Cristian Buşoi solicită Ministrului Sănătăţii şi CNAS să dea startul modernizării sistemului informatic pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider PNL Bucureşti Cristian Buşoi a transmis un mesaj către ministerul Sănătăţii precum şi CasaNaţională de Asigurări de Sănătate în care cere se să demareze „urgent” procedurile de modernizare a sistemului informatic pe bani europeni. Platforma este blocată încă din 10 iulie. Buşoi subliniază că pacienţii şi medicii nu trebuie să suporte consecinţele faptului că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) nu funcţionează.

„Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului de sănătate din România, iar nefuncţionarea sau funcţionarea defectuoasă dă mari bătăi de cap pacienţilor, medicilor de familie, spitalelor, laboratoarelor şi tuturor celorlalţi furnizori de sănătate. Pacienţii au probleme privind verificarea calităţii lor de asigurat, esenţială pentru a-şi primi serviciile medicale gratuit, în timp ce medicii nu pot raporta către CNAS serviciile medicale oferite, pentru a-şi putea deconta cheltuielile”, a transmis vicepreşedinte PNL responsabil cu Politicile de Sănătate.

Buşoi a afirmat că pe lângă modernizarea PIAS, ministerul Sănătăţii şi CNAS ar trebui să iniţieze digitalizarea biletelor de trimitere şi a concediilor medicale, subliniind că toate aceste lucruri se pot face prin intermediul banilor europeni, „fără să cheltuim aproape niciun leu din banii asiguraţilor şi ai bugetului naţional”. Acesta a mai soilicitat apoi şi începerea procedurilor pentru asigurarea mentenanţei.

„De asemenea, solicit demararea imediată a procedurilor pentru asigurarea mentenanţei pentru acele sisteme care nu sunt acoperite de acest serviciu, multe dintre ele proiecte finanţate cu bani europeni, pentru care am muncit la implementare în perioada în care am condus CNAS: dosarul electronic, reţeta electronică, cardul electronic de sănătate.Pacienţii şi medicii nu trebuie să suporte consecinţele faptului că PIAS nu funcţionează aşa cum ar trebui. Medicii trebuie să primească o soluţie prin care problema lor să fie rezolvată. Această soluţie trebuie să fie cât mai simplă, să nu îi încarce din punct de vedere birocratic şi administrativ”, a mai scris Buşoi pe Facebook.

În concluzie, liberalul a explicat că CNAS şi Ministerul Sănătăţii trebuie să comunice mai bine cu medicii şi să le ofere răspunsuri la problemele pe care aceştia le semnalează.

„Furnizorii de servicii de sănătate trebuie să fie informaţi, să primească răspunsuri la întrebările pe care le au, ca să îşi poată exercita aşa cum trebuie profesia şi pentru ca, în final, să nu aibă de suferit nici pacienţii, care au nevoie de servicii medicale prompte şi de calitate”, a conchis Buşoi.

Pe doi august reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţau că încă se lucrează pentru remedierea problemelor la PIAS, însă mare parte din acestea au fost rezolvate, urmând să fie identificate toate cauzele care au dus la blocarea sistemului.

Reprezentanţii CNAS precizează că pentru luna iunie 2019 toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate au primit contravaloarea serviciilor efectuate, urmând ca în perioada următoare să se efectueze regularizări. Perioada de raportare a serviciilor medicale efectuate în luna iulie este 1-10 august, iar plata acestora va fi efectuată începând din 25 august, conform clauzelor contractuale.
 
Coform sursei citate, joi, 1 august (pâna la ora 18:20), în prima zi de raportare a serviciilor medicale efectuate pe luna iulie, la nivel naţional au fost încărcate online în sistem 10.111 raportări, faţă de 2.483 raportări încărcate pe toată perioada lunii iulie.

CNAS a anunţat, pe 10 iulie, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line. Medicii de familie spun însă că sistemul nu funcţionează încă de la începutul lui iulie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite