Ruptură între Guvern şi PNL. Cioloş refuză să modifice legea electorală prin OUG: „Nu  este democratic“. Gorghiu: „Nu este răspunsul pe care mi-l doream“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş refuză propunerea PNL de a modifica legislaţia electorală prin ordonanţă de urgenţă, astfel încât primarii să fie aleşi din două tururi de scrutin. Cioloş aminteşte că legea a fost rezultatul unei înţelegeri între PSD şi PNL.

„Este o decizie politică, e o lege pe care Parlamentul a votat-o. S-a decis printr-o înţelegere politică. Nu cred că este democratic ca un Guvern independent să modifice prin ordonanţă de urgenţă o decizie politică“, a spus Dacian Cioloş, în urma unei conferinţe organizate azi la Parlament chiar de PNL.

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, s-a arătat dezamăgită de poziţia premierului. „Referitor la revenirea la scrutinul în două tururi pentru alegerea primarilor, mă aşteptam ca un guvern tehnocrat să dorească asumarea unei astfel de schimbări în legislaţia electorală. Asta, mai ales, având în vedere că în prima schiţă a programului de guvernare asumat de premierul Cioloş, susţinea reintroducerea votului în două tururi. Până la urmă, marţi,19 ianuarie, prim-ministrul a ales o poziţie de neimplicare, probabil şi din teama de a nu fi acuzat de partizanat politic”,  a reacţionat Alina Gorghiu pe Facebook. 

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a adăugat: „M-aş fi aşteptat să existe o părere a premierului dupa poziţionarea tuturor partidelor“. 

Liberalii i-au cerut ieri premierului Dacian Cioloş să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii electorale, în sensul în care primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. "Singura variantă realistă pentru a putea face această schimbare este adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă. Trebuie să îi propunem premierului Cioloş să ţină cont de solicitările societăţii civile. Am încredere că primul-ministru va rezista oricărei presiuni pe care o va face PSD ca această ordonanţă să nu fie dată", a declarat Alina Gorghiu, copreşedintele PNL. 

Legea electorală care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost adoptată în luna mai a anului trecut, în urma unei înţelegeri între PNL şi PSD. Între timp, PNL s-a răzgândit şi vrea alegeri în două tururi, o soluţie electorală care conferă o mai mare legitimitate primarilor aleşi. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite