Mircea Diaconu, poftit în grupul ALDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Diaconu, un europarlamentar ales cu scandal
Mircea Diaconu, un europarlamentar ales cu scandal

Liderul Grupului liberal (ALDE) din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, l-a invitat pe europarlamentarul român independent, Mircea Diaconu, să se alăture grupului liberal. De asemenea, Verhofstadt a spus că „aparenta încercare de a contesta legitimitatea“ alegerii europarlamentatului contravine prevederilor Tratatelor UE.

"Rezultatul din România al alegerilor pentru Parlamentul European a fost anunţat şi confirmat oficial de către autorităţile competente. Aparenta încercare de a contesta legitimitatea faptului că domnul Mircea Diaconu a fost ales drept candidat independent, contravine prevederilor Tratatelor Uniunii Europene, care prevăd în mod clar că orice cetăţean al Uniunii Europene are dreptul de a candida la alegerile pentru Parlamentul European", afirmă Guy Verhofstadt, citat într-un comunicat remis Mediafax.

El se declarată "un mare admirator al personalităţii şi al spiritului independent, de neclintit, ale lui Mircea Diaconu".

"În mod clar, candidatura sa a beneficiat, într-o mare măsură, de sprijinul electoratului cu afinităţi liberale, iar cei care l-au votat au făcut-o în cunoştinţă de cauză. Îl invit pe domnul Diaconu să se alăture Grupului ALDE, ca membru independent şi garantez pentru păstrarea independenţei sale pe viitor, pentru a lucra împreună la îndeplinirea obiectivelor liberale şi pro-europene", afirmă Verhofstadt.

Războiul cu ANI continuă

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a contestat la Curtea de Apel Bucureşti calitatea de membru în PE a lui Mircea Diaconu, sesizând şi Legislativul european că fostul senator a fost în incompatibilitate, dar la momentul actual Parlamentul European verifică doar incompatibilităţile la nivel comunitar. ANI l-a reclamat pe Diaconu, alături de Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central, după ce fostul senator, declarat incompatibil printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a candidat la alegerile europarlamentare, câştigând un mandat.

Cu toată opoziţia ANI, Mircea Diaconu are şanse foarte mici să-şi piardă mandatul. Parlamentul European nu poate lua o decizie până când justiţia din România nu dă o senţinţă finală. Apoi, dacă Curtea de Apel va decide că mandaul lui Diaconu este ilegal, actorul poate contesta decizia la Curtea Europeană de Justiţie. Dacă nici forul european nu-i dă dreptate lui Diaconu, atunci, într-un final, întreruperea mandatul său va fi votată în plenul Parlamentului European. Până atunci mai e cale lungă, iar Diaconu se poate bucura din plin de toate avantajele vieţii de eurodeputat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite