O bistriţeancă vrea să construiască din donaţii o casă de copii atipică, unde tinerii să fie pregătiţi pentru viaţă
0O bistriţeancă de 41 de ani vrea să construiască în Bistriţa-Năsăud o casă de copii atipică, unde cei mici să crească învăluiţi de dragostea maternă, iar tinerii să înveţe o meserie înainte să-şi înceapă viaţa de adult. Aceasta va fi privată şi va fi construită exclusiv din donaţii.
Iulia Ionela Dragu este unul dintre oamenii care poţi să juri că are o singură menire pe pământ: să facă bine şi să-i sprijine pe cei pedepsiţi de soartă. Bistriţeanca are 41 de ani şi se dedică ajutorării semenilor săi de ani buni.
Spune că are astfel de „porniri” de când se ştie şi că şi-a educat cei trei copii în acelaşi spirit altruist.
Iulia a locuit o bună perioadă în Italia, împreună cu soţul său şi cei trei copii. În urmă cu şase ani, aceasta s-a întors la Bistriţa cu copiii, rămânând printre străini doar soţul său, care îi sprijină financiar de departe.
Întrebată de ce alege să-şi petreacă timpul liber pe care l-ar putea dedica copiilor săi ajutându-i pe ceilalţi, bistriţeanca spune:
„Toţi se aşteaptă mereu ca statul să le rezolve pe toate sau o judecă, de exemplu, pe mama cu cinci copii, care trăieşte în sărăcie, că de ce a făcut atâţia copii. Nu mai bine ar fi dacă ar da o mână de ajutor? Ce ai de pierdut dacă te lipseşti de un leu din portofel? Pentru tine nu are nicio valoare, dar pentru un om sprman leul de la tine, cu leul de la alţii înseamnă o masă caldă. Leul acela prinde o valoare imensă. Bucuria mea este data de bucuria acestor oameni”, precizează Iulia.
De puţin timp, actele de caritate ale Iuliei se desfăşoară sub umbrela unei asociaţii, pe care aceasta a pus-o pe picioare. Este vorba despre asociaţia Mereu Împreună.
Pregăteşte o casă de copii atipică
Unul dintre cele mai grandioase proiecte ale Iuliei este o casă de copii atipică, pentru care se chinuie să strângă fonduri.
„Este un vis de-al meu, care a devenit realitate. Eu sunt mama pentru trei copii şi simt că trebuie să mai fiu mama pentru încă 25. O să fie o casă specială, unde o să fie foarte multe voluntare, care ni s-au alăturat şi care abia aşteaptă să intre în pâine”, mărturiseşte bistriţeanca.
Ce va avea special această casă? Ei bine, pe lângă spiritul matern în care vor fi crescuţi aceşti copii, casa îi va ajuta pe tineri să pornească cu dreptul în viaţa de adult, învăţându-i meserii. Cei care vor dori să urmeze şi studii superioare vor putea să rămână ca voluntari în casă.
În această casă vor ajunge în special copii din Bistriţa-Năsăud, de toate vârstele. Prioritate vor avea cei abandonaţi în spitale. În prima fază, casa va putea adăposti 25 de copii, aceştia urmând să stea câte doi într-o cameră.
Câştigătorii Românii au Talent pornesc în turneu pentru casa de copii
Deşi proiectul a fost făcut public de curând, Iulia deja a avut parte de ajutor. Mai multe primării s-au arătat dispuse să ofere clădirile de pe teritoriul lor care nu mai sunt folosite în acest scop. De asemenea, un arhitect este dispus să realizeze proiectul pro bono, iar unele companii din Bistriţa-Năsăud au spus că vor ajuta cu materiale de construcţii sau mobilier.

Nu doar companiile sau autorităţile din Bistriţa-Năsăud s-au arătat dispuse să ajute, ci şi băieţii de la Brio Sonores, care au câştigat Românii au Talent în anul 2014.
Aceştia vor porni într-un turneu naţional, în care vor încerca să adune fonduri pentru acest proiect. Primul concert din turneu are loc duminică, în Bistriţa.
Cumperi două ciorbe, una o rezervi – proiect revolutionar implementat de Iulia
Acesta nu este primul proiect pe care îl pune la picioare Iulia. La începutul acestui an, aceasta a adus la Bistriţa un concept pe care l-a văzut în Italia. Este vorba despre „donaţii în aşteptare”.
Practic, sistemul implementat de Iulia seamănă foarte tare cu cafeaua în aşteptare a italienilor, însă este puţin adaptat pentru nevoile românilor, pentru că, spune bistriţeanca, la noi, oamenilor sărmani le-ar fi mai folositoare o ciorbă caldă decât o cafea.
Iulia Dragu a amplasat câteva zeci de urne în localuri, magazine de haine, supermarketuri şi chiar farmacii din oraş, unde binevoitorii pot dona suma echivalentă unei haine, unei cafele, unei mese sau chiar unei cutii de medicamente.

La final de lună, proprietarii localurilor respective scot banii din urne şi-i investesc pentru cei care au nevoie produse: mese calde, haine, coşuri cu alimente sau chiar medicamente.
Iulia a şi identificat câteva zeci de cazuri sociale, dar şi medicale. Generoasa femeie a făcut şi o mică „anchetă“ socială în prealabil, pentru a se asigura că oamenii aceia chiar au probleme şi nu încearcă să profite de bunătatea sa.
Deja mai multe persoane au fost ajutate cu mese calde şi alimente. Bistriţeanca insistă să ajute persoanele nevoiaşe în special cu alimente, obiecte sau cu servicii şi, pe cât posibil, nu direct cu bani, pentru că este „ochiul dracului“ banul, consideră ea.