Cozi uriaşe la plata taxelor şi impozitelor la Turnu Severin. Programul cu publicul s-a prelungit până la orele 20,00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Cod Fiscal reuşeşte „performanţa” să dea bătăi de cap nu doar contribuabililor care au declarat sediul firmei în locuinţă, ci şi persoanelor care deţin în coproprietate un imobil.

Severinenii au luat cu asalt la începutul acestei săptămâni casieriile Administraţiei Financiare pentru a plăti impozitele pe anul 2016, numai că mulţi dintre ei au trebuit să facă cale întoarsă. Mai întâi trebuie să completeze o declaraţie de impunere, cu mare atenţie, fiindcă poate intra sub incidenţa legii penale, şi apoi să se prezinte cu acest document la casieria sediului central al Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Drobeta Turnu Severin.

Pentru clădirile unde a fost declarat sediul firmei este bine de ştiut că trebuie făcută o reevaluare, în caz contrat impozitul de achitat va fi mult mai mare.

„Declaraţiile se depun pentru clădirile la care am înregistrat sedii ale unor societăţi comerciale, ale unor persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale, puncte lucru şi chiar sedii secundare. Pentru aceste clădiri contribuabilii trebuie să ştie că vor trebui să procedeze la reevaluare ori fără această reevaluare valoarea de impozitare o vom calcula noi conform Codului Fiscal şi vom aplica un coeficient de 2 la sută spre deosebire de 1,3 care se aplică la valoarea reevaluată”, explică Marinela Mateescu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Drobeta Turnu Severin.

image

Nu doar cei care au declarate sediile firmelor în locuinţe trebuie să depună declaraţii, ci şi persoanele care deţin în coproprietate un imobil. De aici o întreagă nebunie pentru că situaţiile sunt delicate în multe familii, mulţi nu au dezbătut succesiunea în cazul decesului proprietarului iniţial, unii moştenitori sunt plecaţi în străinătate şi exemplele ar putea continua. Directorul Marinela Mateescu spune încă că legea este clară în acest sens şi că trebuie respectată:

„Pentru a face defalcarea pe noul Cod Fiscal a dreptului de proprietate atunci fiecare cetăţean va trebui să vină să declare cota de proprietate pe care o deţine din bunurile pe care le avem în patrimoniu. Ne obligă legea  şi trebuie să o facem astfel încât să reflecte corect  şi cinstit faţă de toată lumea cota de impozit pe care o datorăm noi şi să nu fim traşi la răspundere pentru ceea ce nu au achitat ceilalţi coproprietari”.

Fără declaraţia completată de proprietari, însoţită de actul de proprietate al imobilului şi copii după actele de identitate ale proprietarului ori proprietarilor, după caz, angajaţii nu încasează impozitul.

Formularele de declaraţii se găsesc la toate casieriile din Drobeta Turnu Severin de pe strada Crişan, Piaţa Sârbilor, strada Horia, precum şi la sediul instituţiei de pe bulevardul Carol I, însă depunerea documentului se va face doar la sediul DITL,  unde sunt inspectorii de sector care le pot prelua, înregistra şi le pot verifica pentru implementare în soft-ul informatic.

Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Drobeta Turnu Severin a prelungit programul până la orele 20,00, astfel încât angajaţii să poată prelua toate declaraţiile şi pentru a da posibilitatea tuturor cetăţenilor să achite cu bonificaţia de 10 la sută până la 31 martie a.c.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite