Crin Antonescu, despre relaţiile cu Republica Moldova: Guvernul PDL s-a rezumat la vorbe. USL face

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, într-un interviu pentru „Adevărul“ Moldova, că declaraţiile unioniste ale preşedinteleui Traian Băsescu pot afeca traseul european al basarabenilor.

Crin Antonescu, în calitate de preşedinte al Senatului, a vizitat Republica Moldova imediat după summitul de la Vilnius şi a acordat un interviu pentru „Adevărul“ din Basarabia. Liderul PNL a criticat aspru mesajele vădit unioniste transmise de către Traian Băsescu înspre Chişinău.

„Suntem foarte diferiţi de fosta putere. Eu sunt foarte diferit de preşedintele Traian Băsescu. Mie nu îmi plac numerele de iluzionism şi vorbele mari. Eu ştiu că tot ce se poate oferi Republicii Moldova trebuie să fie în acord cu obligaţiile pe care România şi le-a asumat faţă de partenerii săi din UE, eu ştiu că proiectele de ţară trebuie discutate, înainte de a fi lansate, cu cei pe care îi implică“, a tunat Crin Antonescu.


„Sunt numai vorbe“

Liderul PNL nu s-a sfiit să-l acuze pe şeful statului de „cruzime“ în relaţia cu românii de peste Prut. „Nu este greu sa arunci petarde de genul <<cetăţenia română pentru toţi>>, <<eliminarea vizelor pentru toţi>>, << noul proiect de ţară al României>>. Sunt nişte vorbe foarte efervescente , dar sunt numai vorbe. Ce se poate face în mod real şi concret din ele este altceva. Mi se pare un gest de iresponabilitate să arunci astfel de vorbe care creează speranţe oamenilor – speranţe care nu pot fi împlinite – este un gest de cruzime“, a clamat preşedintele Senatului.

Crin Antonescu crede că declaraţiile lui Traian Băsescu, „în aparenţă iubitoare“, sunt făcute cu scopul de a atrage voturile electoratului moldovean cu paşaport românesc. „Ce îţi poate aduce asta? Să îi faci pe ceilalţi să pară mai puţin iubitori de români? Să aduni câteva voturi? Eu cred că în acest moment Republica Moldova  nu are nevoie de aşa ceva.

Cred că cu astfel de declaraţii – care par atât de iubitoare şi calde şi bine-intenţionate de la Bucuresti– se poate face mult rău Republicii Moldova“, şi-a încheiat Antonescu disputa cu şeful statului, dar nu înainte de a avertiza întreaga clasă politică de la Bucureşti.

„Este momentul ca oamenii politici de la Bucureşti să se abţină să facă o campanie electorală iresponsabilă pentru voturile românilor din Republica Moldova , asta daca îi iubesc atât de mult pe cât declară“, a plusat Antonescu.  

Cetăţenia română, scumpă

Nu la fel de volubil a fost Crin Antonescu atunci când a vorbit despre acţiunile concrete ale Guvernului USL în favoarea cetăţenilor moldoveni. Liderul PNL a fost întrebat, direct, de ce nu a acceptat iniţiativa de micşorare cu 90% a taxelor pentru redobandirea cetaţeniei române de către basarabeni.

„Cred că aveţi de ales între o fostă putere, care atunci când a deţinut puterea la Bucureşti nu a inclus şi această măsură  - deşi dacă dorea cu adevărat să o facă nu văd cine ar fi oprit-o – şi actuala putere, care face eforturi foarte mari pentru a asigura procesarea cât mai rapidă a dosarelor depuse şi multe alte eforturi pentru a uşura mersul lucrurilor, dar care nu poate realiza acele lucruri care sunt impuse de contextul legislativ al UE.

Unii vin să propună lucruri care erau atât de uşor pentru ei să le realizeze când deţineau puterea – de ce n-au fîcut-o?“, a criticat Crin Antonescu guvernarea PDL. „Eu văd că acum cele două Guverne fac mult mai mult decât în trecut, acesta este lucrul cel mai important. Noi vrem să mergem înainte cu cooperarea noastră, să o aprofundăm, să o adâncim. Nu caut vinovaţi, dar nu trebuie să fim mulţumiţi; până acum puteam realiza mai mult“, atranşat  Crin Antonescu.



Pe aceeaşi temă:

Crin Antonescu: „Mă interesează oamenii care l-au votat pe Traian Băsescu de-a lungul timpului”

Crin Antonescu: "Nu am fost acuzat de corupţie niciodată"

Crin Antonescu, despre Nelson Mandela: „Unul dintre cei mai mari oameni de stat ai timpurilor noastre”

Crin Antonescu: Nu mi s-a părut nicidată acceptabil să ciupim nişte voturi de la cetăţenii moldoveni

Crin Antonescu, la Chişinău: „În România este un consens total privind susţinerea eforturilor de integrare ale Moldovei“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite