CCR traduce legea ANI pe limba aleşilor incompatibili: „Aceeaşi funcţie înseamnă orice funcţie eligibilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Diaconu a profitat de o lege laxă şi a ajuns europarlamentar
Mircea Diaconu a profitat de o lege laxă şi a ajuns europarlamentar

Curtea Constituţioanlă a motivat decizia prin care, în urmă cu o lună, a statuat că sintagma „acceaşi funcţie“, din Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor publice, se referă la orice funcţie eligibilă, nu doar la funcţia care a generat incompatibilitatea sau conflictul de interese, aşa cum clamau parlamentarii.

Curtea Constituţională a interpretat, în data de 3 iulie, în urma unei sesizări a deputatului PNL Steluţa Cătăniciu (descoperită de ANI în conflict de interese), mult-discutatul articol 25 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor si demnităţilor publice, cunoscută, mai pe scurt, ca Legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) .

Articolul 25 spune următoarele: „Dacă persoana ( n.r.- faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate) a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la încetarea mandatului“. De aici, s-au născut două interpretări. Prima variantă, susţinută de ANI: interdicţia se referă pentru orice funcţie eligibilă, adică aleasă. A doua variantă, susţinută de cei mai mulţi parlamentari găsiţi incompatibili, printre care şi Mircea Diaconu: interdicţia se referă la acceaşi funcţie. Să luăm chiar cazul Mircea Diaconu, care a fost găsit incompatibil în funcţia de senator. Potrivit interpetării ANI, el nu avea dreptul să candideze pentru o funcţie de europarlamentar, pentru că era vorba tot despre o funcţie eligibilă. Pe de altă parte, Mircea Diaconu a susţinut că interdicţia se referă doar la funcţia de senator, („aceeaşi funcţie“) nu la altă funcţie eligibilă.

„Procedeu extrem de simplu de eludare a legii“

Curtea Cosntituţională a decis, în urmă cu o lună, că prima interpetare este cea corectă, adică „aceeaşi funcţie“ se referă la „orice funcţie eligibilă“. Deci a dat dreptate ANI. În urmă cu două zile, Curtea a publicat motivarea decizei din urmă cu o lună. Magistraţii CCR argumentează că o interpretare a articolului 25 în sensul dorit de Mircea Diaconu ar goli legea de conţinut. „A accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb, ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea nr. 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii, aspect de neconceput într-un stat de drept“, se arată în decizia CCR.

În concluzie, „Curtea constată că  sintagma <<aceeasi funcţie>> se referă la toate func'iile eligibile prevăzute de lege si nicio autoritate nu poate ignora în'elesul constituţional astfel stabilit“.  Prin urmare, „pentru a corespunde voinţei reale avute de legiuitor“, persoana în sarcina căreia această stare a fost stabilită decade din dreptul de a mai ocupa orice altă funcţie eligibilă pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Elenina Nicuţ, specialist în drept constituţional, salută decizia magistraţilor. „CCR a rezolvat o problemă legislativă, pentru că senatorii şi deputaţii au tot amânat să o facă. E mai bine că această decizie vine din partea CCR, pentru că ne-am fi putut trezi cu alte surprize din partea aleşilor. Începând de ieri, orice înseamnă incompatibil sau în conflict de interese trebuie revocat din funcţie“, spune Nicuţ.

Magistraţii constituţionalişti au avertizat că o altfel de interepetare a paragrafului ar fi putut deschide o adevărată sarabandă a rotirilor pe funcţii. „O persoană care a ocupat, spre exemplu, funcţia de consilier local sau judeţean si cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau încălcarea regimului privind conflictul de interese nu mai poate ocupa, pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, nicio altă funcţie eligibilă (spre exemplu, senator, deputat, primar, consilier local etc.)“, scrie, negru pe alb, în motivarea CCR.

Mircea Diaconu, mai presus de lege

Însă europarlamentarul Mircea Diaconu a profitat de faptul că la momentul scrutinului european nu exista această decizie a CCR şi, printr-o hotărâre a Curţii de Apel a primit dreptul de a candida pentru Parlamentul European. Şi chiar a fost ales europarlamentar. Odată ajuns la Bruxelles, mandatul lui Diaconu poate fi teoretic revocat, însă procedurile sunt greoaie. Deocamdată, mandatul lui Mircea Diaocnu a fost contestat de ANI în contencios-administrativ. Cu toată opoziţia ANI, Mircea Diaconu are şanse foarte mici să-şi piardă mandatul. Parlamentul European nu poate lua o decizie cu privire la invalidarea mandatului său de eurodeputat până când justiţia din România nu dă o senţinţă finală. Iar procesul din România, cu tot cu apel, se poate întinde pe durata a trei luni. Apoi , dacă Înalta Curte va decide că Diaconu este incompatibil cu funcţia de europarlamentar, actorul poate contesta decizia la Curtea Europeană de Justiţie. Dacă instanţa europeană va păstra sentinţa din România, Legislativul European va întocmi un raport, iar întreruperea mandatul său va fi votată în plenul Parlamentului European. Până atunci mai e cale lungă, iar Diaconu se poate bucura din plin de toate avantajele vieţii de eurodeputat.

Mora şi Stoica, pe lista neagră

Dar ce se întâmplă cu ceilaţi parlamentari găsiţi incompatibili de ANI şi care au decizii definitive în acest sens din partea instanţei? „Ar trebuie să se organizeze rapid o sesiune extraordinară iar cei doi deputaţi cu decizii definitive de incompatibilitate, Akos Mora şi Bucur Stoica ar trebui revocaţi. Dar, mai mult ca sigur, se va aştepta până în tomană, când va începe sesiunea normală“, mai spune Nicuţ.

Totuşi, preşedinţii celor două Camere ar putea amâna decizia de revocare şi mai mult, pentru că nimeni nu-i obligă să pună pe ordinea de zi a şedinţelor de plen cazul celor doi colegi. În plus, există precedent. Din nou Mircea Diaconu. În 2012, actorul trebuia să-şi piardă mandatul în luna iulie, dar a fost păsuit de restul senatorilor până în la începutul lunii decembrie, adică cu trei săptămâni înainte de finalul mandatului.

Citeşte şi:

ANI mai pune o piedică în calea lui Mircea Diaconu

Pentru a-şi păstra mandatul de eurodeputat, Mircea Diaconu trebuie să mai treacă peste încă un proces intentat de Agenţia Naţională de Integritate

CCR interpretează sintagma "aceeaşi funcţie" ca referindu-se la orice funcţie. Diaconu rămâne europarlamentar: „interpretarea nu se aplică retroactiv“

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au stabilit că sintagma „aceeaşi funcţie“ din articolul 25 din Legea ANI, folosită când o persoană este găsită în incompatibilitate sau în conflict de interese, se referă la toate funcţiile alese, nu doar la cea pe care a ocupat-o. Însă nu se aplică retroactiv.Gheorghe Iancu, profesor în drept constituţional, a afirmat că decizia CCR se va aplica tuturor incompatibililor, în speţă şi lui Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu, poftit în grupul ALDE

Liderul Grupului liberal (ALDE) din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, l-a invitat pe europarlamentarul român independent, Mircea Diaconu, să se alăture grupului liberal. De asemenea, Verhofstadt a spus că „aparenta încercare de a contesta legitimitatea“ alegerii europarlamentatului contravine prevederilor Tratatelor UE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite