? După ce ne-a anunţat că el dispune, premierul se vede contrazis flagrant de ministrul mai cunoscut prin gafa referitoare la Pilonul II de pensii?

Ar fi bizar dacă reacţia dură a  ministerului Finanţelor Publice s-ar fi produs fără arobarea lui Liviu Dragnea, care-l atenţionează astfel pe premierul Tudose că el este şeful, iar Programul de guvernare trebuie respectată „la virgulă”. După abandonarea de către Mihai Tudose a „taxei de solidaritate”, a „impozitului pe cifra de afaceri”, a „impozitului pe gospodărie”, a trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat, de Programul de guvernare atât de drag lui Dragnea se alege praful.

Mihai Tudose nu este la prima abatere de acest gen. L-a demis pe şeful ANAF, Bogdan Stan, fără consultarea „şefului cel mare”, Liviu Dragnea. Că a doua zi l-a reangajat pe postul de vicepreşedinte ANAF, la presiune lui Dragnea, nu anulează gestul de frondă comis de Mihai Tudose.

Au urmat ameninţările cu remanierea la adresa ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, retrase după o zi, dar înlocuită cu o ceartă zdravănă în guvern, la începutul şedinţei de Joi, de faţă cu ziariştii.

Partea interesantă este că premierul Mihai Tudose nu mai poate fi dat jos cu una cu două. Să intitieze încă o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern, ar duce actuală Coaliţie de guvernare în Cartea Recordurilor.  Ar râde şi curcile de o astfel de decizie.

După „ieşirea din front”  a ministrului Finanţelor Publice, Mihai Tudose are posibilitatea, legală, să meargă la preşedintele Iohannis să ceară remanierea acestuia, indiferent de poziţia şefilor Coaliţiei de guvernare, lucru de neacceptat de către şeful suprem, Liviu Dragnea.

Foarte interesant acest moment în funcţionarea guvernării actuale. Rămâne să vedem ce rezolvare îşi va găsi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite