Ce urmează după protestele de duminică seara?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Momentul este unul dificil. Din păcate, actuala putere nu dă dovadă că înţelege semnificaţiile protestelor, şi o ţine langa că are legitimitatea votului să facă ce vrea, inclusiv să dea ordonanţe de urgenţă pentru graţiere şi amnistie mascată, pentru dezincriminarea unor fapte de corupţie viitoare.

Legitimitatea dată de 18% din electorat nu ar permite, în mod normal, oricărei puteri, să ignore cerinţele, interesele, dorinţele, opiniile restului de 82% din electorat. Această poziţie este departe de democraţia şi guvernarea participative.

În campania electorală şi programul prezentat de PSD nu s-a vorbit nimic de această acţiune de albire a hoţilor şi corupţilor. Aşa că „legitimitatea” votului nu se extinde şi asupra acestor iniţiative.

Cine face greşeala să ignore 82% din electorat va plăti scump această poziţie. O falie periculoasă se adânceşte în societate. Care nu poate rămâne fără urmări, posibil dramatice.

O altă eroare. Nu poţi guverna având împotrivă şi principalele instituţii ale statului, preşedinţia, Parchetul General, ICCJ, DNA, asociaţiile magistraţilor, opinia publică, presa independentă, ONG-urile, partenerii europeni.

Ultimul schimb de replici dintre Dragnea şi SRI arată că PSD nu înţelege nimic din separaţia puterilor în stat. Instituţiile de forţă, SRI şi altele, nu sunt în subordinea puterii actuale, ci a preşedintelui şi CSAT. Ideea că Parlamentul va cere socoteală SRI şi îi va dicta ce să facă, denotă ignoranţa lui Dragnea. Parlamentul poate controla SRI, asta nu înseamnă că poate decide acţiunile acestuia.

(„Serviciul Român de Informaţii arată, într-un comunicat dat publicităţii duminică seara, că „respinge categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal”, în urma „acuzaţiilor grave aduse în spaţiul public privind implicarea SRI în organizarea protestului de duminică, 22 ianuarie.”)

Preşedintele Iohannis nu poate fi înlăturat din lanţul deciziilor. Iată ce spunea în scurta prezenţă în rândul protestatarilor:

„Am venit ca să-mi arăt indignare. O gaşcă de oameni politici, cu probleme penale, vrea să schimbe legislaţia, să slăbească statul de drept. Aşa ceva nu se admite. E inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci de politicieni să se găsească cu dosarele curate. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi”

Iată un exemplu privind aberaţia celor două proiecte. Indiferent ce abuz în serviciu ar face un primar, ancheta se porneşte doar la plângerea părţii vătămate, adică a primăriei, condusă de primar. Cine poate crede că primarul s-ar reclama pe sine însuşi la parchet? Iar hoţiile mai mici de 200.000 de lei nici nu se mai anchetează.

Şefii parchetelor şi ai serviciilor secrete nu pot fi schimbaţi fără semnătura preşedintelui Iohannis, aşa că pe partea aceasta PSD nu poate face nimic.

Rămân trupele Ministerului de Interne, aflate în subordinea guvernului. Vom vedea dacă vor asculta ordinele de a acţiona împotriva românilor, mai ales dacă demonstraţiile sunt paşnice, cum au fost cele de duminică seara.

Iar responsabilitatea şi răspunderea în faţa justiţiei revine şi executanţilor, nu numai celor care ordonă. Observaţia este cu atât mai valabilă pentru premier şi miniştri. Nu Dragnea va răspunde în faţa justiţiei, ci guvernul care semnează şi dă ordine instituţiilor aflate în subordinea sa.

Ce urmează?

Sunt posibile mai multe scenarii.

Suspendarea preşedintelui. În momentul de faţă, este puţin probabilă, având în vedere susţinerea imensă pe care şi-a câştigat-o prin atitudinea în susţinerea justiţiei. Preşedintele este legitimat de 6,2 milioane de voturi, dublu comparativ cu cele 3,5 milioane ale actualei puteri. Există riscul ca acest gest necugetat să dea foc întregii ţări, să se ajungă la lupte de stradă. Trebuie să fii autist să nu înţelegi sprijinul de care se bucură acum preşedintele Iohannis.

Organizarea unor contramanifestaţii. Reeditarea mineriadelor, asmuţirea unui segment al populaţiei împotriva altui segment. Este un scenariu de coşmar, halucinant, nu se ştie unde începe şi unde se termină, şi cu câte victime în rândul românilor. O aventură cu final necunoscut. Iar ancheta actuală în dosarul mineriadei ar trebui să constituie un semnal puternic pentru actualii guvernanţi.

Emiterea celor două OUG-uri în următoarea şedinţă de guvern. Are, de asemenea, potenţialul de a da foc la ţară. Nu cred că zecile de mii de manifestanţi din toată ţara vor înghiţi „afrontul” fără să reacţioneze. Ar demonstra încă odată autismul actualei puteri, incapacitatea de a evalua consecinţele unui astfel de act sinucigaş. Ministrul Iordache a declarat tranşant că nu renunţă la cele două proiecte de OUG.

Trimiterea celor două proiecte la Parlament. Este cea mai bună şi normală cale. Sigur, puterea actuală are majoritatea în parlament. Nu e sigur că toţi parlamentarii din majoritate sunt aşa de inconştienţi să arunce ţara în haos. Urmează reacţia preşedintelui, trimiterea legilor la CCR, eventual returnarea la parlament pentru rediscutare. Trec luni de zile. Între timp, românii s-ar putea să afle că promisiunile PSD au fost simple gogoriţe, nu există bani pentru punerea lor în practică. De asta au şi accelerat trecerea celor două legi prin OUG-uri. Situaţie în care sprijinul, fie şi al propriilor alegători, devine iluzoriu şi nesigur.

Dragnea renunţă la promovarea celor două proiecte. Puţin probabil, pentru că partidul l-ar cataloga laş şi fricos, în special cei care aşteaptă cu gura arsă graţieri şi dezincriminări. Dragnea şi-ar pierde puterea şi influenţa, posibil până la a fi schimbat din funcţia de preşedinte al PSD cu un Codrin Ştefănescu sau Şerban Nicolae.

În concluzie

Se anunţă vremuri tulburi pentru că Dragnea şi PSD nu acceptă că nu au puterea absolută, că nu pot face ce doresc în România.

Manipulările nu merg. Populaţia nu cere căderea actualei puteri, câştigătoare a alegerilor. Populaţia doreşte renunţarea la cele două proiecte care ar scăpa mulţi politicieni hoţi şi corupţi de pedeapsa justiţiei. Atât. Este prea mult?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite