Comisia Nana-Călăraşi descalifică complet Parlamentul României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Citesc documentul apărut în presă şi mă crucesc. Mă frec la ochi. Nu-mi vine să cred ce văd. Aşa de jos a decăzut parlamentul României? Le-a luat Dumnezeu minţile? Se descalifică, oare, întreaga societate românească, odată cu parlamentarii aleşi şi trimişi acolo prin vot democratic? Să ne fie ruşine de ei, sau şi de noi?

Iată ce-şi propun parlamentarii, pe banii noştri şi în timpul  care ar trebui dedicat unor chestiuni serioase, unor fenomene economice, sociale, politice, care grevează acum mai mult ca oricând prezentul şi viitorul societăţii româneşti.

1. Verificarea statutului juridic şi al raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona Nană în perioada 1990-2013

Ce relevanţă are pentru naţiunea română, modul în care au circulat terenurile din zona Nana, între proprietari privaţi, în 23 de ani? Posibil mii, sau zeci de mii pagini din documente notariale?

Că or fi sau nu or fi şi ilegalităţi, dar e treaba Parlamentului să descopere astfel de ilegalităţi? Nu mai are altceva mai bun de făcut? Cu ce eforturi şi bani ai contribuabililor se poate face aşa ceva? Pe lângă faptul că există deja o anchetă a DNA pe schimburi de terenuri în zona Fundulea.

Şi de ce tocmai Nana? Sunt alte zeci de mii de zone din ţară la fel de îndreptăţite a fi cercetate.
Să aibă legătură cu terenul cumpărat de familia Băsescu în septembrie 2013? Şi pentru asta o luăm de la '48 şi cercetăm tot ce s-a vândut şi cumpărat în zonă? Studiind mii sau zeci de mii de documente?

E greu să-ţi păstrezi cumpătul la o astfel de iniţiativă, şi să nu cobori chiar şi la înjurături.

Ce mai prevede documentul?

2. Verificarea structurii de culturi a exploataţiilor agricole din zona supusă anchetei

Se va verifica câte hectare de grâu, porumb, cartofi, sfeclă, soia, s-au plantat în fiecare an. Aşa, şi? Ce relevanţă are pentru economia întregii ţări, dacă în 1999 au fost 15 hectare cu porumb şi 44 cu floarea soarelui?

Noaptea minţii. Nu-ţi vine să crezi că-i adevărat, că unor oameni normali le-a trecut aşa ceva prin cap. Tot sper să nu fie adevărat, să se fi înşelat presa.

3. Verificarea trasabilităţii terenurilor înstrăinate în perioada 1990-2013 pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi.

Aceasta nu e o chestie de intabulare, de cadastru, ce treabă are Parlamentul, a devenit oficiu de cadastru? Şi dacă există nereguli, cum probabil că există, nu e treaba altor instituţii să le găsească? E treaba parlamentului? Suntem în plin roman kafkian.

4. Verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri din zona supusă anchetei în perioada 1990-2013

Nu justiţia, procuratura, Colegiul Notarilor, verifică legalitatea unor documente privind tranzacţii comerciale între persoane private? Parlamentul nici nu ar trebui să aibă acces la astfel de documente, că nu e justiţie, şi într-un stat de drept funcţionează separaţia puterilor în stat. În mod normal ar trebui refuzat accesul parlamentarilor la astfel de documente.

În sfârşit, nu mai sunt multe de spus, probabil cititorii îşi fac şi ei cruce, cum îmi fac şi eu.

Iată o listă de probleme de ansamblu, de fenomene economice, politice, sociale, care merită, într-adevăr, să fie studiate într-o comisie parlamentară.

1. De ce, deşi au crescut de 4 ori alocările bugetare pentru sănătate în ultimii 10-12 ani, serviciile sunt la fel de proaste? Cine fură banii bugetului sănătăţii?
2. Ce mecanisme de evaluare şi control, ante şi post finanţare, ar trebui introduse, astfel încât banii alocaţi la ordonatori principali de credite, la administraţii locale, să nu dispară ca apa în nisip, fără să lase urme? Cum poate fi evaluata eficienta si rezultatele cheltuirii banilor bugetari? Sa nu mai vedem toalete scolare de 150.000 euro si garduri de 90.000 euro, panselute de 4 euro bucata?
3. De ce avem cele mai mari costuri pe km de autostradă, comparativ cu alte tari din UE?
4. Face faţă Curtea de Conturi, sau la volumul imens de control ar trebui schimbat sistemul verificării legalităţii şi oportunităţii cheltuirii fondurilor bugetare?
5. Avem o politică a exploatării rezervelor naturale strategice ale României, inclusiv terenul agricol, şi dacă nu, ce facem s-o construim?
6. Avem un master plan de perspectivă, pentru evoluţia economiei româneşti? Cine ar trebui să-l facă?
7. Este necesară reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului român? Dacă da, cum poate fi ea realizată?

Şi încă multe altele, pot construi o listă întreagă.

În loc de aceste probleme arzătoare, parlamentul României este interesat de câte kg de cartofi s-au cultivat la Nana-Calarasi în 1996!

Iartă-i Doamne, că nu ştiu ce fac! Le-ai luat minţile!

Dar noi, noi ce vină avem?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite