Ce studii îi lipsesc europeanului Mihail Formuzal

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o declaraţie publică, tot mai nedumeritul, în privinţa viitorului său politic, Mihail Formuzal, unul dintre feudalii de modă ex-sovietică - obişnuit să vadă harta arealului administrativ temporar etichetat Găgăuzia drept mult mai mare decât pe aceea a lumii anului 2014 - a făcut un exerciţiu de comunicare unilaterală deloc modernă, tipic structurii pur imagologice, nu geopolitice, pe care o conduce.

Ce nelinişti mimează cetăţeanul din această parte a continentului european?

Prima este indignarea. Generată de constatarea başcanului, dar şi băşcăliosului Găgăuziei, că sunt în atenţia organelor de cercetare penală, din Republica Moldova, cei care ar fi apărători ai statalităţii ex-sovietice.

Sigur, când istoria este citită de unii doar începând de la momentul disoluţiei Uniunii Sovietice, lucrurile ar putea părea că ar sta aşa.

Numai că Formuzal, mândru pe al său scaun feudal, uită că tocmai existenţa acestei păcăleli temporare - o glumă a Kremlinului, între două schimburi de replici cu Casa Albă –, ce va disparea precum a şi apărut, ca un moft al imperialilor răsăriteni, deci tocmai Găgăuzia, prin atitudinile unor nostalgici de rit estic, constituie, la fel ca şi Transnistria, dar în forme de exprimare mediatică diferită, un atentat la integritatea teritorială a republicii dintre Prut şi Nistru.

A doua nelinişte a başcanului băşcălios este nedreptatea. Aceea a oficialilor de la Chişinău, care, în opinia lui Mihail, cel voinic, nu au iniţiat nicio cauză penală contra celor care doresc revenirea la normalitatea istorică, a României interbelice.

Pe aceştia din urmă, europeanul Formuzal îi consideră lichidatori ai statului în care el singur îşi face de cap, în deplina sfidare a legilor şi Constituţiei Republicii Moldova.

Adevărul fiind că tocmai prin declaraţiile făcute joi, la întâlnirea sa cu faimoşii primari din Gagauz-Yeri, spaima unor jurnalişti altfel firoscoşi, din Chişinău, alde Mihail reiterează formula veche a instituirii unui stat în stat.

Cu deplina, flagranta şi neruşinata sfidare a statului de drept, funcţional încă în ianuarie 2014 între Ucraina şi România.

Pentru declaraţii de acest tip, gospodin Formuzal, dacă trăia în Bavaria, cel mai bogat land german, dar parte integrantă a Germaniei, era săltat mintenaş de justiţiarii nemţi, cei îndrituiţi să apere integritatea teritorială a statului unde primează forţa dreptului.

A treia nelinişte a celui specializat în propagarea mediatică a formolului de tip sovietic -  folosit de Formuzal la dezinfectarea găgăuzilor de „infecţia” proiectului integrării în comunitatea europeană, după recentul model ucrainean – este că nu va mai apuca momentul proclamării autodeterminării, în cazul...„pierderii suveranităţii Republicii Moldova.”

Din perspectiva Uniunii Europene, a principiilor pe care aceasta le promovează, fără nicio putinţă de tăgadă, tocmai Mihail Formuzal lichidează suveranitatea după care demagogic plânge, vizând o secesiune a cărei probabilitate de supravieţuire - după referendumul anunţat pentru februarie - este inguidibilă, buşificatoare şi bilibizdrocizantă.

Faptul că băşcăliosul formol cere declararea preşedintelui actual al României drept persona non grata…asta ţine de dreptul la libera exprimare, aidoma repetării ameninţării cu secesiunea Găgăuziei.

Aspectul că de câte ori participă la şedinţele guvernului de la Chişinău, acelaşi expert în formol sovietic este vizibil, în fotografiile oficiale, încruntat şi depărtat de şeful executivului Republicii Moldova, ţine de cultul propriu pentru o imagine de bărbăţel dur, marele apărător al găgăuzilor dezinformaţi constant, prostiţi cu lozinci desuete, de sorginte răsăriteană.

Cea mai  bună soluţie pentru Formuzal mare amator de bal, este să fie trimis la studii în Bavaria, la institutul americano-german din Garmisch-Partenkirchen, unde i se va asigura, printre altele, şi un popas la parlamentul local – imaginea acestuia fiind inserată mai sus - din München.

Acolo i se va oferi posibilitatea să îşi expună punctul de vedere, la tribună, dar, după ce marele apărător al unui vis sovietic va avea un discurs, precum cel de joi, rostit în faţa primarilor aburiţi cu păcăleli euroasiatice, liderul forumului legislativ bavarez o să îi sugereze europeanului Mihail Formuzal doar atât:

-Am înţeles că tot ce ne-aţi spus până acum poate fi efectul berii bavareze asupra dumneavoastră.

Aţi putea ca să treceţi acum la abordarea europeană, serioasă, a subiectului propus: aspiraţiile reale ale cetăţenilor din landul Gagauz-Yeri?...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite