Crin Antonescu nu mai agreează ideea concentrării puterii în mâinile premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu Foto Adevărul
Crin Antonescu Foto Adevărul

Crin Antonescu a declarat sâmbătă seara la Realitatea TV că modificarea Constituţiei în sensul trecerii la o republică parlamentară creează riscul unei concentrări a puterii în mâinile prim-ministrului.

Potrivit liderului liberal, în cazul instituirii unei republici parlamentare, deţinătorul puterii ar fi premierul care astfel scapă şi de cenzura directă a electoratului.
 
„ Dacă facem o republică parlamentară, toată puterea, dar toată, se va duce la primul-ministru. Abia atunci există riscul concentrării puterii“, a declarat Antonescu, la Realitatea TV, arătând că mai toate prerogativele actuale ale preşedintelui se vor adăuga celor pe care le are deja prim-ministrul.

Antonescu mai spune că şeful statului trebuie să-şi păstreze majoritatea prerogativelor pe care le are în ceea ce priveşte politica externă, instituţiile din sistemul juridic sau serviciile secrete“, a explicat Antonescu.

În altă ordine de idei, Antonescu este de părere că românii sunt obişnuiţi să aibă un şef pe care să-l identifice cu uşurinţă, chiar dacă vor ca ei să fie cei care îl pun în funcţie.

„Preşedintele trebuie să răspundă unei singure condiţii: să nu mai fie partizan, să nu facă şi să desfacă el guverne pentru că problemele astea trebuie decise de către Parlament. Niciun preşedinte de până acum nu a respectat aceste condiţii“, a spus mai Antonescu.

Încă din anul 2006, liberalii au cochetat cu ideea instituirii unei republici parlamentare. Călin Popescu Tăriceanu declara la acea vreme că România ar trebui să se ferească de o Constituţie care să dea prea multă putere instituţiei preşedintelui.

„România poartă amprenta unei republici parlamentare în care principiul fundamental e controlul şi echilibrul reciproc al puterilor în stat. Există în România o instituţie, instituţia prezidenţială, care iese din acest cadru. Ea nu face parte din această arhitectură constituţională şi nu e supusă controlului sau nu face parte din echilibrul instituţional“, susţinea Tăriceanu.

De asemenea, în toamna anului 2010, liderul liberal Crin Antonescu readucea în discuţie ideea modificării Constituţiei astfel încât puterile preşedintelui să fie restrânse.

„E vorba de idei care circulă în PNL în principiu de foarte multă vreme. Noi vorbim de opţiunea nostră de fond pentru o republică parlamentară. Dar, în mod oficial, suntem în stadiul proiectelor şi discuţiilor“, declara preşedintele PNL,Crin Antonescu, pe 30 august 2010.




Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite