Cum şi-a prelungit Viorel Hrebenciuc imunitatea parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Hrebenciuc a profitat de modul în care deputaţii interpretează noţiunea de vacanţă parlamentară şi se mai poate ascunde pentru câteva săptămâni în spatele imunităţii parlamentare.

Momentul în care Viorel Hrebenciuc a ales să renunţe la fotoliul de parlamentar pare calculat extrem de minuţios. Articolul 211 din Regulamentul Camerei Deputaţilor spune următoarele: „Dacă cererea de demisie a fost depusă în ultima zi lucrătoare a unei sesiuni sau în timpul vacanţei parlamentare, deputatul este considerat demisionat la data depunerii cererii“.

Sintagma-cheie a acestui articol este „în timpul vacanţei parlamentare“. Dacă deputaţii se află oficial în vacanţă - cum sunt colegii lor senatorii -, Viorel Hrebenciuc îşi pierde imunitatea în momentul depunerii demisiei. Dar se află sau nu Camera Deputaţilor, oficial, în vacanţă parlamentară?

Practic, de la începutul campaniei electorale, adică de trei săptămâni, deputaţii sunt în vacanţă, pe care ei o numesc muncă în colegiu. S-au reunit o singură dată, mai mult forţaţi de procurorii DNA: pentru a ridica imunitatea deputatului PMP Valerian Vreme. A doua încercare a fost în urmă cu trei zile, când deputaţii trebuiau să-i ridice imunitatea şi colegului de la PC, Ion Diniţă, însă au fost prea puţini pentru a se întruni cvorumul de prezenţă. Deşi pe la Parlament nu trece nici picior de deputat, aleşii au o altă variantă oficială. „Nu-mi spuneţi de vacanţă, opriţi-vă! Nu e vorba de vacanţă parlamentară. Suntem în continuare în timpul sesiunii. Să ştiţi că activitatea parlamentară presupune două aspecte: prezenţa la şedinţă şi munca în teritoriu. Acum suntem plecaţi în teritoriu“, a spus deputatul PSD Florin Iordache, un fin cunoscător al regulamentelor.

Liliana Mincă, membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, din care făcea parte şi Viorel Hrebenciuc, spune: „Cum să fim în vacanţă? Suntem în birouri, suntem în comisii, suntem în teritoriu.“

Unde e demisia?

Pentru că deputaţii se prezintă numai pe hârtie la muncă, timp în care îşi încasează şi indemnizaţiile, Hrebenciuc se bucură în continuare de imunitate, iar procurorii DNA nu-l pot aresta preventiv. Până când? Florin Iordache a încercat un răspuns. „În prima şedinţă de plen, se adoptă o hotărâre de vacantare a mandatului domnului Hrebenciuc, apoi, în următoarea zi, se publică în Monitorul Oficial şi gata“, a spus Iordache.

Numai că, în acest moment, Hrebenciuc a demisionat doar verbal. „Cererea de demisie nu a fost prezentată în Biroul Permanent. Luni, la ora 14.00, avem şedinţă, să vedem atunci. Poate că demisia lui Hrebenciuc a fost înregistrată la cabinetul domnului preşedinte Zgonea, nu ştiu“, a recunoscut Liliana Mincă, secretarul Camerei Deputaţilor. Până să rămână fără mandat, Hrebenciuc mai are de trecut o „mare piedică“: cvorumul de şedinţă. „Practica ne arată că în momentele acestea de campanie, indiferent cine a fost la putere, cvorumul se va realiza foarte greu sau deloc“, a spus deputatul Bogdan Ciucă. Fără cvorum în Parlament, Hrebenciuc ar putea rămâne cu imunitate până după alegerile prezidenţiale, când deputaţii se vor întoarce şi fizic, nu doar declarativ, în Parlament.

Dumitru Iliescu, luat pe sus de procurori

Dumitru Iliescu, fostul şef al Serviciului de Pază şi Protecţie, a fost luat aseară în custodie de procurori, la Arad, după ce a revenit din Franţa. Acesta urma să fie dus la sediul DNA pentru a fi audiat. Iliescu este cel care l-ar fi informat pe Viorel Hrebenciuc despre dosarele anchetate de magistraţi şi despre faptul că are telefoanele interceptate.


Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Eminenţa Rozalie”. Fostul şef al DGA Ionel Georgescu, audiat la DNA

Ionel Georgescu, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), s-a prezentat marţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul în care Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie.

Dosarul „Eminenţa Rozalie“. Planul lui Viorel Hrebenciuc de anihilare a Justiţiei

Cel puţin doi lideri importanţi ai PSD sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie, fiind acuzaţi că negociau legi pentru a-i face scăpaţi de dosarele de corupţie pe politicieni. Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, şi senatorul Dan Şova, purtătorul de cuvânt al partidului, au fost chemaţi luni la DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

Percheziţii acasă la omul de legătură dintre Hrebenciuc şi „cârtiţa“ din DNA. Generalul Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP, îl avertiza pe liderul PSD de anchete

Procurorii anticorupţie au descins luni seară acasă la generalul Dumitru Iliescu, cel care îl informa pe Viorel Hrebenciuc despre dosarele anchetate de magistraţi. Fostul şef al SPP este urmărit penal în acest dosar, alături de Hrebenciuc şi de Dan Şova, purtătorul de cuvânt al PSD.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite