Comisia Juridică a dat aviz pozitiv pentru arestarea Elenei Udrea. Votul decisiv, săptămâna viitoare, în plen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinta Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor FOTO Mediafax
Şedinta Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor FOTO Mediafax

Elena Udrea arest la domiciliu. Deputaţii jurişti au avizat pozitiv noile cereri ale DNA, de arestare preventivă şi de începere a urmăririi penale a Elenei Udrea, în dosarul „Gala Bute“, pentru trei noi infracţiuni de luare de mită. Udrea, care a fost audiată în această dimineaţă de procurorii DNA, a anunţat că nu va veni în faţa deputaţilor jurişti, ci se va apăra direct în plen, înaintea votului final.

UPDATE: Pentru cererea DNA de arestare pe numnele Elenei Udrea s-au înregistrat 16 voturi "pentru", patru "împotrivă" şi trei "abţineri". 

UPDATE: Comisia Juridică a avizat pozitiv, cu 23 de voturi "pentru", două abţineri şi niciun vot împotrivă, cererea de începerea urmăririi penale.

UPDATE Marius Striblea, avocatul Elenei Udrea: Primul punct s-a referit la cererea de încuvinţare a începerii urmăririi penale. Prin vocea mea, Elena Udrea a cerut încuvinţarea începerii urmăriri penale pentru că anchetele trebuie să se desfăşoare fără nicun fel de impedimente. La punctul doi, referitor la arestare, evident, ne-am opus. Deja au fost respinse două propuneri de arestare. Am spus că Elena Udrea a avut parte de şase zile de umilinţă. Cele şase zile de arest au fost inutile. Dumneai doreşte să vină în plen. Vom face o cerere în acest sens şi sperăm să fe aprobată de către Parchet. 

UPDATE Elena Udrea a ieşit de la DNA şi a anunţat că nu va merge în faţa Comisiei Juridice, dar se va apăra ăn faţa plenului reunit, săptămâna viitoare. „Azi nu merg în Parlament, dar în plen, da“, a spus Udrea, la ieşirea de la DNA, acolo unde a dat declaraţii cu privire la denunţul pe care l-a făcut împotriva directorului interimar al SRI, Florian Coldea. Şedinţa plenului reunit al Parlamentului ar putea avea loc cel mai devreme lunea viitoare şi cel mai târziu vinerea viitoare. Pentru a da un vot pe o solicitare a Justiţiei,  deputaţii au la dispoziţiei cinci zile, din momentul în care raportul comisiei juridice este înregistrat în Biroul Permanent.

UPDATE Marius Striblea, avocatul Elenei Udrea, a revenit la Comisia Juridică: Mai încerc să obţin o amânare. Nu am reuşit să iau legătura cu ea, semn că este încă la DNA. Prezenţa la DNA a fost obligatorie, dar cu sgutanţă şi-ar fi dorit să fie aici. 

Avocatul Elenei Udrea a propus amânarea şedinţei Comisiei Juridice pentru momentul în care Elena Udrea va putea să fie prezentă fizic în Parlament. Deputaţii jurişti au votat cererea avocatului, însă cu o menţiune: Elena Udrea trebuie să se prezinte în Parlament până la ora 15.00. Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, Comisia Juridică trebuie să elaboreze un raport în termen de trei zile, termen ce expiră astăzi la ora 15.00, ora la care începe plenul Camerei Deputaţilor, deputaţii jurişti neputând lucra în paralel cu plenul. 

Avocatul nu a putut lua legătura cu Elena Udrea pentru că fostul ministru se află la sediul DNA, unde face mai multe completări privind denunţul pe care l-a făcut aceasta împotriva lui Florian Coldea, actualul şef sal SRI.

UPDATE Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice: Lucrările Comisiei vor fi reluate la ora 13.30. Nu s-a putut lua legătura cu doamna deputat Elena Udrea. Avocatul a spus că ar fi util ca doamna Elena Udrea să se prezinte în faţa Comisiei. S-a supus la vot propunerea de a se amâna. Are dreptul să vină, dar Comisia poate să dezbată în prezenţa, în lipsa persoanei sau în prezenţa avocatului. 

UPDATE Marius Striblea, avocatul Elenei Udrea, înaintea şedinţei: Urmează acum să ceară aprobare de la procurori pentru a veni în Parlament. Doamna Udrea e încă la DNA. Are voie să îşi apere poziţia în Parlament, dacă procurorii aprobă cererea, însă nu are voie să facă trimitere directă la cauza în care este cercetată. Există posibilitatea să cerem amânarea comisiei juridice. Am sunat-o pe doamna Udrea şi nu răspunde, semn că încă este la DNA şi telefonul este la intrare, pentru că, aşa cum ştiţi, nu poţi intra cu telefonul mobil în DNA.

Elena Udrea a fost citată la DNA, miercuri, la ora 9.30, pentru a oferi lămuriri suplimentare privind denunţul pe care l-a făcut pe 30 ianuarie împotriva şefului SRI Florian Coldea, a anunţat avocatul ei Marius Striblea. Anunţul a fost făcut după ieşirea Elenei Udrea din arest. Tot Striblea a mai spus că Elena Udrea îşi doreşte să meargăîn Parlament pentru a se apăra în faţa noilor acuzaţii ale procurorilor.

"Probabil voi merge mâine în Parlament", a spus, aseară, Udrea, la ieşirea din arestul Poliţiei. 

Procurorii DNA cer un nou aviz pentru anchetarea şi arestarea Elenei Udrea, iar deputatul are dreptul la apărare. Solicitările DNA vor ajunge pe masa deputaţilor jurişti, care sunt responsabili cu elaborarea unui raport pe baza documentelor primite de la procurori. „Potrivit Regulamentului, Comisia Juridică o va invita, dar dumneaei poate să vină sau poate să-şi trimită avocatul”, a explicat deputatul Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice.

După ce deputaţii jurişti vor da un aviz în cazul noilor solicitări ale DNA, raportul va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, care va decide în privinţa imunităţii de care se bucură Elenei Udrea.

În cazul în care Elena Udrea va dori să se prezinte în faţa plenului Camerei Deputaţilor, drept acordat de Regulamentul Parlamentului, va avea nevoie însă de acordul procurorului de caz.


Trei noi acuzaţii de luare mită

Procurorii susţin că, după avizul pentru urmărirea penală şi arestarea Elenei Udrea, dat de deputaţi pe 9 februarie, în urma anchetei, au mai descoperit alte trei infracţiuni de luare de mită pe care aceasta le-ar fi comis. Una dintre ele se referă la contractele încheiate de ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) cu Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec.

În 2010, Elena Udrea ar fi primit în mod indirect mai multe foloase materiale de la reprezentanţii Termogaz Company SA, pentru a aproba finanţarea contractelor de lucrări încheiate de această firmă în cadrul programului „Schi pentru România“. Aproape 700.000 de lei de la Termogaz ar fi ajuns la Ştefan Lungu, consilier al Elenei Udrea, în baza unor contracte de achiziţie fictive. „Suma reprezintă 10% din valoarea plăţilor efectuate de minister“, explică procurorii.

O altă infracţiune ar fi fost comisă împreună cu prietena sa, Ana Maria Topoliceanu.Cele două ar fi primit aproximativ 300.000 lei de la administratorul firmei Consmin SA pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite