Cioloş: Obiectivul pe care ni-l asumăm ca stat este ca în 2020 să nu mai avem copii în centre instituţionalizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş a declarat, duminică seară, că obiectivul pe care şi-l asumă Guvernul este acela ca în 2020 să nu mai existe copii instituţionalizaţi şi a precizat că vrea ca prin măsurile din pachetul antisărăcie pe care l-a lansat să poată fi creată ”o plasă de siguranţă” pentru aceştia.

”Obiectivul pe care ni-l asumăm ca stat - şi vorbesc în numele Guvernului şi sunt convins că acest obiectiv va fi dus până la capăt indiferent cine va fi la guvernare - este ca în 2020 să nu mai avem copii în centre instituţionalizate. (...) Acei copii să-i ducem în familii şi să le găsim un loc în care să găsească iubirea în jurul lor, înţelepciunea oamenilor care îi îngrijesc în aşa fel încât îşi găsească o cale în viaţă”, a declarat, duminică, premierul Dacian Cioloş, prezent la evenimentul cultural Hope Concert organizat de Hope and Homes for Children România în beneficiul copiilor vulnerabili.

Prim-ministrul a adăugat că acest lucru nu este însă suficient şi e important să existe ”forţa şi înţelepciunea” pentru a opri această ”hemoragie”, pentru ca alţi copii să nu mai fie în situaţii similare.

”Acestea sunt cele două obiective pe care ni le fixăm şi prin acest pachet de măsuri antisărăcie pe care Guvernul l-a lansat, care pune cap la cap mai multe resurse financiare din diferite surse, mai multe măsuri tocmai pentru a crea o plasă de siguranţă pentru cei mai vulnerabili dintre noi ca să poată în diferite etape ale vieţii să treacă peste momente dificile, să poată să meargă la grădiniţă, la şcoală în ciuda dificultăţilor pe care familiile le pot întâmpina şi apoi să poată să-şi găsească un loc de muncă, o locuinţă”, a arătat Cioloş.

El a subliniat faptul că problema copiilor instituţionalizaţi a fost şi este una din problemele critice cu care ţara noastră se confruntă, de aceea, spune el, trebuie să demonstrăm că suntem capabili să ducem un un lucru până la capăt şi să-i găsim o rezolvare prin noi înşine şi nu deoar împinşi de la spate de cei din afară.

”România a pornit în 1990 cu 100 de mii de copii instituţionalizaţi în peste 700 de centre şi încet încet lucrurile au evoluat. Din păcate suntem astăzi la 57 de mii de copii care într-un fel sau altul nu sunt în familiile lor, pentru o mare parte din ei s-au găsit soluţii în alte familii sau îngrijiţi de asistenţi sociali sau în center care sunt mai primitoare, dar problema nu este încă rezolvată”, a specificat Cioloş.

Totodată, premierul a adresat un mesaj reprezentanţilor ONG-urilor prezenţi la eveniment şi anume că statul are nevoie de ei pentru ca împreună să fie găsite soluţii durabile pentru copiii vulnerabili, pentru a le putea ”promite un viitor”.

”Un alt obiectiv este ca în perioada imediat următoare, sper eu în următoarele luni, să găsim soluţia pentru ca de aceste măsuri pe care statul le pune la dispoziţie să poată să beneficieze şi să le poată utiliza nu doar instituţii ale statului care deja s-au schimbat, s-au tranformat mult în bine (...), însă alături de instituţiile statului să poată beneficia de aceste resurse financiare organizaţiile nonguvernamentale care au demonstrat în aceşti ultimi ani că ştiu să folosească aceste resurse în mod eficient”, a spus prim-ministrul.

Cioloş a adăugat că la fel de important este găsirea resurselor pentru ca familiile care se află în dificultate să primească sprijinul de care au nevoie pentru a-şi păstra copiii.

La eveniment premierul Dacian Cioloş a venit alături de soţia sa Valerie, o prezenţă rară în spaţiul public.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite