De ce moţiunea de cenzură a PNL este doar un act de imagine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din conducerea PNL, în frunte cu Alina Gorghiu FOTO presidency.ro
O parte din conducerea PNL, în frunte cu Alina Gorghiu FOTO presidency.ro

PNL ar trebui să racoleze aproape o sută de parlamentari în numai zece zile pentru ca moţiunea de cenzură programată pentru 5 iunie să aibă sorţi de izbândă şi să trântească Guvernul Ponta.

Programată iniţial pentru începutul sesiunii parlamentare, amânată apoi după sărbătorile pascale, moţiunea de cenzură anunţată de liberali va avea loc, în cele din urmă, în data de 5 iunie, cu tema votului prin corespondenţă pentru românii din Diaspora.

Liberalii au tot amânat depunerea unei moţiuni de cenzură din cauza nereuşitei din Parlament de a forma o altă majoritate care să schimbe raportul de forţe şi, implicit, să aducă PNL la guvernare. Sesiunea parlamentară se încheie la sfârşitul lui iunie, iar liberalii nu mai pot tergiversa depunerea unei moţiuni de cenzură, deşi şansele ca ea să să reuşească sunt aproape infime.

În alegerea temei, PNL a mizat pe faptul că asigurarea votului românilor din Diaspora este un subiect care suscită interes după umilinţa îndurată de românii din străinătate la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Cu toate acestea, liberalii sunt părtaşi la înţelegerile încheiate la nivelul Comisiei de Cod  Electoral, condusă de deputatul PNL Mihai Voicu, potrivit cărora legea votului prin corespondenţă va fi ultima adoptată din întregul pachet de legi electorale.

Potrivit calendarului fixat de Comisie, imediat după adoptarea alegerilor parlamentare, programată pentru săptămâna viitoare, urmează să fie discutat votul pentru Diaspora, pornind de la iniţiativa legislativă depusă chiar de liberali privind votul prin corespondenţă. Prin urmare, moţiunea de cenzură a liberalilor s-ar putea transforma într-un eşec lamentabil, dacă Puterea grăbeşte lucrurile şi adoptă votul românilor din Diaspora înainte de data de 5 iunie.

PSD nu are emoţii

Pe de altă parte, calculele aritmetice din Parlament, pe care liberalii le cunosc foarte bine, arată că tentativa PNL de a răsturna Guvernul ar avea sorţi de izbândă doar dacă s-ar întâmpla o minune.  Majoritatea parlamentară este asigurată de 269 de deputaţi şi senatori, iar PNL se bazează pe voturile  a numai 172 de parlamentari, în timp ce actuala coaliţie guvernamentală are sprijinul a 298 de voturi. PNL ar trebui să racoleze în numai zece zile 97 de aleşi, misiune imposibilă având în vedere lentoarea cu care s-au mişcat până acum.

Liberalii nici nu s-au străduit să caute sprijinul altor formaţiuni care nu fac parte din alianţa de guvernare, preum UDMR, pentru a se ralia demersului lor. „Dacă cineva vrea să discute cu noi în legătură cu o moţiune de cenzură, nu o anunţă în presă cu câteva zile înaintea depunerii ei, ci prima dată discută cu noi despre această temă. N-am fost consultaţi. Dar vă spun sincer, eu trăind în România, nu cred că în momentul actual faptul că încă n-a fost votată această lege a votului prin corespondenţă este cea mai mare problemă pentru care trebuie să depui o moţiune de cenzură. Probabil va fi o moţiune de cenzură de faţadă, că au promis că o vor face şi doresc s-o depună“, a spus viceliderul deputaţilor UDMR, Marton Arpad.

În replică, copreşedintele PNL Alina Gorghiu spune că se aşteaptă ca UDMR, ca formaţiune care se află în Opoziţie, să susţină moţiunea de cenzură a liberalilor. „Eu nu vreau să comentez reacţiile unui vicelider sau ale unui coleg din Parlament. Eu voi discuta cu liderii UDMR şi, dacă domniile lor vor considera că este o temă de sprijinit, foarte bine. Dacă dânşii consideră că dreptul de vot pentru români nu este o temă importantă, eu mă simt jignită“, a spus Gorghiu.

Liderul PNL a spus că vor fi iniţate consultări cu celelalte partide pe tema moţiunii de cenzură pe care PNL intenţionează să o depună în data de 5 iunie imediat ce va fi redactat draft-ul acesteia. „Imediat ce vom avea creionat acest draft de moţiune de cenzură, vom discuta cu toate grupurile politice, îl vom înainta tuturor parlamentarilor. Eu am convingerea că putem să facem o surpriză frumoasă pentru electoratul din România şi, în acelaşi timp, o surpriză neplăcută pentru Ponta“, a afirmat Alina Gorghiu.

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, consideră că teme anunţată de liberali pentru moţiunea de cenzură trebuie dezbătută pentru a pune lucrurile în mişcare în privinţa votului prin corespondenţă. „Nu pot vorbi în numele preşedintelui, dar tema anunţată de colegii liberali este o temă care merită dezbătută măcar pentru a pune lucrurile în mişcare în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă şi participarea politică a diasporei“, a spus Mihalache.

Citeşte şi:

PNL nu se dezice de penali

Liberalii s-au reunit sâmbătă, la Piteşti, în forul Consiliului Naţional, unde au adoptat modificările de Statut privind criteriile de integritate ale partidului. Paradoxal, la reuniune şi-au făcut apariţia şi membrii PNL cu probleme penale, precum deputatul Mircea Roşca sau fostul preşedinte al ANSVSA, Marian Zlotea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite