Codul Silvic: Ponta se apără cu o minciună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a încercat să scape basma curată după ce a sugerat că preşedintele Klaus Iohannis a fost influenţat pe tema Codului Silvic chiar de propriii sfetnici. Însă minciunile l-au prins, din nou, din urmă pe şeful Executivului

Premierul Victor Ponta a încercat să dreagă busuiocul, după ce Klaus Iohannis l-a pus la colţ în scandalul Codului Silvic. Însă apărarea premierului Victor Ponta a fost contrazisă chiar de atacul său precedent. „Cred că lucrurile s-au lămurit după ce a citit toată lumea ceea ce am spus eu la postul B1. Lucrurile sunt foarte clare: eu am acuzat şi acuz în continuare o doamnă deputată PNL şi câţiva domni deputaţi PNL care s-au întâlnit şi care în Parlament promovează interesele unei singure companii împotriva intereselor publice“, a spus Ponta, încercând să se replieze, dar tot fără a preciza concret cine sunt oamenii la care se referă. După încă o zi, sâmbătă, Ponta a dat şi mai multe indicii. „Am avut nişte acuzaţii, pe care mi le menţin, la adresa unei doamne deputat, fost ministru, de la PNL, care s-a întâlnit cu Schweighofer şi promovează în Parlament interesele unei firme private“, a spus Ponta. După descriere, „doamna deputat“ este Lucia Varga, însă Ponta a „omis“ să spună că aceasta a fost ministru al Apelor şi Pădurilor chiar în Guvernul Ponta 2.

Varianta de a doua zi
Însă declaraţia lui Ponta de miercuri seară, de la B1TV, este departe de a fi atât de clară. Din contră. „Impresia mea personală este că preşedintele a retrimis legea în Parlament pe baza unor informaţii de la nişte «binevoitori», în special liberali, pe care îi vedeţi şi zilele acestea luptându-se cu dinţii pentru interesele Schweighofer, interese care, din punctul meu de vedere, sunt strict private“, spunea Ponta, într-o intervenţie telefonică la B1. Întrebat, concret, cine sunt acei „binevoitori“ din PNL, premierul a refuzat, în mod repetat, să dea nume.

Aşadar, Ponta a apelat din nou la tactica discursului cu dublu înţeles. Pe de o parte, a pronunţat cuvântul „liberali“, pentru a fi acoperit în cazul în care scandalul explodează în defavoarea sa. Însă nu a precizat niciun moment că e vorba de un fost ministru sau actual deputat, lăsând să se înţeleagă că e vorba de oameni din anturajul preşedintelui. Mai exact, de consilieri prezidenţiali, mulţi dintre ei ajunşi la Cotroceni pe filiera PNL. În plus, pentru a îngroşa nota de mister, Ponta a lăsat să se înţeleagă că informaţiile i-au fost livrate de serviciile secrete. „În calitate de prim-ministru trebuie să mă informez foarte bine întotdeauna când apare o situaţie de criză, iar situaţia actuală este una de criză“, a spus Ponta. Dacă făcea referire la Lucia Varga, această afirmaţie nu-şi mai avea rostul, pentru că fostul ministru liberal al Mediului declarase public, cu o zi înainte, că s-a întâlnit, în timpul mandatului de ministru, printre alţii, şi cu reprezentanţi ai companiei Schweighofer. Deci, dacă ţinta ar fi fost Lucia Varga, Ponta nu avea nevoie de informaţiile serviciilor secrete, ci doar de o simplă revistă a presei.

Interpretarea preşedintelui
Însă insinuările premierului au avut o altă ţintă: stafful prezidenţial. De altfel, exact aceasta a fost şi cheia în care preşedintele Iohannis a citit mesajul lui Ponta.  „Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn, şi lasă să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui. Este fals şi surprinzător. Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nu a existat nicio discuţie cu lobbyşti. Încă de aseară i-am rugat pe cei din Departamentul Juridic să verifice care este încadrarea unor astfel de informaţii, în cazul, foarte probabil, să fie nesusţinute de dovezi. Cum nu mai sunt în campanie, nu mai tolerez aşa ceva“, a reacţionat preşedintele.

Ponta a mai avut o încercare să întoarcă lucrurile în favoarea sa, însă trecutul cântăreşte greu. „N-am afirmat niciodată şi am fost foarte clar – că m-a întrebat domnul Striblea (n.r. - moderatorul emisiunii Ultimul Cuvânt de la B1TV): «Vorbiţi de oameni din jurul preşedintelui? ». Nu, dimpotrivă“, a spus Ponta. Însă replica «Nu, dimpotrivă», nu apare în dialogul dintre premier şi moderatorul emisiunii. Ba dimpotrivă, Ponta a tot insistat că preşedintele a aplecat urechea la oamenii din jurul său. 

„O idioţenie totală“
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu interviu acordat televiziunii publice germane ARD, că nu are nicio legătură cu firma Holzindustrie. „Nu-i cunosc deloc pe aceşti oameni. Şi nu cred că o lege e făcută sau trebuie să fie făcută pentru o companie sau pentru un grup de firme. În acest sens este o idioţenie totală ideea că eu aş face vreun fel de lobby pentru o companie austriacă. Această idee a apărut pe scena politică pentru că eu am origine germană, deci cumva şi austriacă. Nu are nimic de-a face cu realitatea“, a precizat Iohannis.

Mutarea lui Ponta: suspendă exportul de masă lemnoasă

Pentru introducerea de reglementări mai stricte în ceea ce priveşte exporturile de material lemnos, dar şi a suspendării temporare a acestora, Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. Cele două proiecte de act normativ au fost elaborate „având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor, precum şi impactul asupra mediului“. Conform notei de fundamentare a uneia dintre ordonanţe, „prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, încadrat la poziţiile tarifare 4401, 4403 şi 4407, până la data de 31 august 2015“.

Licenţă pentru export

Cel de-al doilea proict de act normativ prevede că în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, orice operaţiune de export şi livrare intra-comunitară trebuie să fie însoţită de licenţă. „Licenţa se va emite pe fiecare operaţiune de export sau de livrare intra-comunitară şi va conţine următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienţa, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, preţul de vânzare, destinaţia, modalitatea de transport în afara ţării şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere a frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare“, conform notei de fundamentare. Cele două proiecte de OUG vor fi supuse aprobării în următoarea şedinţă de Guvern.

Holzindustrie ameninţă cu retragerea din România

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a avertizat că s-ar putea retrage din România, din cauza noului Cod Silvic, decizie care ar pune în pericol 3.000 de locuri de muncă. „Impactul legii nu poate fi prevăzut. Unele centre de producţie ar putea fi închise“, a declarat vineri un purtător de cuvânt al companiei. Holzindustrie Schweighofer are în prezent 2.670 de angajaţi în România, iar numărul acesta ar fi urmat să ajungă în acest an la peste 3.000. Un articol din proiectul de lege prevede că o companie poate procesa doar 30% dintr-un tip de lemn. Holzindustrie Schweighofer prelucrează în prezent 27%, dar intenţionează să deschidă un nou centru de producţie. În data de 10 mai, directorul companiei, Gerald Schweighofer, a trimis o scrisoare deschisă către CSAT în care avertizează că „o implementare a acestui articol ne-ar putea obliga să concediem angajaţi“.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite